година од оснивања
читалишта у Књажевцу (1860-)
27 децембар 2018

„Кад имаш друга, имаш све“

Биби Сликовчица и њена весела новогодишња дружина угостили су на Дечјем одељењу Народне библиотеке „Његош“ децу са сметњама у развоју, ученике Основне школе „Димитрије Тодоровић Каплар“ и њихову наставницу Снежану Ђурић. Због труда и креативности које су уложили у радове израђене поводом овогодишње Манифестације дечјег стваралаштва „Чаробне полице Биби Сликовчице“ деци су уручене дипломе.
25 децембар 2018

НОВОГОДИШЊИ ПОКЛОН ИЗ РИМА СТИГАО У БИБЛИОТЕКУ

Захваљујући сарадњи са Центром локалне демократије Књажевац, фонд књига на страним језицима Народне библиотеке „Његош“ богатији је за више од 200 публикација на италијанском. Реч је углавном о књигама за децу и младе, сликовницама, стриповима, енциклопедијама, публикацијама из области уметности, кулинарства, класичне и савремене књижевности, методама за учење италијанског језика за различите нивое знања…
19 децембар 2018

Новогодишња посета ђацима у Кални

Неколико пута годишње библиотекари Народне библиотеке „Његош“ гостују у ОШ „Дубрава“, у издвојеном одељењу у Кални. Последњи овогодишњи сусрет догодио се у децембру. Библиотекари су свим ђацима школе и деци из вртића поклонили по једну лепу књигу. Да увећају зимске радости и пожеле срећну Нову 2019. годину.
 • „Me mangav te...“

  Најупорнији полазници едукативно забавног двојезичног програма „Мачке перу веш – E mačke parin e gada“ дошли су у петак, 14. децембра на последње дружење са библиотекарима у овој години. Тако је од дечјих радова , у сусрет празницима којима се највише радују најмлађи, почела израда својеврсног „Буквара дечјих жеља“. Желим да имам фабрику чоколаде, да будем добар ђак, да видим Деда Мраза, да идем на море, да свирам хармонику…
  18 децембар 2018 35
 • „Ми смо срећни кад смо срећни!“

  Последњи сусрети са ученицима трећег разреда књажевачких основних школа, у едукативно-забавном програму „Од 1 до 5“, протекли су у знаку приче о емоцијама.Деца су говорила о томе шта их чини срећним, на кога се и због чега љуте, шта је то понос, како знамо да је неко заљубљен или збуњен, шта је то туга, како се „смеју“ очи, могу ли осећања да се „помешају“.
  13 децембар 2018 37
 • Стота књига у издању Библиотеке

  Под насловом Стота књига, Народна библиотека „Његош“, на крају 2018. године, објавила је стоту монографску публикацију, збирку прилога о издањима Библиотеке од 2008. до 2018. године. У овој „књизи о књигама“ прикупљени су текстови, прикази, чланци, забележене речи аутора, уредника, сарадника, рецензената, гостију на промоцијама, све што је у последњој деценији написано ради промовисања садржаја и тема публикација и едиција Библиотеке,
  13 децембар 2018 40
 • „Ноди спасава Божић“

  Народна библиотека „Његош“ организовала је новогодишњу радионицу за предшколце, последњи овогодишњи сусрет едукативног програма „Читаоница-играоница“. У Великој сали Дома културе, у петак 7. децембра, деца су уживала у цртаном филму „Ноди спасава Божић“. На крају је сваки предшколац од Библиотеке као поклон за Нову годину добио сликовницу и позив да се придружи библиотекарима у наредном циклусу програма, у марту 2019. године.
  12 децембар 2018 38
 • ИЗЛОЖБА О ПРЕЦИМА ПОВОД ЗА ОКУПЉАЊЕ ПОТОМАКА

  Изложба „Портрети учесника Великог рата (из збирки и сећања потомака)“, коју је Народна библиотека „Његош“ приредила поводом обележавања стогодишњице ослобођења у Првом светском рату, отворена је 6. децембра 2018. у огранку Библиотеке у Минићеву. Отварање изложбе пре би се могло назвати окупљањем потомака учесника Великог рата из Минићева и околине, људи који су Библиотеци уступили грађу и фотографијама, документима и сећањима испунили изложбене паное.
  07 децембар 2018 50
 • ГОСТИ БИБИ СЛИКОВЧИЦЕ

