година од оснивања
читалишта у Књажевцу (1860-)

Манифестација дечјег стваралаштва „Чаробне полице Биби Сликовчице“ – ЧИКА БРАНА ПОНОВО ЖИВИ У КЊАЖЕВЦУ

Манифестација дечјег стваралаштва „Чаробне полице Биби Сликовчице“ започела је у Народној библиотеци „Његош“ отварањем литерарних, ликовних, драмских и новинарских радионица.

 

У „Бибином литерарном атељеу“ учествовали су основци који су  место у радионицама заслужили након селекције најуспешних радова на тему „Старопланинска бајка“. Вештинама лепог писања подучавали су их писци за децу Бранко Стевановић и Игор Коларов. Најбољи радови биће објављени у зборнику манифестације. Књажевачки професори ликовне културе направили су избор талентованих ученика који су у „Бибином ликовном атељеу“ унапредили вештину цртања и израдили илустрације за литерарне радове. Групу малих уметника води сликар и вајар Раде Ристић. Илустрације за сценарио урадиле су ученице специјалног одељења Основне школе „Димитрије Тодоровић Каплар“. Драмским радионицама руководи редитељ Владимир Андрић, који је по причи Бране Цветковића „Шумска бајка“ написао сценарио за представу и на аудицији изабрао глумачку трупу. У раду са малим глумцима помаже му Владана Стојадиновић, виши дипломирани библиотекар. Сонгове за представу компонује Влада Допуђа, професор музичке културе. Премијера представе биће у новембру, на Светски дан детета. До тада, трају пробе, припрема се материјал за зборник манифестације, реализују се редовни едукативно забавни програми на Дечјем одељењу. О свему редовно извештава екипа средњошколки из редакције „Бибиног дневника“. У тајне новинарског заната упутиле су их новинар Љиљана Павловић и Слађана Јеремић, виши књижничар.

Као пратећи програм манифестације одржана је промоција књиге Бранка Стевановића „Авантуре Краљевића Марка“. У току је изложба илустрација Косте Миловановића из истоимене књиге, стигла са Змајевих дечјих игара. У читаоницама Библиотеке корисници сваког дана могу да погледају изложбу књига Бране Цветковића, Владимира Андрића, Бранка Стевановића и Игора Коларова из фонда Народне библиотеке „Његош“ или погледати изложбу и презентације о животу и делу чувеног чика Бране, коме је и посвећена читава овогодишња манифестација за коју је већ сада извесно да ће окупити на стотине деце и младих.

Сарадници пројекта су предшколска установа, књажевачке основне и средње школе, установе културе и јавна предузећа.

Пројекат подржавају Министарство културе и информисања и Општина Књажевац.