година од оснивања
читалишта у Књажевцу (1860-)
14 новембар 2018

,,Књига на путу до корисникаʼʼ

Сумирајући утиске на крају ове године, закључили смо да је програм „Књига на путу до корисника“ Народне библиотеке ,,Његош“ и те како користио особама које тешко долазе до књига. Нарочито нас радује чињеница да увек има нових заинтересованих чланова. Као и до сада, библиотечке услуге пружамо у Удружењу МС, Геронтолошком центру Књажевац и Дому за стара лица ,,Вила Катаринаʼʼ.
13 новембар 2018

„Од 1 до 5“: Различитости нас богате и спајају

На Дечјем одељењу Народне библиотеке „Његош“ одржан је трећи круг радионица едукативно-забавног програма „Од 1 до 5“. Тема сусрета инспирисана је Међународним даном толеранције, који се обележава у новембру. Разговарало се о државама, народима, разумевању и уважавању различитости међу људима, лепотама и занимљивостима које крије читава планета.
13 новембар 2018

„Читаоница играоница“: Предшколци у свету бајки

Трећи сусрет са предшколцима, у оквиру едукативно забавног програма „Читаоница играоница“, протекао је у знаку бајки. Малишани су са библиотекарима разговарали о томе шта је бајка, који се ликови појављују у различитим бајкама, ко су добри а ко лоши ликови и како на крају свако од њих заврши. Поменуте су најпознатије бајке и свако од деце је рекао која му је најомиљенија.
 • Изложба „Портрети учесника Великог рата“ у Зајечару

  Изложба „Портрети учесника Великог рата“, приређена поводом стогодишњице ослобођења Књажевца у Првом светском рату, отворена је 7. новембра 2018. године у Историјском архиву „Тимочка крајина“ у Зајечару. О изложби, значају обележавања великог јубилеја и сарадњи установа културе на очувању културноисторијског наслеђа говорили су Велибор Тодоров, директор Историјског архива, и Владана Стојадиновић, аутор изложбе.
  08 новембар 2018 27
 • Библиотекари на стручном семинару

  Библиотекари Народне библиотеке „Његош“ присуствовали су акредитованом стручном семинару "INELI balkans - библиотечка мрежа као пример културне дипломатије".Аутори и реализатори семинара, Даниела Скоковић из Народне библиотеке Пожега и Беба Станковић из Народне библиотеке Србије, пренеле су примере добре праксе из региона и света о новим трендовима у библиотекарству.
  07 новембар 2018 34
 • Библиотеке у дигиталном добу

  Народна библиотека „Његош“ формира Дигиталну завичајну збирку од 2009. године, и она, деценију касније, садржи близу 2.500 дигиталних докумената – дигиталних копија књига и периодике, рукописне и некњижне грађе Завичајне збирке. Од 2011. године, поједине публикације у дигиталном формату доступне су корисницима на вебсајту Библиотеке. Циљ формирања и вођења Дигиталне завичајне збирке Библиотеке је заштита и очување завичајне грађе, као дела националног културног наслеђа, унапређење и развој пружања библиотечких услуга корисничкој популацији дигиталног доба.
  02 новембар 2018 36
 • „Šukar alava – Lepe reči“

  У оквиру едукативно-забавног двојезичног програма „Мачке перу веш – Е mačke parin e gada“ на Дечјем одељењу Народне библиотеке „Његош“ одржан је сусрет са ромском децом из Основне школе „Димитрије Тодоровић Каплар“. Како би подстакли малишане да без устезања говоре на матерњем језику, али и да се што боље описмене за читање и писање, библиотекари су за ову прилику припремили радионицу ослањајући се на публикацију „Ромско- српски речник књажевачког гурбетског говора“, која је настала као резултат рада на пројекту „Истраживање језика и фолклора Рома у Књажевцу“.
  31 октобар 2018 37
 • „Од 1 до 5“: „Знање осветљава пут кроз живот“

  Поводом Светског дана развоја информатике, други циклус радионица едукативно забавног програма „Од 1 до 5“ био је посвећен развоју науке и технике, савременим средствима за комуникацију и безбедности деце на интернету.У презентацији посвећеној овој теми, ученици трећег разреда основних школа сазнали су ко су били први проналазачи, која су епохална открића променила живот човека, како се свет мењао захваљујући иновацијама и проналасцима који су усавршавани кроз векове.
  30 октобар 2018 32
 • Читаоница играоница: „Нови пријатељ“

