година од оснивања
читалишта у Књажевцу (1860-)
25 јул 2018

Књига на путу до корисника

Програм Народне библиотеке „Његош“ „Књига на путу до корисника“ и током лета реализује се без паузе. Програм воде професор историје Мартин Стојановић и професор српског језика и књижевности Ивана Вуликић Вучић.
19 јун 2018

Стручно усавршавање библиотекара

Књажевачки библиотекари присуствовали су у понедељак, 18. јуна акредитованом програму за унапређење рада у систему COBISS3. Курс Прелазак на COBISS3/каталогизацију са нормативном контролом одржан је у Матичној библиотеци „Светозар Марковић“ Зајечар.
19 јун 2018

Зборник научних радова о тимочком говору у едицији „Књажевачким крајем“

Народна библиотека „Његош“ објавила је публикацију Тимок. Фолклористичка и лингвистичка теренска истраживања 2015–2017, зборник научних радова насталих као резултат научних истраживања тимочког говора на простору општине Књажевац у претходне три године.
 • О ромским говорима књажевачког краја на Међународној научној конференцији у Ријеци

  „Др Светлана Ћирковић, виши научни сарадник, и др Мирјана Мирић, научни сарадник Балканолошког института САНУ, учествовале су на међународној научној конференцији Center for Language Research Conference 2018 (CLARC2018) – Perspectives on Language Diversity...
  18 јун 2018 32
 • „Чаробне полице“ на Змајевим дечјим играма

  „Чаробне полице Биби Сликовчице“ биле су гост 61. Змајевих дечјих игара у Новом Саду. Књажевачка манифестација дечјег стваралаштва представљена је у оквиру програма „Међуфестивалска сарадња“, посвећеног књижевним фестивалима за децу и младе у Србији и региону.
  07 јун 2018 15
 • Default Image

  Четири издања Библиотеке у откупу Министарства културе

  На списку за откуп књига за јавне библиотеке Министарства културе и информисања Републике Србије нашле су се четири публикације Народне библиотеке „Његош“, објављене 2017. године.
  05 јун 2018 17
 • „Мачке перу веш – E muce thoven gada“: како је „оживела“ једна ромска прича

  Књажевачки библиотекари приредили су сусрет са ромском децом, ученицима ОШ „Димитрије Тодоровић Каплар“, који већ пет година учествују у двојезичном едукативно забавном програму „Мачке перу веш – E muce thoven gada“.
  30 мај 2018 18
 • Завршен едукативни програм „Култура надохват руке“

  У Народној библиотеци „Његош“ завршен je едукативни програм за средњошколце „Култура надохват руке“. Учесници програма, ученици првих разреда Техничке школе и Књажевачке гимназије, имали су прилику да, уз виртуелне посете, погледају нека од највећих светских достигнућа у уметности у култури.
  26 мај 2018 17
 • О ТИХОМИРУ ЂОРЂЕВИЋУ: да се казује и преноси другима

  Поводом значајног јубилеја, 150 година од рођења научника и академика Тихомира Р. Ђорђевића, у Народној библиотеци „Његош“ отворена је прва изложба из серијала „Трагови“ које ће бити посвећене људима, појавама и догађајима књажевачког краја, који су обележили завичајну и националну друштвену и културну прошлост.
  24 мај 2018 20
 • За географе и љубитеље Књажевца и околине

  Јавни час о завичају, одржан 16. маја 2018. поводом Дана општине Књажевац, Народна библиотека „Његош“ посветила је промовисању седме књиге едиције „Књажевачким крајем“, научнопопуларној публикацији Географски фактори развоја општине Књажевац др Микице Сибиновића.
  18 мај 2018 12
 • ЧИТАЈУЋЕМ СВЕТУ ДА СЕ ПРИОПШТИ (о промоцији књиге „Српски венац“ Тодора Влајића)

