header

Посебна издања

„Вековима таложено знање“ (2010), Владана Стојадиновић и Слађана Јеремић

„Времеплов писмености, књиге, библиотека и информисања у књажевачком крају“ - од првих трагова писмености, првих школа, Читалишта, књижара, штампарија и медија, до савремених образовних установа, издаваштва, интернет телевизије и модерне јавне библиотеке, „библиотеке без зидова“; ми о себи и други о нама – речју, сликом, оком камере и пером новинара.

Више о књизи погледајте овде.

„Привреда општине Књажевац 20. века – први део (1900–1945)“ (2012), Милан Милосављевић

„Привреда општине Књажевац 20. века – други део (1945‒2000)“ (2014), Милан Милосављевић

Коришћењем обимне документације и литературе, у дескрипцији, статистици и слици, Милан Милосављевић, као економски познавалац и привредник са успешним искуством, реално и објективно пресликава на странице књиге прву половину 20. века, те даје континуирани динамички и структурни приказ привредног развоја Књажеваца у различитим политичким и економским периодима и временима.


Из рецензије

 

Више о књизи погледајте овде.


„Књажевац – о завичају од А до Ш“ (2013), Владана Стојадиновић, Милена Милошевић Мицић, Бојана Илијић

Појмовник за мале и велике „завичајце" садржи 200 појмова које су аутори изабрали трудећи се да њима обухвате што је могуће више тема о најразличитијим областима људског стваралаштва и о животу људи на простору књажевачког краја од праисторије до данас.
Осим 200 текстова, те неколико прилога о завичајној друштвеној и културној историји, књига садржи и преко 500 илустрација - грађу из фонда Завичајне збирке Библиотеке, Фотодокументације Завичајног музеја и приватних колекција Књажевчана, фотографије Саше Милутиновића Летећег и Ивице Васиљевића Васе. Корице краси слика „Књажевац" академског сликара Драгослава Живковића.
Публикација је плод вишедеценијског рада стручњака Народне библиотеке "Његош" и Завичајног музеја Књажевац на прикупљању, истраживању, тумачењу, презентовању и промовисању завичајне културне баштине и, конкретно, вишегодишње сарадње ових институција културе на реализацији едукативног програма за основце "Завичајни појмовник".
Суиздавач публикације је Завичајни музеј Књажевац.

 

banner pronadji knjigu

 


   


Made by East Star Group