  Нови сусрет предшколаца и библиотекара у едукативно забавном програму „Читаоница играоница“ протекао је у знаку занимљиве и поучне приче о стицању нових пријатеља и поруке како деца треба да се односе према стварима које нису њихове. Зато је за читање и презентацију одабрана сликовница „Нови пријатељ“ која доноси једну од пустоловина неодољиве Маје, симпатичне пчелице широког срца и заљубљенице у природу.
  29 октобар 2018 31
 • „Пирамида од књига“ у књажевачкој библиотеци

  „Пирамида од књига“ Народне библиотеке Србије стигла је 19. октобра 2018. године у Народну библиотеку „Његош“. Захваљујући овој акцији, фонд књажевачке библиотеке богатији је за 300 одабраних наслова. Реч је о примерцима нових издања српске и преведене књижевности, публикација из различитих стручних и научних области и стручној библиотекарској литератури. Поклон су Библиотеци уручили Ивана Николић, начелник Одељења селективне набавке Народне библиотеке Србије, и њени сарадници.
  22 октобар 2018 39
 • ПОРТРЕТИ ПРЕДАКА

  Отварањем изложбе посвећене учесницима Великог рата из књажевачког краја и причом о њиховом ратном путу, Народна библиотека „Његош“ обележила је 16. октобра 2018. стогодишњицу ослобођења вароши у Првом светском рату. Земљоделци, трговци и индустријалци, официри, учитељи, кафеџије, мајстори занатлије из Књажевца и околине, и регрути и прекаљени борци балканских ратова, обукли су 1914. униформе и са Тимочком или неком другом дивизијом Српске војске по команди кренули свако својим ратним путем.
  17 октобар 2018 52
 • Почео програм „Од 1 до 5“

  На Дечјем одељењу Народне библиотеке „Његош“ почео је нови циклус радионица едукативно забавног програма „Од 1 до 5“ који је намењен ученицима трећег разреда књажевачких основних школа.Уводна прича „Кад су велики били мали“ прошетала је основце кроз детињство великана науке и књижевности за децу: Тесле, Пупина, Змаја, Ршума, Душка Радовића, Десанке Максимовић, Милутина Миланковића.
  16 октобар 2018 39
 • Почела „Читаоница играоница“

  На Дечјем одељењу Народне библиотеке „Његош“ почела је реализација едукативно забавног програма „Читаоница играоница“.Предшкoлци су најпре сазнали зашто су библиотеке „куће знања“, шта раде библиотекари и каква су правила понашања у библиотеци. Упознали су маскоту Дечјег одељења Биби Сликовчицу и на поклон добили чланске карте.
  15 октобар 2018 41
 • Од „Читаонице играонице“ до „Европске уније“

  На Дечјем одељењу Народне библиотеке „Његош“ почела је нова сезона редовних едукативно забавних и информативних програма намењених деци и младима. Читаоница играоница окупиће све књажевачке предшколце, генерација ученика трећег разреда основне школе учествоваће у радионицама програма „Од 1 до 5“, за ученике другог разреда средње школе библиотекари су припремили програм „Истраживањем до знања“, а матуранти ће учествовати у програму „Европска унија“.
  12 октобар 2018 45
 • На стручном скупу у краљевачкој библиотеци

  Народна библиотека „Његош“ била је учесник стручног скупа „Библиотеке у културном животу Србије“, који је 8. и 9. октобра 2018. организовала Народна библиотека „Стефан Првовенчани“ из Краљева, са идејом да се представе досадашњи резултати рада, размене искуства међу библиотекарима и сагледају могућности за унапређење библиотечко-информационе делатности.
  10 октобар 2018 52
 • Прваци у царству знања

  Манифестација дечјег стваралаштва „Чаробне полице Биби Сликовчице“ окупила је ове године у Дечјој недељи нову генерацију књажевачких најмлађих ђака и њихове учитеље. У радионицама програма „Прваци у царству знања“ библиотекари су им представили стваралаштво писца за децу Бранка Стевановића. Деца су се забавила и уживала у песмама из књига „Зоолошка песмарица“ и „Авантуре Краљевића Марка“.
  05 октобар 2018 63
 • Први пут са учитељицом у Библиотеци

