header

Новогодишњи литерарни конкурс за ђаке књажевачких основних школа 2015.

Новогодишњи литерарни конкурс за ђаке књажевачких основних школа 2015.

Новогодишњи литерарни конкурс  Народне библиотеке „Његош“, који је ове године имао тему „Чаробни свет библиотеке“, инспирисао је 143 ђака књажевачких основних школа да напишу песму или кратки прозни текст.  Награђени ученици били су гости Дечјег одељења Библиотеке у четвртак,  17. децембра 2015.

Тема конкурса: „Чаробни свет библиотеке“

РЕЗУЛТАТИ КОНКУРСА:

Број приспелих радова: 143 (119 у категорији од II до IV разреда, 12 у категорији од V до VIII разреда и 12 у категорији ученика I разреда).

Број учесника: 143

Старији разреди:

Похвалнице:

  1. Наталија Видојковић 8/1 ОШ „Дубрава“
  2. Бранка Филиповић 7/1 ОШ „Дубрава“
  3. Марија Арапова 5/1 ОШ „Дубрава“

Млађи разреди:

  1. награда – Матија Јовановић 3/2 ОШ „Вук Караџић“
  2. награда – Лана Марковић 3 /4 ОШ „Димитрије Тодоровић Каплар“, Владана Рајковић 2/2 ОШ „Дубрава“
  3. награда – Ђорђе Николић 4 /1 ОШ „Димитрије Тодоровић Каплар“, Петар Алексић 4 /1 ОШ „Димитрије Тодоровић Каплар“, Јанко Марковић 4/2 ОШ „Дубрава“

Посебна награда: Лана Воштинић 2/1 ОШ „Вук Караџић“, Петар Јовановић 3/2 ОШ „Вук Караџић“

Похвалница: Тамара Мудрић 4/3 ОШ „Дубрава“ Минићево

Похвалнице:
Ученици 1/2 разреда ОШ „Дубрава“: Моника Младеновић, Вељко Петковић, Лука Николић, Матиа Миленовић, Дуња Ђорђевић, Сара Станишић, Алекса Минић, Сара Вучић, Душан Јовановић, Ена Гоцић, Јана Ћирић, Ирина Богојевић.

 

Првонаграђени рад:

Новогодишњи литерарни конкурс за ђаке основних школа 2014.

Првонаграђени рад у конкуренцији млађих разреда основне школе:

 

„Чаробни свет библиотеке“

          За мене и моје другове, библиотека је гусарски брод, позоришна сцена, спортска арена, тајанствена пећина...
          Када заронимо у нову књигу, тад библиотека постаје место на које год пожелимо да стигнемо, а физички не можемо. Тада отварамо чаробни свет књиге. Кроз њу се шуњамо кроз густу шуму, испитујемо вулкане, наилазимо на необичне пределе. У савани посматрамо чудесни свет животиња, у степама слушамо таласе великих река, пловимо кануима, чамцима...Једримо на старим једрењацима и подижемо гусарске заставе.
          Са великим јунацима се боримо и враћамо у време хајдука, поглавица, ратника. Исто тако „скокнемо“ до Марса, истражујемо космос или урањамо у велике дубине океана.
          Нама, главним јунацима, је веома тешко када нас прекине глас библиотекара: „Децо, затвара се библиотека“. Тада постајемо обични дечаци.

Матија Јовановић 3/2 ОШ „Вук Караџић“

 

Посебна награда:

„Чаробни свет библиотеке“

          У Народној библиотеци „Његош“ овчица Биби, маскота библиотеке, ће нам показати како библиотека може бити забавна. На улазу у Дечје одељење Биби нас поздравља: „Добро дошли! Драга децо, овде можете наћи фантастичне авантуристичке књиге са срећним завршецима, очаравајуће песме и научне књиге пуне експеримената.“
          Библиотека чува пуно знања и забаве у својим књигама. Један од Бибиних омиљених јунака је Џеронимо Стилтон. То је миш новинар који са својим рођацима доживљава невероватне пустоловине. Биби вам препоручује издање „Миш у свемиру“. Ту се налзе дела старих писаца које су читали наши родитељи, баке и деке, а и ми уживамо у њима. Сви знамо Јована Јовановића Змаја, уредника часописа „Невен“.
          Надам се да вас је Бибина прича подстакла да дођете у библиотеку, позајмите добру књигу и баците се на читање.

Петар Јовановић 3/2 ОШ „Вук Караџић“

 

 

Посебна награда:

„Чаробни свет библиотеке“

           Једног дана отишла сам у библиотеку. Ушла сам на Дечје одељење и угледала овчицу Биби, како мирно седи на својој столици у углу библиотеке. Када сам јој пришла и хтела да је помилујем, одједном је скочила са столице. Одскакутала је до полице са књигама, а ја сам потрчала за њом и одједном се нашла на веома чудном месту.
          Видела сам девојчицу са црвеном капом и огртачем како весело скакуће кроз шуму и јако сам се уплашила када сам видела вука како се шуња иза ње.
           Угледала сам и кућицу малих патуљака и кроз прозор патуљке и Снежану, не слутећи да ће ускоро наићи зла маћеха са отровном јабуком.
          Мало даље сам видела прелепу принцезу како спава дубоким сном, а поред ње стоји принц. Било је око мене још пуно вила, принцеза и краљева.
           Тргла сам се на неки звук и схватила да и даље стојим поред овчице са неком књигом у рукама, а она ми се смеши.
           Библиотека је заиста једно необично и чаробно место.

Лана Воштинић 2/1 ОШ „Вук Караџић“

banner pronadji knjigu

 


   


Made by East Star Group