година од оснивања
читалишта у Књажевцу (1860-)

Казивања

Књига 0 (2012)

Слободанкa Станковић Илић, Пролаз кроз легенде

Конкурсни зборник награђених радова са XX светосавског књижевног конкурса и радови књажевачких песника, некадашњих учесника Светосавског књижевног конкурса. Обрада српских локалних легенди и резултат личне потраге Слободанке Станковић Илић за легендама о змају-љубавнику са терена око Старе планине.

„Пролаз кроз легенде

Књига 1 (2012)

Књига 1 (2013)

Слободанкa Станковић Илић, Завијена форма истине - обрада легенди из књажевачког краја

„Завијена форма истине – обрада легенди из књажевачког краја“ књига је Слободанке Станковић Илић, настала након више деценија слушања, истраживања и бележења легенди у различитим приликама и на различитим странама књажевачког подручја. Бављење легендама Слободанке Станковић Илић не своди се само на записивање и књижевно уобличавање прикупљене грађе за потребе публикације, већ аутор настоји да читаоцу пружи и могуће тумачење о настанку легенди, њиховој функцији, повезаности са стварним догађајима, њиховој поруци и поуци коју носе. Јер, по аутору, легенде „одражавају елементе историјске свести и дух народа“ и преносе информацију о крају у којем су настале. Оригинална тематика, аналитички приступ и настојање да се легенде књажевачког краја сачувају од заборава, дају нарочиту вредност овој завичајној књизи.

„Завијена форма истине – обрада легенди из књажевачког краја“, Слободанка Станковић Илић

Књига 2 (2013)

Књига 2 (2016)

Јелен из Корита [Сузана Брујић], Тимочки ђердан

„Тимочки ђердан“, који је нанизао Јелен из Корита, садржи 48 кратких прича, писаних на тимочком дијалекту. Иза псеудонима Јелен из Корита крије се новинар Сузана Брујић. Приче су у периоду од 1989. до 2000. излазиле у истоименој рубрици Књажевачких новина. Иако су писане искључиво у забавне сврхе, оне имају далеко већу вредност и значај, јер сликовито описују живот људи књажевачког подручја, нарочито живот у сеоским срединама, сликају нарави и карактере, људске навике и свакодневне ситуације, поједине друштвене појаве… Како у поговору пише Бојан Ристић, професор српског језика и књижевности, ова књига је вредан документ из више разлога: то је и дијалектолошка грађа, и запис о нашем народном животу, са веровањима, легендама и обичајима везаним за животни циклус (рођење, свадба, помени…), а и хумореска. Реч је о народном хумору, а Јелен из Корита, сељак из околине Књажевца, типичан је представник своје средине и свог краја.
На корицама књиге – „Завичај 2“, акварел Радета Ристића.
„Тимочки ђердан“, Јелен из Корита [Сузана Брујић]

Књига 3 (2016)

Књига 3 (2016)

Војислав Аранђеловић, Давид из Штрпци казује

Животопис осамдесетогодишњег Давида, од детињства, младости, зрелих година до старачких дана, у форми монолога, изашао је из пера књажевачког књижевника Војислава Аранђеловића. Према речима аутора, „Давид из Штрпци казује“ књига је која се одликује шаренилом тема, мотива и поетско-естетских категорија (од лиризма преко епике до ироније, комике и сатире). Аранђеловићеве „давидарије“ су приче и анегдоте о обичним, малим људима, који су временски углавном везани за 20. век, а просторно за неколико села у околини Књажевца. Према мишљењу аутора поговора Бојана Ристића, професора српског језика и књижевности, лик Давида је лик српског сељака, који кроз живот пролази трпљењем и вредним радом. Прегурао је и ратове и свакодневну немаштину, кроз живот је корачао скромно, и зато је опстао. Давидове приче нуде нам и „етнолошка зрнца“, из којих сазнајемо како се на селу живело, прати их непатворени Давидов хумор, а језик, богате лексике, и „матерњи“ говор којим се служи, његово су најубојитије оружје. Казивања Давидова допуњује поетска збирка „Уз Тимок – низ Тимок“, такође писана на дијалекту.

На корицама књиге – „Јаловик Извор“, акварел Радета Ристића.

 

„Давид из Штрпци казује“, Војислав Аранђеловић

Књига 4 (2016)

Књига 4 (2017)

Тимочки Ђердан 2

Тимочки ђердан 2, садржи 24 текста који су излазили у Књажевачким новинама деведесетих година прошлога века. Потписују их четири аутора – Љиљана Живковић из Новог Корита и новинари Зоран Д. Јовановић, Зоран М. Јовановић и Гвозден Цонић. Према речима аутора поговора, професора српског језика и књижевности Бојана Ристића, ови текстови су вредна и непосредна дијалекатска грађа. Иако не обилују уметничким вредностима нити високим хумористичким дометима, могу да се читају као сведочанство једног говора, али и као етнографски запис о томе шта су људи овог поднебља у не тако давној прошлости радили, како су се забављали, какав је био колективни морал, како су међу собом комуницирали, чега су се бојали...

На корицама књиге – „Стара сеоска кућа 5“, акварел Радета Ристића.

 

„Тимочки ђердан 2“

Књига 5 (2017)

о едицији

Радно време

Књажевац
Радним данима:

08:30-19:30

Суботом:
09:00-13:00
Минићево
Радним данима:

08:00-15:00

Суботом:
не ради
Кална
Сваког другог петка у месецу
07:00-12:00

Суботом:
не ради

Адреса

Књажевац
Бранка Радичевића 1
19350 Књажевац
Минићево
Минићево ББ
19340 Минићево
Кална
Маршала Тита 11
19353 Кална

Контакт

 

Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. (Минићево)