  Народна библиотека „Његош“ представила је читалачкој публици фототипско репринт издање прве књиге настале у Гургусовцу 1850. године.
  10 мај 2018 26
 • Путовање у Бибин чаробни свет

  Манифестација дечјег стваралаштва „Чаробне полице Биби Сликовчице“ почела је, у оквиру мајских празника општине Књажевац, дружењем са писцима за децу Јасминком Петровић и Бранком Стевановићем.
  05 мај 2018 19
 • Default Image

  Министарство културе подржало и завршну фазу научног пројекта „Језик и фолклор Рома у Књажевцу“

  Народна библиотека „Његош“, у сарадњи са дијалектолозима и фолклористима Балканолошког института САНУ, од 2016. године реализује научноистраживачки пројекат „Језик и фолклор Рома у Књажевцу“.
  30 април 2018 17
 • Завршен програм „Читаоница играоница“

  У последњем, осмом кругу радионица едукативно забавног програма „Читаоница играоница“ библиотекари су читаву генерацију предшколаца повели на узбудљиво путовање васионским пространством. За то су им биле довољне књига, презентација, занимљива прича библиотекара, машта и креативност најмлађих.
  18 април 2018 24
 • „E muce thoven gada“ са децом у Минићеву

  Едукативно-забавни програм Народне библиотеке „Његош“ намењен ромској деци гостовао је у Основној школи „Дубрава“ у Минићеву.
  17 април 2018 19
 • Завршен програм „Интернетом до занимања“

  На Дечјем одељењу Народне библиотеке „Његош“ реализован је информативни програм „Интернетом до занимања“, намењен малим матурантима и посвећен њиховој професионалној оријентацији.
  16 април 2018 12
 • О „Чаробним полицама“ на стручном скупу у загребачкој библиотеци

  На међународном стручном скупу дечјих библиотекара, одржаном у марту 2018. у Загребу, о значају и функционисању, али и о проблемима организовања и одрживости фестивала дечјег стваралаштву и стваралаштва за децу у нашој земљи, говориле су Јасминка Петровић, писац за децу, и Милица Матијевић, библиотекар лазаревачке библиотеке.
  11 април 2018 25
 • Default Image

  Завршен програм „Све је култура“

  На Дечјем одељењу Народне библиотеке „Његош“ завршене су радионице едукативно-забавног програма „Све је култура“.
  11 април 2018 22
 • Default Image

  Почетак сарадње Библиотеке са Институтом за савремену историју

  У просторијама књажевачке библиотеке потписан је протокол о пословној сарадњи Института за савремену историју Републике Србије и Народне библиотеке „Његош“. Потписници протокола професор др Момчило Павловић и Владана Стојадиновић на тај начин озваничили су сарадњу која ће се одвијати кроз размену публикација, сарадњу у научноистраживачким пројектима и популаризацију науке.
  06 април 2018 40
 • Default Image

  Предшколци у земљи чуда

  Чаробном причом о девојчици која је посетила невероватну земљу чуда књажевачки предшколци забавили су се у новој радионици едукативно-забавног програма „Читаоница играоница“.
  04 април 2018 51
 • Default Image

  Дан дечје књиге

  На Дечјем одељењу Народне библиотеке „Његош“ током читаве године промовише се дечја књижевност и читање и скреће пажња јавности на потребе најмлађих читалаца. То је мисија књажевачких библиотекара – да сваки дан у години буде дан дечје књижевности, деце и младих.
  02 април 2018 53
 • Default Image

  Представљена монографија о Петру Краљу

  У Народној библиотеци „Његош“ представљена је монографија „Краљ“, о легендарном глумцу Петру Краљу, у издању Службеног гласника из Београда.
  29 март 2018 79
 • Default Image