  Гости Дечјег одељења Народне библиотеке „Његош“, у уторак 4. децембра 2018. била су деца старије групе вртића „Црвенкапа“ и њихови васпитачи. Будући полазници едукативног програма „Читаоница играоница“ забавили су се уз причу „Арчи и Дора у зимској авантури“, сазнали све што их занима о библиотеци и професији људи који њој раде. Највећу пажњу деце привукле су луксузно опремљене књиге за децу, књиге искакалице и, наравно, Биби Сликовчица.
  07 децембар 2018 44
 • Од сликовног писма до модерне библиотеке

  Четврти круг радионица едукативно забавног програма „Од 1 до 5“ био је посвећен развоју писма, књиге и библиотека. Кроз презентацију „Свет писмености“ основци су сазнали који су најранији облици писања, која писма су део породице азбука, како су настали папирус и пергамент, ко је измислио хартију, како изгледају рукописне књиге
  29 новембар 2018 50
 • „КЊАЖЕВАЧКО ЗЛАТНО РУНО“ БРАНКУ СТЕВАНОВИЋУ

  На завршној свечаности „Чаробних полица Биби Сликовчице“ 2018, Народна библиотека „Његош“ доделила је сарадницима награде и признања за допринос реализацији програма Манифестације и подршку стваралаштву деце и младих. Награда „Књажевачко златно руно“, коју Народна библиотека „Његош“ додељује за допринос стваралаштву за децу и разиграном детињству, припала је писцу за децу Бранку Стевановићу, чијем је књижевном делу била посвећена овогодишња манифестација.
  28 новембар 2018 52
 • БИБИНИ ЧАРОБНИ СТВАРАОЦИ – ТРЕЋИ ПУТ НА СЦЕНИ

  Од 1. септембра 2018. године до Међународног дана детета који пада у новембру, у Народној библиотеци „Његош“ и у целом Књажевцу непрекидно је трајала чаролија звана Манифестација дечјег стваралаштва „Чаробне полице Биби Сликовчице“. Трећа манифестација била је посвећена писцу за децу Бранку Стевановићу. Не треба чаролију кварити бројевима, али се post festum обично своде рачуни.
  28 новембар 2018 41
 • ЗАВРШЕНЕ СВЕЧАНОСТИ „ЧАРОБНИХ ПОЛИЦА“ 2018

  Извођењем позоришне представе „Каламандарија“, промоцијом химне, представљањем учесника и доделом награда завршена је Манифестација дечјег стваралаштва „Чаробне полице Биби Сликовчице“ 2018. Многобројна публика – предшколци, основци, средњошколци и њихови васпитачи, учитељи, наставници, професори, родитељи – два пута је 23. новембра 2018. Испунила Велику салу и Велику галерију Дома културе.
  28 новембар 2018 49
 • „Читаоница играоница“ и у време „Чаробних полица“

  На Дечјем одељењу Народне библиотеке „Његош“ одржан је четврти циклус радионица едукативно-забавног програма за предшколце „Читаоница играоница“. Прича Горана Марковића „Принцезе у свету интернета“, у којој се комбинују елементи класичне бајке и теме о савременим технологијама, подстакла је децу, васпитаче и библиотекаре на разговор о предностима интернета, али и о манама и опасностима које прете најмлађим корисницима глобалне мреже.
  28 новембар 2018 43
 • „Чаробне полице“ у посети ђацима у Подвису и Васиљу

  Учитељи и ђаци ОШ „Вук Караџић“, одељења у Подвису у Васиљу, угостили су током Манифестације дечјег стваралаштва писце за децу Јасминку Петровић, Душана Ђурђева и Бранка Стевановића. Писци су забавили децу читајући одломке из својих књига, делећи аутограме и спремно одговарајући на њихова радознала питања.
  27 новембар 2018 56
 • Биби Сликовчица угостила Бранка и ромску децу

  На Дечјем одељењу Народне библиотеке „Његош" организовано је дружење ромске деце са писцем за децу Бранком Стевановићем, као део редовног програма Манифестације дечјег стваралаштва „Чаробне полице Биби Сликовчице". Сусрет је почео управо тако - оним што су деца припремила за Бранка. „Наоружани“ оним што уче у школи и подстакнути активностима које се реализују у двојезичном програму у Библиотеци, деца су Бранку донела на поклон две кратке приче које су сама изабрала и превела на ромски језик.
  23 новембар 2018 52
 • „ЧЕТИРИ ПАТУЉКА“ на Бибиним „Чаробним полицама“

