header

ЧИТАЈУЋЕМ СВЕТУ ДА СЕ ПРИОПШТИ (о промоцији књиге „Српски венац“ Тодора Влајића)

Народна библиотека „Његош“ представила је читалачкој публици фототипско репринт издање прве књиге настале у Гургусовцу 1850. године. Реч је о збирци народних творевина „Српски венац“ које је сакупио и објавио тадашњи учитељ Тодор Влајић, савременик Вука Караџића, књижевник и искрени љубитељ српске историје и народне књижевности, а ипак неправедно заборављен стваралац и сакупљач народног усменог стваралаштва које је значајно за очување и проучавање националне културне баштине.

Публика је била у прилици да присуствује премијери документарног филма „Српски венац Тодора Влајића“ и да се упозна са друштвено-историјским и културним приликама које су владале у Србији половином 19. века, о Гургусовцу тога доба, „сочинитељу“ овог „малог делца“, његовом животу и сакупљачком раду.

Обиман, важан и темељан научноистраживачки рад на приређивању публикације и њеном приближавању савременом језику и читаоцу обавили су доцент др Данијела Поповић Николић и др Александар Костадиновић, а свој научни рад о прозним књижевним формама у Влајићевој збирци, за ову је публикацију Библиотеци уступила проф. др Снежана Самарџија. Књига је обогаћена и прилозима Тодора Влајића из листа „Подунавка“ и листова „Српске новине“ и „Јединство“, као и прилозима из архивске грађе.

Више о аутору и делу публика је сазнала кроз разговор који је са гостима, приређивачима публикације, водила виши дипломирани библиотекар мср Владана Стојадиновић, уредник. Она се захвалила на помоћи свим сарадницима и нагласила да је ово вредно дело сада доступно читаоцима и научној и стручној јавности ради даљег проучавања.

Научноистраживачки рад и штампање публикације реализовани су у оквиру пројекта „Српски венац Тодора Влајића“, који је финансирало Министарство културе и информисања, у области откривања, прикупљања, истраживања, документовања, проучавања, вредновања, заштите, очувања, представљања, интерпретације, управљања и коришћења старе и ретке библиотечке грађе у 2017. години.

„Српски венац“ Тодора Влајића девета је књига едиције „Завештање“. По један примерак књиге добили су сви посетиоци, а промоција је организована у оквиру програма обележавања Дана општине Књажевац.

(8. мај 2018)

 

banner pronadji knjigu

 


   


Made by East Star Group