  „Ходочашће на Крф“

  Поводом сто година од ослобођења у Великом рату, Народна библиотека „Његош“ организовала је први у низу програма који ће бити посвећени овом значајном историјском догађају српске историје. „Ходочашће на Крф“ и предавање Љубомира Сарамандића, кустоса Српске куће на Крфу, окупило је велики број Књажевчана и, што је посебно запажено, ученике основних и средњих школа.
  23 март 2018 89
 • Default Image

  „Шетајући градом“ са завичајцима

  Народна библиотека „Његош“ представила је десету генерацију полазника едукативног програма „Завичајни појмовник“. Завичајци су у програму „Шетајући градом“, који су самостално припремили, представили знаменитости Књажевца и отворили истоимену изложбу фотографија.
  21 март 2018 94
 • Default Image

  Почео пролећни циклус „Читаонице играонице“

  На Дечјем одељењу Народне библиотеке „Његош“ почела је пролећна сезона нових сусрета са предшколцима у едукативно забавном програму „Читаоница играоница“.
  19 март 2018 100
 • Бибини програми на Дечјем одељењу НБ „Његош“

  На Дечјем одељењу Народне библиотеке „Његош“ почела је нова сезона едукативно забавних и информативних програма за децу и младе. Овогодишња генерација предшколаца дружи се са библиотекарима у програму „Читаоница играоница“, ученицима петог разреда намењен је програм „Све је култура“, а будући средњошколци учествују у програму „Интернетом до занимања.
  19 март 2018 97
 • nove knjige

  Нове књиге у Библиотеци

  Фонд књига Народне библиотеке „Његош“ богатији је за 612 нових наслова. Кроз поступак јавне набавке, купљено је 750 књига од 81 издавача.
  16 март 2018 109
 • Default Image

  Представљени добитници награда Светосавског конкурса

  На Дечјем одељењу Народне библиотеке „Његош“ промовисан је Конкурсни зборник и представљени су добитници награда XXVI Светосавског књижевног конкурса.
  23 фебруар 2018 149
 • Default Image

  Библиотека обележава Међународни дан матерњег језика

  Поводом 21. фебруара, Међународног дана матерњег језика, Народна библиотека „Његош“ приредила је изложбу књига о језику.
  21 фебруар 2018 172
 • Default Image

  Додељени кодови за бесплатне онлајн курсеве

  У петак 26. јануара у Народној библиотеци „Његош“ додељени су кодови за бесплатне онлајн курсеве, које је Библиотека обезбедила у сарадњи са ITAcademy, школом за профитабилну ИТ каријеру.
  29 јануар 2018 194
 • racunar 800x350px

  Бесплатни онлајн курсеви за чланове Библиотеке

  Народна библиотека „Његош“ је у сарадњи са ITAcademy за своје чланове обезбедила бесплатне онлајн курсеве за усавршавање професионалних вештина.
  15 јануар 2018 282
 • Default Image

  РЕЗУЛТАТИ XXVI СВЕТОСАВСКОГ КЊИЖЕВНОГ КОНКУРСА

  У новембру 2017. Народна библиотека „Његош“ расписала је XXVI Светосавски књижевни конкурс. У част Андрићу, писало се на тему „Ситнице ми боје живот“.
  13 јануар 2018 224
 • Default Image

  Књига на путу до корисника и у 2018.

  Програм „Књига на путу до корисника“, започет 2015, наставља се и у 2018. години. Са љубитељима књига и даље ће се дружити професор историје Мартин Стојановић и професор српског језика и књижевности Ивана Вуликић Вучић.
  11 јануар 2018 191

Радно време

Књажевац
Радним данима:

08:30-19:30

Суботом:
09:00-13:00
Минићево
Радним данима:

08:00-15:00

Суботом:
не ради
Кална
Сваког другог петка у месецу
07:00-12:00

Суботом:
не ради

Адреса

Књажевац
Бранка Радичевића 1
19350 Књажевац
Минићево
Минићево ББ
19340 Минићево
Кална
Маршала Тита 11
19353 Кална

Контакт

 

Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. (Минићево)