header

Завршен едукативни програм „Култура надохват руке“

У Народној библиотеци „Његош“ завршен je едукативни програм за средњошколце „Култура надохват руке“. Учесници програма, ученици првих разреда Техничке школе и Књажевачке гимназије, имали су прилику да, уз виртуелне посете, погледају нека од највећих светских достигнућа у уметности и култури.

Сазнали су зашто је Конгресна библиотека у САД-у толико важна, која се „блага“ чувају у Националној библиотеци Британије, која симболика прати библиотеку Александрину, наследницу старе Александријске библиотеке, као и то зашто је Народна библиотека Србије, наша национална библиотека, толико важна. „Посетили“ су музеј Лувр у Паризу и погледали нека од најзначајнијих уметничких дела. „Скокнули“ су и до Америке и тамо „завирили“ у музеј Метрополитен у Њујорку, затим у Национални природњачки музеј у Вашингтону, а виртуелну посету завршили у Ватиканском музеју. Имали су прилику да „прошетају“ Саграда фамилијом, римокатоличком црквом у Барселони, „попну се на“ Кип слободе у Њујорку, а затим и на Велики зид у Кини. „Упознали“ су знамените људе који су „променили“ свет, међу којима су и Вилијам Шекспир, човек који се сматра највећим писцем на енглеском језику, Јохан Гутенберг, изумитељ штампарске пресе, Леонардо да Винчи, италијански ренесансни архитекта, проналазач, сликар и вајар и Салвадор Дали, један од највећих уметника 20. века.

На последњем, од укупно пет сусрета, учесници су представили своје радове о институцијама културе и уметности у свету. За показано интересовање и труд Библиотека их је наградила књигама и похвалницама. Програм је реализован у сарадњи са Књажевачком гимназијом и Техничким школом и трајао је од 24. априла до 24. маја 2018. године.

 

banner pronadji knjigu

 


   


Made by East Star Group