  Сликовница „Четири патуљка“ Владимира Андрића, илустрована мајсторском руком Радета Ристића и објављена у едицији „Књажевачко златно руно“, привукла је пажњу на промоцији присутних ђака, учитеља, наставника књажевачких основних школа. Промоцију књиге Библиотека је организовала као један од програма овогодишње манифестације дечјег стваралаштва „Чаробне полице Биби Сликовчице“.
  22 новембар 2018 46
 • Посета писаца ОШ „Младост“

  Народна библиотека „Његош“ је у оквиру Манифестације дечјег стваралаштва „Чаробне полице Биби Сликовчице“ организовала дружење са писцима у Основној школи „Младост“.Гости Манифестације, писци са децу Бранко Стевановић и Дејан Алексић, дружили су се са децом која су штићеници Завода за васпитање деце и омладине Књажевац.
  20 новембар 2018 71
 • Завршен едукативни програм „Истраживањем до знања“

  У четвртак, 15. новембра завршена је реализација едукативног програма „Истраживањем до знања“, који Народна библиотека „Његош“ успешно организује већ седам година.Учесници програма, ученици другог разреда Техничке школе и Књажевачке гимназије, упознали су се са врстама истраживачких радова.
  20 новембар 2018 44
 • Завршен едукативни програм „Европска унија“

  У Народној библиотеци „Његош“ реализован је едукативни програм „Европска унија“, намењен средњошколцима.Трећу годину заредом Библиотека окупља матуранте Књажевачке гимназије и Техничке школе, како би се разговарало о настанку Европске уније, о њеној историји, функционисању и вредностима, као и о познатим Европљанима.
  16 новембар 2018 62
 • СА СЕНЕ, КРФА И ТИМОКА...

  Како је у својим успоменама записао француски војни лекар Огист Анри Мије, са венцима од цвећа, слатком и ракијом, са љубазношћу и гостопримством, са црвеном заставом извезеном златним словима и певајући „Марсељезу“, грађани Књажевца и Зајечара пре сто година дочекали су ослободиоце – српску пешадију и француску коњицу генерала Гамбете.
  16 новембар 2018 63
 • Школски час у огранку у Кални

  Ученици издвојеног одељења нижих разреда ОШ „Дубрава“ у Кални одржали су школски час у огранку Народне библиотеке „Његош“ у Кални. Заједно са учитељицом су разгледали литературу намењену њиховом узрасту, а затим изабрали по једну причу коју су свима прочитали. По завршетку часа су од Народне библиотеке „Његош“ на поклон добили чланске карте, са препоруком да што више читају и да Библиотеку посећују чешће.
  15 новембар 2018 59
 • ,,Књига на путу до корисникаʼʼ

  Сумирајући утиске на крају ове године, закључили смо да је програм „Књига на путу до корисника“ Народне библиотеке ,,Његош“ и те како користио особама које тешко долазе до књига. Нарочито нас радује чињеница да увек има нових заинтересованих чланова. Као и до сада, библиотечке услуге пружамо у Удружењу МС, Геронтолошком центру Књажевац и Дому за стара лица ,,Вила Катаринаʼʼ.
  14 новембар 2018 55
 • „Од 1 до 5“: Различитости нас богате и спајају

  На Дечјем одељењу Народне библиотеке „Његош“ одржан је трећи круг радионица едукативно-забавног програма „Од 1 до 5“. Тема сусрета инспирисана је Међународним даном толеранције, који се обележава у новембру. Разговарало се о државама, народима, разумевању и уважавању различитости међу људима, лепотама и занимљивостима које крије читава планета.
  13 новембар 2018 67
 • „Читаоница играоница“: Предшколци у свету бајки

  Трећи сусрет са предшколцима, у оквиру едукативно забавног програма „Читаоница играоница“, протекао је у знаку бајки. Малишани су са библиотекарима разговарали о томе шта је бајка, који се ликови појављују у различитим бајкама, ко су добри а ко лоши ликови и како на крају свако од њих заврши. Поменуте су најпознатије бајке и свако од деце је рекао која му је најомиљенија.
  13 новембар 2018 63
 • Изложба „Портрети учесника Великог рата“ у Зајечару

  Изложба „Портрети учесника Великог рата“, приређена поводом стогодишњице ослобођења Књажевца у Првом светском рату, отворена је 7. новембра 2018. године у Историјском архиву „Тимочка крајина“ у Зајечару. О изложби, значају обележавања великог јубилеја и сарадњи установа културе на очувању културноисторијског наслеђа говорили су Велибор Тодоров, директор Историјског архива, и Владана Стојадиновић, аутор изложбе.
  08 новембар 2018 79
 • Библиотекари на стручном семинару

