година од оснивања
читалишта у Књажевцу (1860-)

„Српски венац“ Тодора Влајића

Српски венац, од народњи српски исторически и наравоучителни прича, песама, басна, пословица и загонетки исплетен, објављен 1850, представља драгоцен пример збирке српске народне књижевности.

„Сочинитељ“ Српског венца, учитељ Тодор Влајић (Вуковар 1815/17–1881 Београд), савременик ВукаКараџића, књижевник и искрени љубитељ српске историје инародне књижевности, припада оним неправедно заборављеним ствараоцима и сакупљачима с половине 19. века, који су, захваљујући својој свести о важности бележења народног усменогстваралаштва, оставили невелика али вредна дела, значајна заочување и проучавање националне културне баштине.

Како би се ово вредно дело „читајућем свету приопштило“, Народна библиотека „Његош“ „на свет је издала“ публикацију, посвећену Венцу и његовом творцу. У публикацији је прештампана оригинална Влајићева збирка из 1850, а како она по језичким одликама, писму и правопису припада позној славеносрпској писмености и литератури, приређивачи др Александар Костадиновић и др Данијела Поповић Николић пренели су Влајићев текст у савремену правописну норму и уз потребне прилоге и напомене, приближили га савременом читаоцу.

Драгоцени прилози уз Влајићеву збирку су два научна рада – „Историческе и наравоучителне приче Тодора Влајића“, који је за ову публикацију уступила проф. др Снежана Самарџија, и „За садъ стои у неизвесности: службовања и жртвовања Тодора Влајића“ др Данијеле Поповић Николић. Објављена у периоду Влајићевог учитељевања у Гургусовцу, данашњем Књажевцу, и то под покровитељством среског начелника Трифуна Ђорђевића и уз помоћ многих пренумераната из Гургусовачког округа, Влајићева збирка Српски венац значајна је и за културну историју књажевачког краја. Зато је у ово поглавље сврстан и рад „Гургусовац у време Српског венца“ уредника публикације. Влајићево дело илуструју и прилози које је аутор објављивао половином четрдесетих година 19. века у листу Подунавка.

Публикација Српски венац Тодора Влајића резултат је реализације истоименог пројекта, покренутог у циљу спровођења научног истраживања и давања научног тумачења дела Тодора Влајића, његовог очувања као старе библиотечке грађе и његовог презентовања и промовисања као значајног елемента националног културног наслеђа. Пројекат је у области очувања старе и ретке библиотечке грађе у 2017. години подржало Министарство културе и информисања Републике Србије.

Српски венац Тодора Влајића девета је књига едиције „Завештање“ у којој књажевачка библиотека настоји да читаоцима пружи сазнања о непознатим или заборављеним ауторима и њиховим делима, значајним не само за књажевачку завичајну, већ и за националну културну историју и баштину.

 

srpski venac