  Шесторо ђака издвојеног одељења школе „Каплар“ из Штипине и још један њихов мали друг предшколац први пут су са својом учитељицом Неном Дамјановић посетили Народну библиотеку „Његош“. Дружење са библиотекарима и књигама организовано је на Дечјем одељењу. У част Дечје недеље и поводом прве посете Библиотеци, малишани су на поклон добили бесплатне чланске карте.
  03 октобар 2018 66
 • Сара, Лена, Ђорђе и Кристина „обогатили“ „Чаробне полице“

  Гости Дечјег одељења Народне библиотеке „Његош“ била су деца са сметњама у развоју из Основне школе „Димитрије Тодоровић Каплар“ и њихова наставница Снежана Ђурић. Сара, Лена и Ђорђе предали су библиотекарима радове које су заједно са својом другарицом Кристином урадили учествујући у Манифестацији дечјег стваралаштва „Чаробне полице Биби Сликовчице“.
  03 октобар 2018 61
 • Бибине креативне дружине припремају нове „Чаробне полице“

  Трећа по реду Манифестација дечјeг стваралаштва „Чаробне полице Биби Сликовчице“ окупила је ове недеље више од 150 основаца и средњошколаца у књижевним, драмским, ликовним, музичким и новинарским радионицама. Вештинама креативног писања ученике млађих и старијих разреда основних школа подучава писац за децу Бранко Стевановић.
  27 септембар 2018 97
 • „Лукави обућар“ из Италије на Дечјем одељењу

  У сарадњи са Центром локалне демократије, на Дечјем одељењу Народне библиотеке „Његош“ организовани су сусрети са ученицима другог разреда основних школа „Димитрије Тодоровић Каплар“ и „Вук Караџић“.
  19 септембар 2018 102
 • Default Image

  Ниже цене чланарине у Библиотеци

  У циљу популаризације књиге и културе читања, НАРОДНА БИБЛИОТЕКА „ЊЕГОШ“ до 31. ОКТОБРА 2018. године организује акцију КОЛЕКТИВНОГ УЧЛАЊЕЊА. Цена годишње чланарине (12 месеци) је 200 ДИНАРА и плаћа се приликом учлањења у Библиотеку. Исто важи и за обнављање чланарине.
  19 септембар 2018 73
 • Бибина редакција добила нове чланове

  У сусрет програмима који ће се одвијати под окриљем Манифестације дечјег стваралаштва „Чаробне полице Биби Сликовчице“, у Народној библиотеци „Његош“ формирана је редакција Бибиног дневника.
  17 септембар 2018 102
 • Default Image

  Аудиција за нове чланове Бибине чаробне дружине

  ЂАЦИМА 3. И 4. РАЗРЕДА ОСНОВНЕ ШКОЛЕ Ако волиш да глумиш, пружа ти се прилика да се придружиш Бибиној чаробној драмској дружини и да савладаш прве глумачке кораке са редитељем Владимиром Андрићем.
  10 септембар 2018 75
 • Default Image

  Ликовни конкурс за групни рад за предшколце и прваке

  Тема: ПИСМО ВЕТЕРИНАРУ (по наслову песме Бранка Стевановића, чијем је стваралаштву посвећена Манифестација 2018)
  10 септембар 2018 79
 • Default Image

  Бибин литерарни конкурс

  Тема: ПИСМО ВЕТЕРИНАРУ (по наслову песме Бранка Стевановића, чијем је стваралаштву посвећена Манифестација 2018)
  10 септембар 2018 93
 • Како су „оживеле“ кућа од воска и кућа од соли

  Поводом објављивања сликовнице „Кућа од воска и кућа од соли“, на Дечјем одељењу Народне библиотеке „Његош“ одржан је сусрет са ромским малишанима који су илустровали ромску народну причу о људској доброти и дарежљивости и тако учествовали у објављивању прве књиге едиције „Мачке перу веш – E mačke parin e gada“.
  06 септембар 2018 107
 • Едиција „ЗАВЕШТАЊЕ“ трагом заборављеног песника