  Библиотекари Народне библиотеке „Његош“ присуствовали су акредитованом стручном семинару "INELI balkans - библиотечка мрежа као пример културне дипломатије".Аутори и реализатори семинара, Даниела Скоковић из Народне библиотеке Пожега и Беба Станковић из Народне библиотеке Србије, пренеле су примере добре праксе из региона и света о новим трендовима у библиотекарству.
  07 новембар 2018 87
 • Библиотеке у дигиталном добу

  Народна библиотека „Његош“ формира Дигиталну завичајну збирку од 2009. године, и она, деценију касније, садржи близу 2.500 дигиталних докумената – дигиталних копија књига и периодике, рукописне и некњижне грађе Завичајне збирке. Од 2011. године, поједине публикације у дигиталном формату доступне су корисницима на вебсајту Библиотеке. Циљ формирања и вођења Дигиталне завичајне збирке Библиотеке је заштита и очување завичајне грађе, као дела националног културног наслеђа, унапређење и развој пружања библиотечких услуга корисничкој популацији дигиталног доба.
  02 новембар 2018 83
 • „Šukar alava – Lepe reči“

  У оквиру едукативно-забавног двојезичног програма „Мачке перу веш – Е mačke parin e gada“ на Дечјем одељењу Народне библиотеке „Његош“ одржан је сусрет са ромском децом из Основне школе „Димитрије Тодоровић Каплар“. Како би подстакли малишане да без устезања говоре на матерњем језику, али и да се што боље описмене за читање и писање, библиотекари су за ову прилику припремили радионицу ослањајући се на публикацију „Ромско- српски речник књажевачког гурбетског говора“, која је настала као резултат рада на пројекту „Истраживање језика и фолклора Рома у Књажевцу“.
  31 октобар 2018 93
 • „Од 1 до 5“: „Знање осветљава пут кроз живот“

  Поводом Светског дана развоја информатике, други циклус радионица едукативно забавног програма „Од 1 до 5“ био је посвећен развоју науке и технике, савременим средствима за комуникацију и безбедности деце на интернету.У презентацији посвећеној овој теми, ученици трећег разреда основних школа сазнали су ко су били први проналазачи, која су епохална открића променила живот човека, како се свет мењао захваљујући иновацијама и проналасцима који су усавршавани кроз векове.
  30 октобар 2018 93
 • Читаоница играоница: „Нови пријатељ“

  Нови сусрет предшколаца и библиотекара у едукативно забавном програму „Читаоница играоница“ протекао је у знаку занимљиве и поучне приче о стицању нових пријатеља и поруке како деца треба да се односе према стварима које нису њихове. Зато је за читање и презентацију одабрана сликовница „Нови пријатељ“ која доноси једну од пустоловина неодољиве Маје, симпатичне пчелице широког срца и заљубљенице у природу.
  29 октобар 2018 82
 • „Пирамида од књига“ у књажевачкој библиотеци

  „Пирамида од књига“ Народне библиотеке Србије стигла је 19. октобра 2018. године у Народну библиотеку „Његош“. Захваљујући овој акцији, фонд књажевачке библиотеке богатији је за 300 одабраних наслова. Реч је о примерцима нових издања српске и преведене књижевности, публикација из различитих стручних и научних области и стручној библиотекарској литератури. Поклон су Библиотеци уручили Ивана Николић, начелник Одељења селективне набавке Народне библиотеке Србије, и њени сарадници.
  22 октобар 2018 82
 • ПОРТРЕТИ ПРЕДАКА

  Отварањем изложбе посвећене учесницима Великог рата из књажевачког краја и причом о њиховом ратном путу, Народна библиотека „Његош“ обележила је 16. октобра 2018. стогодишњицу ослобођења вароши у Првом светском рату. Земљоделци, трговци и индустријалци, официри, учитељи, кафеџије, мајстори занатлије из Књажевца и околине, и регрути и прекаљени борци балканских ратова, обукли су 1914. униформе и са Тимочком или неком другом дивизијом Српске војске по команди кренули свако својим ратним путем.
  17 октобар 2018 113
 • Почео програм „Од 1 до 5“

  На Дечјем одељењу Народне библиотеке „Његош“ почео је нови циклус радионица едукативно забавног програма „Од 1 до 5“ који је намењен ученицима трећег разреда књажевачких основних школа.Уводна прича „Кад су велики били мали“ прошетала је основце кроз детињство великана науке и књижевности за децу: Тесле, Пупина, Змаја, Ршума, Душка Радовића, Десанке Максимовић, Милутина Миланковића.
  16 октобар 2018 97
 • Почела „Читаоница играоница“

