година од оснивања
читалишта у Књажевцу (1860-)
19 септембар 2018

„Лукави обућар“ из Италије на Дечјем одељењу

У сарадњи са Центром локалне демократије, на Дечјем одељењу Народне библиотеке „Његош“ организовани су сусрети са ученицима другог разреда основних школа „Димитрије Тодоровић Каплар“ и „Вук Караџић“.
19 септембар 2018
Default Image

Ниже цене чланарине у Библиотеци

У циљу популаризације књиге и културе читања, НАРОДНА БИБЛИОТЕКА „ЊЕГОШ“ до 31. ОКТОБРА 2018. године организује акцију КОЛЕКТИВНОГ УЧЛАЊЕЊА. Цена годишње чланарине (12 месеци) је 200 ДИНАРА и плаћа се приликом учлањења у Библиотеку. Исто важи и за обнављање чланарине.
17 септембар 2018

Бибина редакција добила нове чланове

У сусрет програмима који ће се одвијати под окриљем Манифестације дечјег стваралаштва „Чаробне полице Биби Сликовчице“, у Народној библиотеци „Његош“ формирана је редакција Бибиног дневника.
 • Default Image

  Аудиција за нове чланове Бибине чаробне дружине

  ЂАЦИМА 3. И 4. РАЗРЕДА ОСНОВНЕ ШКОЛЕ Ако волиш да глумиш, пружа ти се прилика да се придружиш Бибиној чаробној драмској дружини и да савладаш прве глумачке кораке са редитељем Владимиром Андрићем.
  10 септембар 2018 23
 • Default Image

  Ликовни конкурс за групни рад за предшколце и прваке

  Тема: ПИСМО ВЕТЕРИНАРУ (по наслову песме Бранка Стевановића, чијем је стваралаштву посвећена Манифестација 2018)
  10 септембар 2018 22
 • Default Image

  Бибин литерарни конкурс

  Тема: ПИСМО ВЕТЕРИНАРУ (по наслову песме Бранка Стевановића, чијем је стваралаштву посвећена Манифестација 2018)
  10 септембар 2018 29
 • Како су „оживеле“ кућа од воска и кућа од соли

  Поводом објављивања сликовнице „Кућа од воска и кућа од соли“, на Дечјем одељењу Народне библиотеке „Његош“ одржан је сусрет са ромским малишанима који су илустровали ромску народну причу о људској доброти и дарежљивости и тако учествовали у објављивању прве књиге едиције „Мачке перу веш – E mačke parin e gada“.
  06 септембар 2018 41
 • Едиција „ЗАВЕШТАЊЕ“ трагом заборављеног песника

  Изузетно даровит млади лиричар Љубомир Симић (1880–1900) стварао је последњих пет година 19. века. Годину дана после песникове смрти, 1901, из штампе је у издању нишке Градине изашла збирка његових песама.
  28 август 2018 28
 • Кућа од воска и кућа од соли

  U novoj ediciji “Mačke peru veš - E mačke parin e gada” Narodna biblioteka “Njegoš” objavila je prvu slikovnicu, u kojoj najmlađim čitaocima predstavlja poučnu romsku narodnu priču o ljudskoj dobroti i darežljivosti.
  01 август 2018 18
 • Ново лице сајта Библиотеке и Дигиталне завичајне збирке

  Од 1. августа 2018. активни су редизајниран сајт Народне библиотеке „Његош“ ( www.biblio-knjazevac.org ) и нова, унапређена верзија Дигиталне завичајне збирке ( http://digitalnazbirka.biblio-knjazevac.org/ ).
  01 август 2018 26
 • Књига на путу до корисника

  Програм Народне библиотеке „Његош“ „Књига на путу до корисника“ и током лета реализује се без паузе. Програм воде професор историје Мартин Стојановић и професор српског језика и књижевности Ивана Вуликић Вучић.
  25 јул 2018 78
 • Стручно усавршавање библиотекара

  Књажевачки библиотекари присуствовали су у понедељак, 18. јуна акредитованом програму за унапређење рада у систему COBISS3. Курс Прелазак на COBISS3/каталогизацију са нормативном контролом одржан је у Матичној библиотеци „Светозар Марковић“ Зајечар.
  19 јун 2018 63
 • Зборник научних радова о тимочком говору у едицији „Књажевачким крајем“

  Народна библиотека „Његош“ објавила је публикацију Тимок. Фолклористичка и лингвистичка теренска истраживања 2015–2017, зборник научних радова насталих као резултат научних истраживања тимочког говора на простору општине Књажевац у претходне три године.
  19 јун 2018 61
 • О ромским говорима књажевачког краја на Међународној научној конференцији у Ријеци

  „Др Светлана Ћирковић, виши научни сарадник, и др Мирјана Мирић, научни сарадник Балканолошког института САНУ, учествовале су на међународној научној конференцији Center for Language Research Conference 2018 (CLARC2018) – Perspectives on Language Diversity...
  18 јун 2018 64
 • „Чаробне полице“ на Змајевим дечјим играма

