година од оснивања
читалишта у Књажевцу (1860-)

Зборник од водећег националног значаја “Село у пограничју“ припремљен у оквиру пројекта „Одрживост идентитета Срба и националних мањина у пограничним општинама источне и југоисточне Србије“ представљен је у Књажевцу.

Магистар Микица Сибиновић представио је у петак 19. октобра свој вишејезични водич кроз књажевачку општину. „Географија Књажевца“ прва је књига едиције „Књажевачким крајем“ коју је покренула Народна библиотека „Његош“.

У порти Цркве Свети Ђорђе у Књажевцу промовисана је књига „Парохијске слике и прилике“ књажевачког проте Симе Жикића (1878-1964). То је трећа књига едиције „Завештање“ чији је издавач Народна библиотека „Његош“.

Међу 66.000 монографских публикација, колико има у богатом фонду Народне библиотеке „Његош“, најстарија књига донедавно је била „Српске народне пјесме“ Вука Стефановића Караџића, штампана у Бечу 1865. године.

Народна библиотека "Његош" организовала је промоцију књига Славољуба Виденовића "Наше Равно Бучје 2" и "Превој Свети Никола на Старој планини".

Књажевчани су у среду, 30. маја у Друштвеном клубу Дома културе имали јединствену прилику да, у организацији Народне библиотеке "Његош", разгледају фототипско издање "Мирослављевог јеванђеља" и погледају филм Бошка Савковића "У почетку беше реч".

На књижевној вечери у читаоници Библиотеке, организованој у част победника XX светосавског књижевног конкурса, радовима инспирисаним легендама из крајева у којима живе публици су се представили аутори најбољих остварења.

Народна библиотека „Његош“ је у Завичајном музеју Књажевац  промовисала прве три књиге едиције „Записи о завичају“ : „Грађа за топографију округа Књажевачког“ Стевана Мачаја, „Књажевачки округ“ Јована Мишковића и „Књажевачки округ“ Драгољуба К. Јовановића.

Народна библиотека „Његош“ промовисала је књигу Љубише Рајковића Кожељца „Суза скамењена“. То је књига епитафа са тимочких гробаља коју  је објавило Завичајно друштво Тимочана – Торлака из Минићева.