  На Дечјем одељењу Народне библиотеке „Његош“ почела је реализација едукативно забавног програма „Читаоница играоница“.Предшкoлци су најпре сазнали зашто су библиотеке „куће знања“, шта раде библиотекари и каква су правила понашања у библиотеци. Упознали су маскоту Дечјег одељења Биби Сликовчицу и на поклон добили чланске карте.
  15 октобар 2018 99
 • Од „Читаонице играонице“ до „Европске уније“

  На Дечјем одељењу Народне библиотеке „Његош“ почела је нова сезона редовних едукативно забавних и информативних програма намењених деци и младима. Читаоница играоница окупиће све књажевачке предшколце, генерација ученика трећег разреда основне школе учествоваће у радионицама програма „Од 1 до 5“, за ученике другог разреда средње школе библиотекари су припремили програм „Истраживањем до знања“, а матуранти ће учествовати у програму „Европска унија“.
  12 октобар 2018 96
 • На стручном скупу у краљевачкој библиотеци

  Народна библиотека „Његош“ била је учесник стручног скупа „Библиотеке у културном животу Србије“, који је 8. и 9. октобра 2018. организовала Народна библиотека „Стефан Првовенчани“ из Краљева, са идејом да се представе досадашњи резултати рада, размене искуства међу библиотекарима и сагледају могућности за унапређење библиотечко-информационе делатности.
  10 октобар 2018 99
 • Прваци у царству знања

  Манифестација дечјег стваралаштва „Чаробне полице Биби Сликовчице“ окупила је ове године у Дечјој недељи нову генерацију књажевачких најмлађих ђака и њихове учитеље. У радионицама програма „Прваци у царству знања“ библиотекари су им представили стваралаштво писца за децу Бранка Стевановића. Деца су се забавила и уживала у песмама из књига „Зоолошка песмарица“ и „Авантуре Краљевића Марка“.
  05 октобар 2018 113
 • Први пут са учитељицом у Библиотеци

  Шесторо ђака издвојеног одељења школе „Каплар“ из Штипине и још један њихов мали друг предшколац први пут су са својом учитељицом Неном Дамјановић посетили Народну библиотеку „Његош“. Дружење са библиотекарима и књигама организовано је на Дечјем одељењу. У част Дечје недеље и поводом прве посете Библиотеци, малишани су на поклон добили бесплатне чланске карте.
  03 октобар 2018 118
 • Сара, Лена, Ђорђе и Кристина „обогатили“ „Чаробне полице“

  Гости Дечјег одељења Народне библиотеке „Његош“ била су деца са сметњама у развоју из Основне школе „Димитрије Тодоровић Каплар“ и њихова наставница Снежана Ђурић. Сара, Лена и Ђорђе предали су библиотекарима радове које су заједно са својом другарицом Кристином урадили учествујући у Манифестацији дечјег стваралаштва „Чаробне полице Биби Сликовчице“.
  03 октобар 2018 101
 • Бибине креативне дружине припремају нове „Чаробне полице“

  Трећа по реду Манифестација дечјeг стваралаштва „Чаробне полице Биби Сликовчице“ окупила је ове недеље више од 150 основаца и средњошколаца у књижевним, драмским, ликовним, музичким и новинарским радионицама. Вештинама креативног писања ученике млађих и старијих разреда основних школа подучава писац за децу Бранко Стевановић.
  27 септембар 2018 142
 • „Лукави обућар“ из Италије на Дечјем одељењу

  У сарадњи са Центром локалне демократије, на Дечјем одељењу Народне библиотеке „Његош“ организовани су сусрети са ученицима другог разреда основних школа „Димитрије Тодоровић Каплар“ и „Вук Караџић“.
  19 септембар 2018 157
 • Default Image

  Ниже цене чланарине у Библиотеци

  У циљу популаризације књиге и културе читања, НАРОДНА БИБЛИОТЕКА „ЊЕГОШ“ до 31. ОКТОБРА 2018. године организује акцију КОЛЕКТИВНОГ УЧЛАЊЕЊА. Цена годишње чланарине (12 месеци) је 200 ДИНАРА и плаћа се приликом учлањења у Библиотеку. Исто важи и за обнављање чланарине.
  19 септембар 2018 124
 • Бибина редакција добила нове чланове

  У сусрет програмима који ће се одвијати под окриљем Манифестације дечјег стваралаштва „Чаробне полице Биби Сликовчице“, у Народној библиотеци „Његош“ формирана је редакција Бибиног дневника.
  17 септембар 2018 151
 • Default Image