  „Чаробне полице Биби Сликовчице“ биле су гост 61. Змајевих дечјих игара у Новом Саду. Књажевачка манифестација дечјег стваралаштва представљена је у оквиру програма „Међуфестивалска сарадња“, посвећеног књижевним фестивалима за децу и младе у Србији и региону.
  07 јун 2018 46
 • Default Image

  Четири издања Библиотеке у откупу Министарства културе

  На списку за откуп књига за јавне библиотеке Министарства културе и информисања Републике Србије нашле су се четири публикације Народне библиотеке „Његош“, објављене 2017. године.
  05 јун 2018 46
 • „Мачке перу веш – E muce thoven gada“: како је „оживела“ једна ромска прича

  Књажевачки библиотекари приредили су сусрет са ромском децом, ученицима ОШ „Димитрије Тодоровић Каплар“, који већ пет година учествују у двојезичном едукативно забавном програму „Мачке перу веш – E muce thoven gada“.
  30 мај 2018 44
 • Завршен едукативни програм „Култура надохват руке“

  У Народној библиотеци „Његош“ завршен je едукативни програм за средњошколце „Култура надохват руке“. Учесници програма, ученици првих разреда Техничке школе и Књажевачке гимназије, имали су прилику да, уз виртуелне посете, погледају нека од највећих светских достигнућа у уметности у култури.
  26 мај 2018 43
 • О ТИХОМИРУ ЂОРЂЕВИЋУ: да се казује и преноси другима

  Поводом значајног јубилеја, 150 година од рођења научника и академика Тихомира Р. Ђорђевића, у Народној библиотеци „Његош“ отворена је прва изложба из серијала „Трагови“ које ће бити посвећене људима, појавама и догађајима књажевачког краја, који су обележили завичајну и националну друштвену и културну прошлост.
  24 мај 2018 46
 • За географе и љубитеље Књажевца и околине

  Јавни час о завичају, одржан 16. маја 2018. поводом Дана општине Књажевац, Народна библиотека „Његош“ посветила је промовисању седме књиге едиције „Књажевачким крајем“, научнопопуларној публикацији Географски фактори развоја општине Књажевац др Микице Сибиновића.
  18 мај 2018 33
 • ЧИТАЈУЋЕМ СВЕТУ ДА СЕ ПРИОПШТИ (о промоцији књиге „Српски венац“ Тодора Влајића)

  Народна библиотека „Његош“ представила је читалачкој публици фототипско репринт издање прве књиге настале у Гургусовцу 1850. године.
  10 мај 2018 49
 • Путовање у Бибин чаробни свет

  Манифестација дечјег стваралаштва „Чаробне полице Биби Сликовчице“ почела је, у оквиру мајских празника општине Књажевац, дружењем са писцима за децу Јасминком Петровић и Бранком Стевановићем.
  05 мај 2018 41
 • Default Image

  Министарство културе подржало и завршну фазу научног пројекта „Језик и фолклор Рома у Књажевцу“

  Народна библиотека „Његош“, у сарадњи са дијалектолозима и фолклористима Балканолошког института САНУ, од 2016. године реализује научноистраживачки пројекат „Језик и фолклор Рома у Књажевцу“.
  30 април 2018 46
 • Завршен програм „Читаоница играоница“

  У последњем, осмом кругу радионица едукативно забавног програма „Читаоница играоница“ библиотекари су читаву генерацију предшколаца повели на узбудљиво путовање васионским пространством. За то су им биле довољне књига, презентација, занимљива прича библиотекара, машта и креативност најмлађих.
  18 април 2018 47
 • „E muce thoven gada“ са децом у Минићеву

  Едукативно-забавни програм Народне библиотеке „Његош“ намењен ромској деци гостовао је у Основној школи „Дубрава“ у Минићеву.
  17 април 2018 42
 • Завршен програм „Интернетом до занимања“

  На Дечјем одељењу Народне библиотеке „Његош“ реализован је информативни програм „Интернетом до занимања“, намењен малим матурантима и посвећен њиховој професионалној оријентацији.
  16 април 2018 34
 • О „Чаробним полицама“ на стручном скупу у загребачкој библиотеци

  На међународном стручном скупу дечјих библиотекара, одржаном у марту 2018. у Загребу, о значају и функционисању, али и о проблемима организовања и одрживости фестивала дечјег стваралаштву и стваралаштва за децу у нашој земљи, говориле су Јасминка Петровић, писац за децу, и Милица Матијевић, библиотекар лазаревачке библиотеке.
  11 април 2018 47
 • Default Image

  Завршен програм „Све је култура“

  На Дечјем одељењу Народне библиотеке „Његош“ завршене су радионице едукативно-забавног програма „Све је култура“.
  11 април 2018 47
 • Default Image

  Почетак сарадње Библиотеке са Институтом за савремену историју

  У просторијама књажевачке библиотеке потписан је протокол о пословној сарадњи Института за савремену историју Републике Србије и Народне библиотеке „Његош“. Потписници протокола професор др Момчило Павловић и Владана Стојадиновић на тај начин озваничили су сарадњу која ће се одвијати кроз размену публикација, сарадњу у научноистраживачким пројектима и популаризацију науке.
  06 април 2018 65
 • Default Image

