година од оснивања
читалишта у Књажевцу (1860-)

Издавач завичајних књига – 11 публикација у 2017.

Са мисијом да се истражи, за будућност сачува и да се распространи знање о завичају, Народна библиотека „Његош“ и 2017. годину посветила је истраживању и објављивању грађе значајне за историју, науку, културну историју и културу књажевачког краја. У овогодишњој издавачкој продукцији Библиотеке преовладавају научне/научнопопуларне публикације.

Географски фактори развоја општине Књажевац др Микице Сибиновића, седма књига едиције „Књажевачким крајем“, садржи мноштво основних и корисних података о географском, демографском, историјском, економском, културном развоју Књажевца и околине. Са великим бројем илустрација – фотографија, географских карата, графика, овај „уџбеник о завичају“ намењен је младима као обавезна литература о крају у ком одрастају.

Едиција „Записи о завичају“ добила је четрнаесту књигу – Миклошичева збирка речи „из Тимока“ др Биљане Сикимић, научног саветника Балканолошког института САНУ, истраживача који се већ више година бави дијалектолошким богатством Књажевца и околине.

Осим ове публикације, истраживању ромских говора који су у употреби на књажевачком простору посвећена је и осма књига едиције „Књажевачким крајем“. Реч је о Ромско-српског речнику књажевачког гурбетског говора др Светлане Ћирковић, научног сарадника, и др Мирјане Мирић, истраживача сарадника Балканолошког института, учесника и реализатора двогодишњег пројекта „Истраживање језика и фолклора Рома у Књажевцу“, који је подржало Министарство културе и информисања Републике Србије.

Мали али значајан допринос очувању дијалектолошког богатства и нематеријалног културног наслеђа завичаја, тачније тимочког говора, представља и збирка текстова писаних пре више деценија и објављиваних у Књажевачким новинама. Као и рубрика у којој су штампане приче, збирка носи назив Тимочки ђердан и четврта је књига едиције „Казивања“.

Уз подршку Министарства културе, а у области очувања и презентовања старе библиотечке грађе, објављена је публикација Српски венац Тодора Влајића, фототипски репринт прве приређене и ауторске гургусовачке књиге, штампане 1850. Она садржи и прилоге из периодике истог времена и истог аутора, приређивачке напомене и научне и истраживачке радове, који имају функцију да приближе Влајићеву збирку савременом читаоцу. Влајићева збирка и њено тумачење девета је књига едиције „Завештање“.

Осма књига едиције „Завештање“ посвећена је књижевнику Сими Жикићу. Зборник Сима Жикић, сведок времена садржи библиографију и тринаест научних и истраживачких радова о књижевном стваралаштву и писаној заоставштини књажевачког проте.

Три публикације настале су као резултат програмских активности Библиотеке – Конкурсни зборник ХХV/9 са радовима награђених учесника Светосавског књижевног конкурса, Чаробне полице Биби Сликовчице, чији су аутори деца и млади учесници Манифестације дечјег стваралаштва 2017, и сликовница, коју је илустровала Јулијана Ристић, Бајка о краљу Џерију Игора Коларова, добитника награде „Књажевачко златно руно“ 2016. године.

О раду Библиотеке и услугама које пружа припадницима локалне заједнице штампане су две промотивне публикације – Биби у царству знања, са основним подацима о програмима за децу и младе, и Са Библиотеком кроз векове, са подацима о програмским активностима установе. Обе публикације објављене су поводом 160 година од првог писаног трага о Књажевачком читалишту.

 

izdavac zavicajnih knjiga

Радно време

Књажевац
Радним данима:

08:30-19:30

Суботом:
09:00-13:00
Минићево
Радним данима:

08:00-15:00

Суботом:
не ради
Кална
Сваког другог петка у месецу
07:00-12:00

Суботом:
не ради

Адреса

Књажевац
Бранка Радичевића 1
19350 Књажевац
Минићево
Минићево ББ
19340 Минићево
Кална
Маршала Тита 11
19353 Кална

Контакт

 

Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. (Минићево)