  Аудиција за нове чланове Бибине чаробне дружине

  ЂАЦИМА 3. И 4. РАЗРЕДА ОСНОВНЕ ШКОЛЕ Ако волиш да глумиш, пружа ти се прилика да се придружиш Бибиној чаробној драмској дружини и да савладаш прве глумачке кораке са редитељем Владимиром Андрићем.
  10 септембар 2018 122
 • Default Image

  Ликовни конкурс за групни рад за предшколце и прваке

  Тема: ПИСМО ВЕТЕРИНАРУ (по наслову песме Бранка Стевановића, чијем је стваралаштву посвећена Манифестација 2018)
  10 септембар 2018 124
 • Default Image

  Бибин литерарни конкурс

  Тема: ПИСМО ВЕТЕРИНАРУ (по наслову песме Бранка Стевановића, чијем је стваралаштву посвећена Манифестација 2018)
  10 септембар 2018 144
 • Како су „оживеле“ кућа од воска и кућа од соли

  Поводом објављивања сликовнице „Кућа од воска и кућа од соли“, на Дечјем одељењу Народне библиотеке „Његош“ одржан је сусрет са ромским малишанима који су илустровали ромску народну причу о људској доброти и дарежљивости и тако учествовали у објављивању прве књиге едиције „Мачке перу веш – E mačke parin e gada“.
  06 септембар 2018 152
 • Едиција „ЗАВЕШТАЊЕ“ трагом заборављеног песника

  Изузетно даровит млади лиричар Љубомир Симић (1880–1900) стварао је последњих пет година 19. века. Годину дана после песникове смрти, 1901, из штампе је у издању нишке Градине изашла збирка његових песама.
  28 август 2018 131
 • Кућа од воска и кућа од соли

  U novoj ediciji “Mačke peru veš - E mačke parin e gada” Narodna biblioteka “Njegoš” objavila je prvu slikovnicu, u kojoj najmlađim čitaocima predstavlja poučnu romsku narodnu priču o ljudskoj dobroti i darežljivosti.
  01 август 2018 118
 • Ново лице сајта Библиотеке и Дигиталне завичајне збирке

  Од 1. августа 2018. активни су редизајниран сајт Народне библиотеке „Његош“ ( www.biblio-knjazevac.org ) и нова, унапређена верзија Дигиталне завичајне збирке ( http://digitalnazbirka.biblio-knjazevac.org/ ).
  01 август 2018 115
 • Књига на путу до корисника

  Програм Народне библиотеке „Његош“ „Књига на путу до корисника“ и током лета реализује се без паузе. Програм воде професор историје Мартин Стојановић и професор српског језика и књижевности Ивана Вуликић Вучић.
  25 јул 2018 179
 • Стручно усавршавање библиотекара

  Књажевачки библиотекари присуствовали су у понедељак, 18. јуна акредитованом програму за унапређење рада у систему COBISS3. Курс Прелазак на COBISS3/каталогизацију са нормативном контролом одржан је у Матичној библиотеци „Светозар Марковић“ Зајечар.
  19 јун 2018 155
 • Зборник научних радова о тимочком говору у едицији „Књажевачким крајем“

  Народна библиотека „Његош“ објавила је публикацију Тимок. Фолклористичка и лингвистичка теренска истраживања 2015–2017, зборник научних радова насталих као резултат научних истраживања тимочког говора на простору општине Књажевац у претходне три године.
  19 јун 2018 157
 • О ромским говорима књажевачког краја на Међународној научној конференцији у Ријеци

  „Др Светлана Ћирковић, виши научни сарадник, и др Мирјана Мирић, научни сарадник Балканолошког института САНУ, учествовале су на међународној научној конференцији Center for Language Research Conference 2018 (CLARC2018) – Perspectives on Language Diversity...
  18 јун 2018 155
 • „Чаробне полице“ на Змајевим дечјим играма

  „Чаробне полице Биби Сликовчице“ биле су гост 61. Змајевих дечјих игара у Новом Саду. Књажевачка манифестација дечјег стваралаштва представљена је у оквиру програма „Међуфестивалска сарадња“, посвећеног књижевним фестивалима за децу и младе у Србији и региону.
  07 јун 2018 137
 • Default Image

  Четири издања Библиотеке у откупу Министарства културе

  На списку за откуп књига за јавне библиотеке Министарства културе и информисања Републике Србије нашле су се четири публикације Народне библиотеке „Његош“, објављене 2017. године.
  05 јун 2018 140
 • „Мачке перу веш – E muce thoven gada“: како је „оживела“ једна ромска прича

