header

„E muce thoven gada“ са децом у Минићеву

Едукативно-забавни програм Народне библиотеке „Његош“ намењен ромској деци гостовао је у Основној школи „Дубрава“ у Минићеву.

У програму „E muce thoven gada – Мачке перу веш“, који је добио име по бајци Рома југоисточне Србије, учествовало је двадесетак ученика од првог до осмог разреда. Презентација српско-ромске азбуке и одговарајућих појмова послужила је као материјал за разговор о сличностима и различитостима ромских говора. Сви заједно покушали су да направе мали двојезични илустровани речник. Уз помоћ педагошког асистента Дамира Османовића потрудили су се да на оба језика испишу реченице које садрже речи као што су: дете, срећа, Ром, школа, вашар… Настали су дивни дечји радови, а малишани су били расположени да додатни материјал понесу за рад код куће или у продуженом боравку у школи.

Радну атмосферу пратила је прича библиотекара о важности очувања матерњег језика и културе, традиције и културе средине у којој живе и националне културне баштине. Тај задатак подразумева знање. Зато је најважније да ромска деца редовно похађају наставу, схвате важност књиге, читања и образовања. На то их свакодневно упућују учитељи и наставници, а библиотекари приликом сваког сусрета у програму који је им је намењен као додатна подршка у освајању знања и организовању слободних активности.

(16. април 2018)

 

banner pronadji knjigu

 


   


Made by East Star Group