  Изузетно даровит млади лиричар Љубомир Симић (1880–1900) стварао је последњих пет година 19. века. Годину дана после песникове смрти, 1901, из штампе је у издању нишке Градине изашла збирка његових песама.
  28 август 2018 84
 • Кућа од воска и кућа од соли

  U novoj ediciji “Mačke peru veš - E mačke parin e gada” Narodna biblioteka “Njegoš” objavila je prvu slikovnicu, u kojoj najmlađim čitaocima predstavlja poučnu romsku narodnu priču o ljudskoj dobroti i darežljivosti.
  01 август 2018 70
 • Ново лице сајта Библиотеке и Дигиталне завичајне збирке

  Од 1. августа 2018. активни су редизајниран сајт Народне библиотеке „Његош“ ( www.biblio-knjazevac.org ) и нова, унапређена верзија Дигиталне завичајне збирке ( http://digitalnazbirka.biblio-knjazevac.org/ ).
  01 август 2018 71
 • Књига на путу до корисника

  Програм Народне библиотеке „Његош“ „Књига на путу до корисника“ и током лета реализује се без паузе. Програм воде професор историје Мартин Стојановић и професор српског језика и књижевности Ивана Вуликић Вучић.
  25 јул 2018 125
 • Стручно усавршавање библиотекара

  Књажевачки библиотекари присуствовали су у понедељак, 18. јуна акредитованом програму за унапређење рада у систему COBISS3. Курс Прелазак на COBISS3/каталогизацију са нормативном контролом одржан је у Матичној библиотеци „Светозар Марковић“ Зајечар.
  19 јун 2018 114
 • Зборник научних радова о тимочком говору у едицији „Књажевачким крајем“

  Народна библиотека „Његош“ објавила је публикацију Тимок. Фолклористичка и лингвистичка теренска истраживања 2015–2017, зборник научних радова насталих као резултат научних истраживања тимочког говора на простору општине Књажевац у претходне три године.
  19 јун 2018 113
 • О ромским говорима књажевачког краја на Међународној научној конференцији у Ријеци

  „Др Светлана Ћирковић, виши научни сарадник, и др Мирјана Мирић, научни сарадник Балканолошког института САНУ, учествовале су на међународној научној конференцији Center for Language Research Conference 2018 (CLARC2018) – Perspectives on Language Diversity...
  18 јун 2018 110
 • „Чаробне полице“ на Змајевим дечјим играма

  „Чаробне полице Биби Сликовчице“ биле су гост 61. Змајевих дечјих игара у Новом Саду. Књажевачка манифестација дечјег стваралаштва представљена је у оквиру програма „Међуфестивалска сарадња“, посвећеног књижевним фестивалима за децу и младе у Србији и региону.
  07 јун 2018 92
 • Default Image

  Четири издања Библиотеке у откупу Министарства културе

  На списку за откуп књига за јавне библиотеке Министарства културе и информисања Републике Србије нашле су се четири публикације Народне библиотеке „Његош“, објављене 2017. године.
  05 јун 2018 94
 • „Мачке перу веш – E muce thoven gada“: како је „оживела“ једна ромска прича

  Књажевачки библиотекари приредили су сусрет са ромском децом, ученицима ОШ „Димитрије Тодоровић Каплар“, који већ пет година учествују у двојезичном едукативно забавном програму „Мачке перу веш – E muce thoven gada“.
  30 мај 2018 91
 • Завршен едукативни програм „Култура надохват руке“

  У Народној библиотеци „Његош“ завршен je едукативни програм за средњошколце „Култура надохват руке“. Учесници програма, ученици првих разреда Техничке школе и Књажевачке гимназије, имали су прилику да, уз виртуелне посете, погледају нека од највећих светских достигнућа у уметности у култури.
  26 мај 2018 90
 • О ТИХОМИРУ ЂОРЂЕВИЋУ: да се казује и преноси другима

  Поводом значајног јубилеја, 150 година од рођења научника и академика Тихомира Р. Ђорђевића, у Народној библиотеци „Његош“ отворена је прва изложба из серијала „Трагови“ које ће бити посвећене људима, појавама и догађајима књажевачког краја, који су обележили завичајну и националну друштвену и културну прошлост.
  24 мај 2018 86
 • За географе и љубитеље Књажевца и околине