  Књажевачки библиотекари приредили су сусрет са ромском децом, ученицима ОШ „Димитрије Тодоровић Каплар“, који већ пет година учествују у двојезичном едукативно забавном програму „Мачке перу веш – E muce thoven gada“.
  30 мај 2018 139
 • Завршен едукативни програм „Култура надохват руке“

  У Народној библиотеци „Његош“ завршен je едукативни програм за средњошколце „Култура надохват руке“. Учесници програма, ученици првих разреда Техничке школе и Књажевачке гимназије, имали су прилику да, уз виртуелне посете, погледају нека од највећих светских достигнућа у уметности у култури.
  26 мај 2018 136
 • О ТИХОМИРУ ЂОРЂЕВИЋУ: да се казује и преноси другима

  Поводом значајног јубилеја, 150 година од рођења научника и академика Тихомира Р. Ђорђевића, у Народној библиотеци „Његош“ отворена је прва изложба из серијала „Трагови“ које ће бити посвећене људима, појавама и догађајима књажевачког краја, који су обележили завичајну и националну друштвену и културну прошлост.
  24 мај 2018 139
 • За географе и љубитеље Књажевца и околине

  Јавни час о завичају, одржан 16. маја 2018. поводом Дана општине Књажевац, Народна библиотека „Његош“ посветила је промовисању седме књиге едиције „Књажевачким крајем“, научнопопуларној публикацији Географски фактори развоја општине Књажевац др Микице Сибиновића.
  18 мај 2018 116
 • ЧИТАЈУЋЕМ СВЕТУ ДА СЕ ПРИОПШТИ (о промоцији књиге „Српски венац“ Тодора Влајића)

  Народна библиотека „Његош“ представила је читалачкој публици фототипско репринт издање прве књиге настале у Гургусовцу 1850. године.
  10 мај 2018 140
 • Путовање у Бибин чаробни свет

  Манифестација дечјег стваралаштва „Чаробне полице Биби Сликовчице“ почела је, у оквиру мајских празника општине Књажевац, дружењем са писцима за децу Јасминком Петровић и Бранком Стевановићем.
  05 мај 2018 123
 • Default Image

  Министарство културе подржало и завршну фазу научног пројекта „Језик и фолклор Рома у Књажевцу“

  Народна библиотека „Његош“, у сарадњи са дијалектолозима и фолклористима Балканолошког института САНУ, од 2016. године реализује научноистраживачки пројекат „Језик и фолклор Рома у Књажевцу“.
  30 април 2018 121
 • Завршен програм „Читаоница играоница“

  У последњем, осмом кругу радионица едукативно забавног програма „Читаоница играоница“ библиотекари су читаву генерацију предшколаца повели на узбудљиво путовање васионским пространством. За то су им биле довољне књига, презентација, занимљива прича библиотекара, машта и креативност најмлађих.
  18 април 2018 132
 • „E muce thoven gada“ са децом у Минићеву

  Едукативно-забавни програм Народне библиотеке „Његош“ намењен ромској деци гостовао је у Основној школи „Дубрава“ у Минићеву.
  17 април 2018 116
 • Завршен програм „Интернетом до занимања“

  На Дечјем одељењу Народне библиотеке „Његош“ реализован је информативни програм „Интернетом до занимања“, намењен малим матурантима и посвећен њиховој професионалној оријентацији.
  16 април 2018 114
 • О „Чаробним полицама“ на стручном скупу у загребачкој библиотеци

  На међународном стручном скупу дечјих библиотекара, одржаном у марту 2018. у Загребу, о значају и функционисању, али и о проблемима организовања и одрживости фестивала дечјег стваралаштву и стваралаштва за децу у нашој земљи, говориле су Јасминка Петровић, писац за децу, и Милица Матијевић, библиотекар лазаревачке библиотеке.
  11 април 2018 129
 • Default Image

  Завршен програм „Све је култура“

  На Дечјем одељењу Народне библиотеке „Његош“ завршене су радионице едукативно-забавног програма „Све је култура“.
  11 април 2018 142
 • Default Image

  Почетак сарадње Библиотеке са Институтом за савремену историју

  У просторијама књажевачке библиотеке потписан је протокол о пословној сарадњи Института за савремену историју Републике Србије и Народне библиотеке „Његош“. Потписници протокола професор др Момчило Павловић и Владана Стојадиновић на тај начин озваничили су сарадњу која ће се одвијати кроз размену публикација, сарадњу у научноистраживачким пројектима и популаризацију науке.
  06 април 2018 159
 • Default Image

