година од оснивања
читалишта у Књажевцу (1860-)

Завичајцима драга, а науци корисна њига

Народна библиотека „Његош“ била је у среду, 22. јуна домаћин промоције на којој је представљена књига Јелене Милошевић Петровић „Ратарска и повртарска лексика села Дебелице“. Реч је о дорађеној и унеколико измењеној верзији дипломског рада  аутора, одбрањеном на Филозофском факултету у Нишу.

Отварајући промоцију,  Владана Стојадиновић, директор Народне библиотеке „Његош“, рекла је да ова, као и свака друга публикација која се на било који начин бави језиком књажевачког краја,  представља драгоценост и прилог познавању не само језика, већ и живота људи на овим просторима.  О књизи, њеном значају и напорима да оваква грађа дође до руку читалаца говорили су Јелена Милошевић Петровић, проф. др Јордана Марковић, професор на Филозофском факултету у Нишу, др Недељко Богдановић и др Борислав Првуловић, редовни професори универзитета у пензији и Михајло Марковић, агроном.

Одломак из књиге казивао је Младен Милошевић, одевен у народну ношњу, а још једно завичајно вече појањем су улепшале девојке певачке групе Дома кулутре. Попут свих књига које се баве завичајем, и ова је изазвала велико интересовање публике, а Јелену и њено настојање да отргне од заборава речи и језик људи међу којима је одрасла, подржале су и колеге из Техничке школе у Књажевцу.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

22.06.2011.

Радно време

Књажевац
Радним данима:

08:30-19:30

Суботом:
09:00-13:00
Минићево
Радним данима:

08:00-15:00

Суботом:
не ради
Кална
Сваког другог петка у месецу
07:00-12:00

Суботом:
не ради

Адреса

Књажевац
Бранка Радичевића 1
19350 Књажевац
Минићево
Минићево ББ
19340 Минићево
Кална
Маршала Тита 11
19353 Кална

Контакт

 

Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. (Минићево)