година од оснивања
читалишта у Књажевцу (1860-)

„Срећа је bahtalipe“

У оквиру едукативно забавног програма „Мачке перу веш – E muce thoven gada“, на Дечјем одељењу Народне библиотеке „Његош“ организован је сусрет са ромском децом, ученицима Основне школе „Димитрије Тодоровић Каплар“.

Увод у радионицу била је двојезична презентација „Rromano grafemari – Азбука“ у коју су се укључили ученици тако што су представљајући појмове на свако од почетних слова азбуке уочавали сличности, специфичности и разлике два језика. У част Међународног дана детета, који се обележава у новембру, сусрет је настављен презентацијом књига „Фундо пе чаворикане ортура“ и „Буквар дечјих права“ Љубивоја Ршумовића. Читајући упоредо текстове на српском и ромском језику, ђаци су били у прилици да се упознају са дијалектом свог матерњег језика који не познају и да „на лицу места“ преведу познате Ршумове стихове. У креативном делу радионице деца су се забавила израдом малог сликовног речника. Добили су задатак да тридесетак речи са српског преведу на матерњи језик, илуструју задати појам и „своју“ реч употребе у реченици исписаној на ромском језику. У томе су им помогле Марија Симић, педагошки асистент и Љубинка Симић, наставник ромског језика – стални сарадници Народне библиотеке „Његош“ из школе „Каплар“ у програму који се на Дечјем одељењу реализује од 2013. године у циљу пружања подршке у образовању ромске деце.

Сусрету је присуствовала др Мирјана Мирић, истраживач сарадник Балканолошког института САНУ, и учесник у реализацији пројекта Библиотеке „Истраживање језика и фолклора Рома у Књажевцу“, који је 2016. и 2017. године финансирало Министарство културе и информисања Републике Србије. За потребе научног истраживања др Мирић направила је аудио и видео-записе едукативно-забавног програма „Мачке перу веш – E muce thoven gada“, интервјуисала све учеснике радионице, а деца су се забавила уз кратке неме цртане филмове које су препричавали на свом језику.

 

Радно време

Књажевац
Радним данима:

08:30-19:30

Суботом:
09:00-13:00
Минићево
Радним данима:

08:00-15:00

Суботом:
не ради
Кална
Сваког другог петка у месецу
07:00-12:00

Суботом:
не ради

Адреса

Књажевац
Бранка Радичевића 1
19350 Књажевац
Минићево
Минићево ББ
19340 Минићево
Кална
Маршала Тита 11
19353 Кална

Контакт

 

Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. (Минићево)