  Предшколци у земљи чуда

  Чаробном причом о девојчици која је посетила невероватну земљу чуда књажевачки предшколци забавили су се у новој радионици едукативно-забавног програма „Читаоница играоница“.
  04 април 2018 165
 • Default Image

  Дан дечје књиге

  На Дечјем одељењу Народне библиотеке „Његош“ током читаве године промовише се дечја књижевност и читање и скреће пажња јавности на потребе најмлађих читалаца. То је мисија књажевачких библиотекара – да сваки дан у години буде дан дечје књижевности, деце и младих.
  02 април 2018 165
 • Default Image

  Представљена монографија о Петру Краљу

  У Народној библиотеци „Његош“ представљена је монографија „Краљ“, о легендарном глумцу Петру Краљу, у издању Службеног гласника из Београда.
  29 март 2018 189
 • Default Image

  „Ходочашће на Крф“

  Поводом сто година од ослобођења у Великом рату, Народна библиотека „Његош“ организовала је први у низу програма који ће бити посвећени овом значајном историјском догађају српске историје. „Ходочашће на Крф“ и предавање Љубомира Сарамандића, кустоса Српске куће на Крфу, окупило је велики број Књажевчана и, што је посебно запажено, ученике основних и средњих школа.
  23 март 2018 200
 • Default Image

  „Шетајући градом“ са завичајцима

  Народна библиотека „Његош“ представила је десету генерацију полазника едукативног програма „Завичајни појмовник“. Завичајци су у програму „Шетајући градом“, који су самостално припремили, представили знаменитости Књажевца и отворили истоимену изложбу фотографија.
  21 март 2018 207
 • Default Image

  Почео пролећни циклус „Читаонице играонице“

  На Дечјем одељењу Народне библиотеке „Његош“ почела је пролећна сезона нових сусрета са предшколцима у едукативно забавном програму „Читаоница играоница“.
  19 март 2018 209
 • Бибини програми на Дечјем одељењу НБ „Његош“

  На Дечјем одељењу Народне библиотеке „Његош“ почела је нова сезона едукативно забавних и информативних програма за децу и младе. Овогодишња генерација предшколаца дружи се са библиотекарима у програму „Читаоница играоница“, ученицима петог разреда намењен је програм „Све је култура“, а будући средњошколци учествују у програму „Интернетом до занимања.
  19 март 2018 215
 • nove knjige

  Нове књиге у Библиотеци

  Фонд књига Народне библиотеке „Његош“ богатији је за 612 нових наслова. Кроз поступак јавне набавке, купљено је 750 књига од 81 издавача.
  16 март 2018 221
 • Default Image

  Представљени добитници награда Светосавског конкурса

  На Дечјем одељењу Народне библиотеке „Његош“ промовисан је Конкурсни зборник и представљени су добитници награда XXVI Светосавског књижевног конкурса.
  23 фебруар 2018 255
 • Default Image

  Библиотека обележава Међународни дан матерњег језика

  Поводом 21. фебруара, Међународног дана матерњег језика, Народна библиотека „Његош“ приредила је изложбу књига о језику.
  21 фебруар 2018 283
 • Default Image

  Додељени кодови за бесплатне онлајн курсеве

  У петак 26. јануара у Народној библиотеци „Његош“ додељени су кодови за бесплатне онлајн курсеве, које је Библиотека обезбедила у сарадњи са ITAcademy, школом за профитабилну ИТ каријеру.
  29 јануар 2018 296
 • racunar 800x350px

  Бесплатни онлајн курсеви за чланове Библиотеке

  Народна библиотека „Његош“ је у сарадњи са ITAcademy за своје чланове обезбедила бесплатне онлајн курсеве за усавршавање професионалних вештина.
  15 јануар 2018 407
 • Default Image

  РЕЗУЛТАТИ XXVI СВЕТОСАВСКОГ КЊИЖЕВНОГ КОНКУРСА

  У новембру 2017. Народна библиотека „Његош“ расписала је XXVI Светосавски књижевни конкурс. У част Андрићу, писало се на тему „Ситнице ми боје живот“.
  13 јануар 2018 328
 • Default Image

  Књига на путу до корисника и у 2018.

  Програм „Књига на путу до корисника“, започет 2015, наставља се и у 2018. години. Са љубитељима књига и даље ће се дружити професор историје Мартин Стојановић и професор српског језика и књижевности Ивана Вуликић Вучић.
  11 јануар 2018 301

Please publish modules in offcanvas position.