година од оснивања
читалишта у Књажевцу (1860-)

ДЕСЕТА ГЕНЕРАЦИЈА „ЗАВИЧАЈАЦА“

У Народној библиотеци „Његош“ током новембра окупили су се ученици шестог разреда три књажевачке основне школе, ђаци који су већ на првом сусрету са библиотекарима показали да понешто знају о географији, историји, култури, школству, здравству, путевима и пругама, привреди књажевачке општине.

Научили су и мноштво занимљивости о културним и природним добрима краја у којем живе, свакодневном животу у прошлости и садашњости, о значајним људима из света уметности и науке који су се родили, живели или боравили на књажевачком простору и за будућност оставили неки важан траг о њему. У заједничкој суботњој шетњи, „завичајци“ су сазнали о чему сведочи натпис над главним порталом књажевачке цркве, који су историјски подаци исписани у лапидаријуму спомен парка, ко је аутор скулптуре најлепше градске фонтане, а ко градитељ најстаријег књажевачког моста.

У наставку програма, у јануару 2018, „завичајци“ десете генерације представиће се својим вршњацима презентацијом о знаменитостима Књажевца.

Уз мото „Знање је важно, али је најважније знање о завичају“, Народна библиотека „Његош“ и Завичајни музеј Књажевац већ читаву деценију реализују едукативни програм „Завичајни појмовник“. Овај „курс о завичају“ од А до Ш, чији је главни циљ да основце научи важности очувања завичајне културне баштине, од 2008. са успехом је завршило 158 „завичајаца“.

 

Радно време

Књажевац
Радним данима:

08:30-19:30

Суботом:
09:00-13:00
Минићево
Радним данима:

08:00-15:00

Суботом:
не ради
Кална
Сваког другог петка у месецу
07:00-12:00

Суботом:
не ради

Адреса

Књажевац
Бранка Радичевића 1
19350 Књажевац
Минићево
Минићево ББ
19340 Минићево
Кална
Маршала Тита 11
19353 Кална

Контакт

 

Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. (Минићево)