header

О ромским говорима књажевачког краја на Међународној научној конференцији у Ријеци

„Др Светлана Ћирковић, виши научни сарадник, и др Мирјана Мирић, научни сарадник Балканолошког института САНУ, учествовале су на међународној научној конференцији Center for Language Research Conference 2018 (CLARC2018) – Perspectives on Language Diversity, одржаној од 8. до 10. јуна 2018. у организацији Филозофског факултета Свеучилишта у Ријеци (Хрватска). У оквиру панела насловљеног Linguistic endangerment in Southeast Еurope, др Ћирковић презентовала је рад под насловом Language documentation of Romani in eastern Serbia (Knjaževac and surroundings), а др Мирић рад Child language documentation and the role of the community in preserving endangered Romani varieties in Southeast Serbia. Скуп је окупио бројне истраживаче из Европе, Азије и Северне Америке, а панел је био посвећен документовању, ревитализацији и језичком планирању бројних мањинских и угрожених језика на територији југоисточне Европе.“ (преузето са: http://www.balkaninstitut.com/vesti/4/2018/06/13/center-for-language-research-conference-2018-clarc2018--perspectives-on-language-diversity.html)

Опширније...

„Чаробне полице“ на Змајевим дечјим играма

„Чаробне полице Биби Сликовчице“ биле су гост 61. Змајевих дечјих игара у Новом Саду. Књажевачка манифестација дечјег стваралаштва представљена је у оквиру програма „Међуфестивалска сарадња“, посвећеног књижевним фестивалима за децу и младе у Србији и региону.

Опширније...

Четири издања Библиотеке у откупу Министарства културе

На списку за откуп књига за јавне библиотеке Министарства културе и информисања Републике Србије нашле су се четири публикације Народне библиотеке „Његош“, објављене 2017. године.

Опширније...

„Мачке перу веш – E muce thoven gada“: како је „оживела“ једна ромска прича

„Мачке перу веш – E muce thoven gada“: како је „оживела“ једна ромска прича

Књажевачки библиотекари приредили су сусрет са ромском децом, ученицима ОШ „Димитрије Тодоровић Каплар“, који већ пет година учествују у двојезичном едукативно забавном програму „Мачке перу веш – E muce thoven gada“.

Опширније...

О ТИХОМИРУ ЂОРЂЕВИЋУ: да се казује и преноси другима

Поводом значајног јубилеја, 150 година од рођења научника и академика Тихомира Р. Ђорђевића, у Народној библиотеци „Његош“ отворена је прва изложба из серијала „Трагови“ које ће бити посвећене људима, појавама и догађајима књажевачког краја, који су обележили завичајну и националну друштвену и културну прошлост.

Опширније...

Завршен едукативни програм „Култура надохват руке“

У Народној библиотеци „Његош“ завршен je едукативни програм за средњошколце „Култура надохват руке“. Учесници програма, ученици првих разреда Техничке школе и Књажевачке гимназије, имали су прилику да, уз виртуелне посете, погледају нека од највећих светских достигнућа у уметности и култури.

Опширније...

За географе и љубитеље Књажевца и околине

Јавни час о завичају, одржан 16. маја 2018. поводом Дана општине Књажевац, Народна библиотека „Његош“ посветила је промовисању седме књиге едиције „Књажевачким крајем“, научнопопуларној публикацији Географски фактори развоја општине Књажевац др Микице Сибиновића.

Опширније...

ЧИТАЈУЋЕМ СВЕТУ ДА СЕ ПРИОПШТИ (о промоцији књиге „Српски венац“ Тодора Влајића)

Народна библиотека „Његош“ представила је читалачкој публици фототипско репринт издање прве књиге настале у Гургусовцу 1850. године. Реч је о збирци народних творевина „Српски венац“ које је сакупио и објавио тадашњи учитељ Тодор Влајић, савременик Вука Караџића, књижевник и искрени љубитељ српске историје и народне књижевности, а ипак неправедно заборављен стваралац и сакупљач народног усменог стваралаштва које је значајно за очување и проучавање националне културне баштине.

Опширније...

Путовање у Бибин чаробни свет

Манифестација дечјег стваралаштва „Чаробне полице Биби Сликовчице“ почела је, у оквиру мајских празника општине Књажевац, дружењем са писцима за децу Јасминком Петровић и Бранком Стевановићем. Опширније...

МИНИСТАРСТВО КУЛТУРЕ ПОДРЖАЛО И ЗАВРШНУ ФАЗУ НАУЧНОГ ПРОЈЕКТА „ЈЕЗИК И ФОЛКЛОР РОМА У КЊАЖЕВЦУ“

Народна библиотека „Његош“, у сарадњи са дијалектолозима и фолклористима Балканолошког института САНУ, од 2016. године реализује научноистраживачки пројекат „Језик и фолклор Рома у Књажевцу“. Опширније...

banner pronadji knjigu

 


   


Made by East Star Group