година од оснивања
читалишта у Књажевцу (1860-)

Библиотека на „Библионету“

Народна библиотека „Његош“ представила је своју издавачку делатност на годишњем научно стручном скупу „Библионет 2013“, одржаном у Смедереву 6. и 7. јуна 2013.

Овогодишњи „Библионет 2013“, чија је тема била „Издавачка делатност библиотека Србије“, окупио је у Смедереву библиотекаре из 44 библиотеке. У два дана скупа јавне библиотеке су електронским презентацијама представиле своју издавачку продукцију. Народна библиотека „Његош“ је овај део своје делатности представила промотивним документарним филмом „Одраз духа вароши“. Најуспелија издања библиотека приказана су на изложби „Издавачка делатност библиотека Србије“. Поставку ове занимљиве изложбе чине сва пристигла издања, 652 публикације, које су библиотеке послале као илустрацију своје издавачке делатности. Део изложбе, посвећен Народној библиотеци „Његош“, садржи 26 публикација које књажевачка библиотека потписије као издавач и у којима, поред екипе стручних сарадника, у различитим видовима ауторства учествују и библиотекари. Изложбу прати и истоимени штампани Каталог који обухвата све изложене публикације и представља библиотеке учеснице.
„Библионет 2013“ организовали су Заједница матичних библиотека Србије и Народна библиотека Смедерево, која је била изузетан домаћин овом важном годишњем научно-стручном скупу библиотекара. Према речима учесника, а како стоји и у закључку скупа, „Библионет 2013“ предтставља подстицај за унапређење библиотечко информационе делатности, а оно што раде библиотеке у свим сегментима своје делатности, па и у издавачкој продукцији, значајан је прилог утемељењу система вредности у Србији.

10.06.2013.