  Предшколци у земљи чуда

  Чаробном причом о девојчици која је посетила невероватну земљу чуда књажевачки предшколци забавили су се у новој радионици едукативно-забавног програма „Читаоница играоница“.
  04 април 2018 74
 • Default Image

  Дан дечје књиге

  На Дечјем одељењу Народне библиотеке „Његош“ током читаве године промовише се дечја књижевност и читање и скреће пажња јавности на потребе најмлађих читалаца. То је мисија књажевачких библиотекара – да сваки дан у години буде дан дечје књижевности, деце и младих.
  02 април 2018 79
 • Default Image

  Представљена монографија о Петру Краљу

  У Народној библиотеци „Његош“ представљена је монографија „Краљ“, о легендарном глумцу Петру Краљу, у издању Службеног гласника из Београда.
  29 март 2018 105
 • Default Image

  „Ходочашће на Крф“

  Поводом сто година од ослобођења у Великом рату, Народна библиотека „Његош“ организовала је први у низу програма који ће бити посвећени овом значајном историјском догађају српске историје. „Ходочашће на Крф“ и предавање Љубомира Сарамандића, кустоса Српске куће на Крфу, окупило је велики број Књажевчана и, што је посебно запажено, ученике основних и средњих школа.
  23 март 2018 114
 • Default Image

  „Шетајући градом“ са завичајцима

  Народна библиотека „Његош“ представила је десету генерацију полазника едукативног програма „Завичајни појмовник“. Завичајци су у програму „Шетајући градом“, који су самостално припремили, представили знаменитости Књажевца и отворили истоимену изложбу фотографија.
  21 март 2018 121
 • Default Image

  Почео пролећни циклус „Читаонице играонице“

  На Дечјем одељењу Народне библиотеке „Његош“ почела је пролећна сезона нових сусрета са предшколцима у едукативно забавном програму „Читаоница играоница“.
  19 март 2018 123
 • Бибини програми на Дечјем одељењу НБ „Његош“

  На Дечјем одељењу Народне библиотеке „Његош“ почела је нова сезона едукативно забавних и информативних програма за децу и младе. Овогодишња генерација предшколаца дружи се са библиотекарима у програму „Читаоница играоница“, ученицима петог разреда намењен је програм „Све је култура“, а будући средњошколци учествују у програму „Интернетом до занимања.
  19 март 2018 122
 • nove knjige

  Нове књиге у Библиотеци

  Фонд књига Народне библиотеке „Његош“ богатији је за 612 нових наслова. Кроз поступак јавне набавке, купљено је 750 књига од 81 издавача.
  16 март 2018 133
 • Default Image

  Представљени добитници награда Светосавског конкурса

  На Дечјем одељењу Народне библиотеке „Његош“ промовисан је Конкурсни зборник и представљени су добитници награда XXVI Светосавског књижевног конкурса.
  23 фебруар 2018 173
 • Default Image

  Библиотека обележава Међународни дан матерњег језика

  Поводом 21. фебруара, Међународног дана матерњег језика, Народна библиотека „Његош“ приредила је изложбу књига о језику.
  21 фебруар 2018 199
 • Default Image

  Додељени кодови за бесплатне онлајн курсеве

  У петак 26. јануара у Народној библиотеци „Његош“ додељени су кодови за бесплатне онлајн курсеве, које је Библиотека обезбедила у сарадњи са ITAcademy, школом за профитабилну ИТ каријеру.
  29 јануар 2018 215
 • racunar 800x350px

  Бесплатни онлајн курсеви за чланове Библиотеке

  Народна библиотека „Његош“ је у сарадњи са ITAcademy за своје чланове обезбедила бесплатне онлајн курсеве за усавршавање професионалних вештина.
  15 јануар 2018 313
 • Default Image

  РЕЗУЛТАТИ XXVI СВЕТОСАВСКОГ КЊИЖЕВНОГ КОНКУРСА

  У новембру 2017. Народна библиотека „Његош“ расписала је XXVI Светосавски књижевни конкурс. У част Андрићу, писало се на тему „Ситнице ми боје живот“.
  13 јануар 2018 252
 • Default Image

  Књига на путу до корисника и у 2018.

  Програм „Књига на путу до корисника“, започет 2015, наставља се и у 2018. години. Са љубитељима књига и даље ће се дружити професор историје Мартин Стојановић и професор српског језика и књижевности Ивана Вуликић Вучић.
  11 јануар 2018 212

Радно време

Књажевац
Радним данима:

08:30-19:30

Суботом:
09:00-13:00
Минићево
Радним данима:

08:00-15:00

Суботом:
не ради
Кална
Сваког другог петка у месецу
07:00-12:00

Суботом:
не ради

Адреса

Књажевац
Бранка Радичевића 1
19350 Књажевац
Минићево
Минићево ББ
19340 Минићево
Кална
Маршала Тита 11
19353 Кална

Контакт

 

Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. (Минићево)