header

Посебна издања

„Вековима таложено знање“ (2010), Владана Стојадиновић и Слађана Јеремић

„Времеплов писмености, књиге, библиотека и информисања у књажевачком крају“ - од првих трагова писмености, првих школа, Читалишта, књижара, штампарија и медија, до савремених образовних установа, издаваштва, интернет телевизије и модерне јавне библиотеке, „библиотеке без зидова“; ми о себи и други о нама – речју, сликом, оком камере и пером новинара.

Више о књизи погледајте овде.

„Привреда општине Књажевац 20. века – први део (1900–1945)“ (2012), Милан Милосављевић

„Привреда општине Књажевац 20. века – други део (1945‒2000)“ (2014), Милан Милосављевић

Коришћењем обимне документације и литературе, у дескрипцији, статистици и слици, Милан Милосављевић, као економски познавалац и привредник са успешним искуством, реално и објективно пресликава на странице књиге прву половину 20. века, те даје континуирани динамички и структурни приказ привредног развоја Књажеваца у различитим политичким и економским периодима и временима.


Из рецензије

 

Више о књизи погледајте овде.


„Књажевац – о завичају од А до Ш“ (2013), Владана Стојадиновић, Милена Милошевић Мицић, Бојана Илијић

Појмовник за мале и велике „завичајце" садржи 200 појмова које су аутори изабрали трудећи се да њима обухвате што је могуће више тема о најразличитијим областима људског стваралаштва и о животу људи на простору књажевачког краја од праисторије до данас.
Осим 200 текстова, те неколико прилога о завичајној друштвеној и културној историји, књига садржи и преко 500 илустрација - грађу из фонда Завичајне збирке Библиотеке, Фотодокументације Завичајног музеја и приватних колекција Књажевчана, фотографије Саше Милутиновића Летећег и Ивице Васиљевића Васе. Корице краси слика „Књажевац" академског сликара Драгослава Живковића.
Публикација је плод вишедеценијског рада стручњака Народне библиотеке "Његош" и Завичајног музеја Књажевац на прикупљању, истраживању, тумачењу, презентовању и промовисању завичајне културне баштине и, конкретно, вишегодишње сарадње ових институција културе на реализацији едукативног програма за основце "Завичајни појмовник".
Суиздавач публикације је Завичајни музеј Књажевац.

 

 


   


Made by East Star Group