  Јавни час о завичају, одржан 16. маја 2018. поводом Дана општине Књажевац, Народна библиотека „Његош“ посветила је промовисању седме књиге едиције „Књажевачким крајем“, научнопопуларној публикацији Географски фактори развоја општине Књажевац др Микице Сибиновића.
  18 мај 2018 73
 • ЧИТАЈУЋЕМ СВЕТУ ДА СЕ ПРИОПШТИ (о промоцији књиге „Српски венац“ Тодора Влајића)

  Народна библиотека „Његош“ представила је читалачкој публици фототипско репринт издање прве књиге настале у Гургусовцу 1850. године.
  10 мај 2018 90
 • Путовање у Бибин чаробни свет

  Манифестација дечјег стваралаштва „Чаробне полице Биби Сликовчице“ почела је, у оквиру мајских празника општине Књажевац, дружењем са писцима за децу Јасминком Петровић и Бранком Стевановићем.
  05 мај 2018 79
 • Default Image

  Министарство културе подржало и завршну фазу научног пројекта „Језик и фолклор Рома у Књажевцу“

  Народна библиотека „Његош“, у сарадњи са дијалектолозима и фолклористима Балканолошког института САНУ, од 2016. године реализује научноистраживачки пројекат „Језик и фолклор Рома у Књажевцу“.
  30 април 2018 81
 • Завршен програм „Читаоница играоница“

  У последњем, осмом кругу радионица едукативно забавног програма „Читаоница играоница“ библиотекари су читаву генерацију предшколаца повели на узбудљиво путовање васионским пространством. За то су им биле довољне књига, презентација, занимљива прича библиотекара, машта и креативност најмлађих.
  18 април 2018 88
 • „E muce thoven gada“ са децом у Минићеву

  Едукативно-забавни програм Народне библиотеке „Његош“ намењен ромској деци гостовао је у Основној школи „Дубрава“ у Минићеву.
  17 април 2018 73
 • Завршен програм „Интернетом до занимања“

  На Дечјем одељењу Народне библиотеке „Његош“ реализован је информативни програм „Интернетом до занимања“, намењен малим матурантима и посвећен њиховој професионалној оријентацији.
  16 април 2018 67
 • О „Чаробним полицама“ на стручном скупу у загребачкој библиотеци

  На међународном стручном скупу дечјих библиотекара, одржаном у марту 2018. у Загребу, о значају и функционисању, али и о проблемима организовања и одрживости фестивала дечјег стваралаштву и стваралаштва за децу у нашој земљи, говориле су Јасминка Петровић, писац за децу, и Милица Матијевић, библиотекар лазаревачке библиотеке.
  11 април 2018 85
 • Default Image

  Завршен програм „Све је култура“

  На Дечјем одељењу Народне библиотеке „Његош“ завршене су радионице едукативно-забавног програма „Све је култура“.
  11 април 2018 98
 • Default Image

  Почетак сарадње Библиотеке са Институтом за савремену историју

  У просторијама књажевачке библиотеке потписан је протокол о пословној сарадњи Института за савремену историју Републике Србије и Народне библиотеке „Његош“. Потписници протокола професор др Момчило Павловић и Владана Стојадиновић на тај начин озваничили су сарадњу која ће се одвијати кроз размену публикација, сарадњу у научноистраживачким пројектима и популаризацију науке.
  06 април 2018 107
 • Default Image

  Предшколци у земљи чуда

  Чаробном причом о девојчици која је посетила невероватну земљу чуда књажевачки предшколци забавили су се у новој радионици едукативно-забавног програма „Читаоница играоница“.
  04 април 2018 117
 • Default Image

  Дан дечје књиге

  На Дечјем одељењу Народне библиотеке „Његош“ током читаве године промовише се дечја књижевност и читање и скреће пажња јавности на потребе најмлађих читалаца. То је мисија књажевачких библиотекара – да сваки дан у години буде дан дечје књижевности, деце и младих.
  02 април 2018 119
 • Default Image

