header

Зборник од националног значаја

Зборник од водећег националног значаја “Село у пограничју“ припремљен у оквиру пројекта „Одрживост идентитета Срба и националних мањина у пограничним општинама источне и југоисточне Србије“ представљен је у Књажевцу.

Опширније...

"Географија Књажевца" на седам језика

Магистар Микица Сибиновић представио је у петак 19. октобра свој вишејезични водич кроз књажевачку општину. „Географија Књажевца“ прва је књига едиције „Књажевачким крајем“ коју је покренула Народна библиотека „Његош“.

Опширније...

Парохијске слике и прилике

У порти Цркве Свети Ђорђе у Књажевцу промовисана је књига „Парохијске слике и прилике“ књажевачког проте Симе Жикића (1878-1964). То је трећа књига едиције „Завештање“ чији је издавач Народна библиотека „Његош“.

Опширније...

Старији од Читалишта (Вуков „Рјечник“ из 1852 – најстарија књига Библиотеке)

Међу 66.000 монографских публикација, колико има у богатом фонду Народне библиотеке „Његош“, најстарија књига донедавно је била „Српске народне пјесме“ Вука Стефановића Караџића, штампана у Бечу 1865. године.

Опширније...

Равнобучка трилогија

Народна библиотека "Његош" организовала је промоцију књига Славољуба Виденовића "Наше Равно Бучје 2" и "Превој Свети Никола на Старој планини".

Опширније...

"МИРОСЛАВЉЕВО ЈЕВАНЂЕЉЕ " - кроз историју и време

Књажевчани су у среду, 30. маја у Друштвеном клубу Дома културе имали јединствену прилику да, у организацији Народне библиотеке "Његош", разгледају фототипско издање "Мирослављевог јеванђеља" и погледају филм Бошка Савковића "У почетку беше реч".

Опширније...

Пролаз кроз легенде

На књижевној вечери у читаоници Библиотеке, организованој у част победника XX светосавског књижевног конкурса, радовима инспирисаним легендама из крајева у којима живе публици су се представили аутори најбољих остварења.

Опширније...

Наука у служби завичаја

Народна библиотека „Његош“ је у Завичајном музеју Књажевац  промовисала прве три књиге едиције „Записи о завичају“ : „Грађа за топографију округа Књажевачког“ Стевана Мачаја, „Књажевачки округ“ Јована Мишковића и „Књажевачки округ“ Драгољуба К. Јовановића.

Опширније...

Књига као епитаф

Народна библиотека „Његош“ промовисала је књигу Љубише Рајковића Кожељца „Суза скамењена“. То је књига епитафа са тимочких гробаља коју  је објавило Завичајно друштво Тимочана – Торлака из Минићева.

Опширније...

banner pronadji knjigu

 


   


Made by East Star Group