година од оснивања
читалишта у Књажевцу (1860-)

Култура на милиметар

На Дечјем одељењу Народне библиотеке „Његош“ у 2017. години реализовано је 12 едукативно забавних, креативних и информативних програма за децу и младе. Циљ свих активности је промовисање писмености, књиге и читања, подизање нивоа опште културе и информисаности, упознавање са завичајном, националном и светском културном баштином, европским вредностима, подршка осетљивим групама деце и младих, подстицање креативности и стваралаштва оних на којима почива будућност локалне заједнице.

У „Читаоници играоници“, која траје већ читаву деценију, око бајки, басни, дечјих права, различитих песама и прича окупило се ове године у 50 сусрета више од 370 предшколаца из две генерације (16 група) најмлађих корисника Библиотеке. Одмах на почетку школске године организовано је 9 групних сусрета са 198 ученика првог разреда, како би се најмлађи ђаци подстакли да што чешће користе чланске картице које им још у предшколском узрасту дарује Библиотека. У програму „Од 1 до 5“ учествовало је више од 130 ученика трећег разреда, распоређених у 7 група. Одржано је 27 сусрета, а теме попут развоја писма, књиге и библиотека, о научним достигнућима или свету као глобалном селу допуниле су школске лекције и знање новим и занимљивим информацијама из богате референсне грађе Дечјег одељења. Радионице програма „Све је култура“ реализоване су са 110 ученика петог разреда. Било је 5 група, а одржано је 13 сусрета у којима су петаци у играма-презентацијама „корак по корак“ откривали детаље из живота и стваралаштва великана уметности и културе. Ученици шестог разреда у програму „Завичајни појмовник“ учили су у шест сусрета „све о завичају од А до Ш“. Будућа 22 промотера локалне културне баштине стекли су знање и звање завичајаца. Програм „Интернетом до занимања“ имао је 5 група и исто толико сусрета са 60 ученика осмог разреда који су имали прилику да више сазнају о мрежи средњих школа, атрактивним и дефицитарним занимањима и „корисним сајтовима“ на којима могу да се што боље информишу пре него што донесу једну од важнијих одлука у животу. Средњошколцима учествују у три програма. „Култура надохват руке“ окупила је и ове године ученика првог разреда књажевачких средњих школа. У 5 сусрета учесници су кроз виртуелну шетњу упознали најзначајније светске институције уметности и културе. Програм „Истраживањем до знања“ имао је 11 полазника. У 5 радионица ученици другог разреда савладавали су технике за самостално истраживање и писање истраживачких радова. Књажевачким матурантима посвећен је програм „Европска унија“. У свакој од пет радионица обрађена је по једна тема која се тиче настанка, функционисања и важности Европске уније и успостављања стабилне Европе, која почива на заједничким интересима велике породице држава и народа. Посебну пажњу посветили смо деци којој је потребна додатна подршка у остваривању права на културу. Двојезични програм „Мачке перу веш – E muce thoven gada“ имао је 5 радионица и 60 малишана који су пратили програм на српском и ромском језику развијајући позитиван став према себи, свом језику и култури, култури и традицији средине у којој живе и националној културној баштини. Деци са сметњама у развоју, кроз индивидуалне и групне сусрете програма „Кад имаш друга, имаш све“, омогућено је да развијају своје капацитете и креативност и промовишу своје знање и вештине на изложбама и у публикацијама које објављује Библиотека. Говорећи у бројевима, Библиотека је током 2017. на овим програмима окупила 988 деце и младих, на 135 сусрета.

„Бибин чаробни свет“ током године посети и велики број малишана са родитељима, ђаци којима је Дечје одељење право место за писање домаћих задатака, самостално учење и истраживање, учитељи, наставници и професори са својим одељењима, јер је Библиотека место згодно и за различите школске потребе – одржавање школског часа из српског језика и књижевности или часа о завичајној историји и култури, на пример.

Круна свих активности које се реализују у малом простору Дечјег одељења је Манифестација дечјег стваралаштва „Чаробне полице Биби Сликовчице“ која је ове године имала 96 непосредних учесника. Кад се томе придруже малишани који су учествовали у изради 19 колективних радова за ликовни конкурс, онда та бројка прелази стотину деце – непосредних учесника „Бибиних полица“!

Манифестација и сви едукативно забавни, креативни и информативни програми реализовани су у сарадњи са Предшколском установом „Бајка“, основним школама „Димитрије Тодоровић Каплар“, „Вук Караџић“, „Дубрава“ и „Младост“, Књажевачком гимназијом и Техничком школом.

Радно време

Књажевац
Радним данима:

08:30-19:30

Суботом:
09:00-13:00
Минићево
Радним данима:

08:00-15:00

Суботом:
не ради
Кална
Сваког другог петка у месецу
07:00-12:00

Суботом:
не ради

Адреса

Књажевац
Бранка Радичевића 1
19350 Књажевац
Минићево
Минићево ББ
19340 Минићево
Кална
Маршала Тита 11
19353 Кална

Контакт

 

Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. (Минићево)