  Представљена монографија о Петру Краљу

  У Народној библиотеци „Његош“ представљена је монографија „Краљ“, о легендарном глумцу Петру Краљу, у издању Службеног гласника из Београда.
  29 март 2018 144
 • Default Image

  „Ходочашће на Крф“

  Поводом сто година од ослобођења у Великом рату, Народна библиотека „Његош“ организовала је први у низу програма који ће бити посвећени овом значајном историјском догађају српске историје. „Ходочашће на Крф“ и предавање Љубомира Сарамандића, кустоса Српске куће на Крфу, окупило је велики број Књажевчана и, што је посебно запажено, ученике основних и средњих школа.
  23 март 2018 150
 • Default Image

  „Шетајући градом“ са завичајцима

  Народна библиотека „Његош“ представила је десету генерацију полазника едукативног програма „Завичајни појмовник“. Завичајци су у програму „Шетајући градом“, који су самостално припремили, представили знаменитости Књажевца и отворили истоимену изложбу фотографија.
  21 март 2018 158
 • Default Image

  Почео пролећни циклус „Читаонице играонице“

  На Дечјем одељењу Народне библиотеке „Његош“ почела је пролећна сезона нових сусрета са предшколцима у едукативно забавном програму „Читаоница играоница“.
  19 март 2018 161
 • Бибини програми на Дечјем одељењу НБ „Његош“

  На Дечјем одељењу Народне библиотеке „Његош“ почела је нова сезона едукативно забавних и информативних програма за децу и младе. Овогодишња генерација предшколаца дружи се са библиотекарима у програму „Читаоница играоница“, ученицима петог разреда намењен је програм „Све је култура“, а будући средњошколци учествују у програму „Интернетом до занимања.
  19 март 2018 161
 • nove knjige

  Нове књиге у Библиотеци

  Фонд књига Народне библиотеке „Његош“ богатији је за 612 нових наслова. Кроз поступак јавне набавке, купљено је 750 књига од 81 издавача.
  16 март 2018 171
 • Default Image

  Представљени добитници награда Светосавског конкурса

  На Дечјем одељењу Народне библиотеке „Његош“ промовисан је Конкурсни зборник и представљени су добитници награда XXVI Светосавског књижевног конкурса.
  23 фебруар 2018 208
 • Default Image

  Библиотека обележава Међународни дан матерњег језика

  Поводом 21. фебруара, Међународног дана матерњег језика, Народна библиотека „Његош“ приредила је изложбу књига о језику.
  21 фебруар 2018 236
 • Default Image

  Додељени кодови за бесплатне онлајн курсеве

  У петак 26. јануара у Народној библиотеци „Његош“ додељени су кодови за бесплатне онлајн курсеве, које је Библиотека обезбедила у сарадњи са ITAcademy, школом за профитабилну ИТ каријеру.
  29 јануар 2018 255
 • racunar 800x350px

  Бесплатни онлајн курсеви за чланове Библиотеке

  Народна библиотека „Његош“ је у сарадњи са ITAcademy за своје чланове обезбедила бесплатне онлајн курсеве за усавршавање професионалних вештина.
  15 јануар 2018 362
 • Default Image

  РЕЗУЛТАТИ XXVI СВЕТОСАВСКОГ КЊИЖЕВНОГ КОНКУРСА

  У новембру 2017. Народна библиотека „Његош“ расписала је XXVI Светосавски књижевни конкурс. У част Андрићу, писало се на тему „Ситнице ми боје живот“.
  13 јануар 2018 287
 • Default Image

  Књига на путу до корисника и у 2018.

  Програм „Књига на путу до корисника“, започет 2015, наставља се и у 2018. години. Са љубитељима књига и даље ће се дружити професор историје Мартин Стојановић и професор српског језика и књижевности Ивана Вуликић Вучић.
  11 јануар 2018 254

Радно време

Књажевац
Радним данима:

08:30-19:30

Суботом:
09:00-13:00
Минићево
Радним данима:

08:00-15:00

Суботом:
не ради
Кална
Сваког другог петка у месецу
07:00-12:00

Суботом:
не ради

Адреса

Књажевац
Бранка Радичевића 1
19350 Књажевац
Минићево
Минићево ББ
19340 Минићево
Кална
Маршала Тита 11
19353 Кална

Контакт

 

Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. (Минићево)