година од оснивања
читалишта у Књажевцу (1860-)

„Ходочашће на Крф“

Поводом сто година од ослобођења у Великом рату, Народна библиотека „Његош“ организовала је први у низу програма који ће бити посвећени овом значајном историјском догађају српске историје. „Ходочашће на Крф“ и предавање Љубомира Сарамандића, кустоса Српске куће на Крфу, окупило је велики број Књажевчана и, што је посебно запажено, ученике основних и средњих школа.

У уводном делу програма о историјски приликама и важним догађајима који су претходили и довели до избијања Првог светског рата говорио је професор историје Ивица Мишић. Љубомир Сарамандић, човек који готово две деценије води бригу о најдрагоценијим сведочанствима највеће трагедије српског народа, својим је казивањем и виртуелном изложбом фотографија и докумената поручио да су Крф и острво Видо незаобилазне дестинације на путу стицања знања из историје и места за својеврсно преиспитивање о патриотизму, нашем идентитету и ономе што нам је остављено као дуг и подсећање на то ко смо и којим путем да кренемо како би смо „пронашли своје место у савременом свету“.

На Светски дан поезије, по избору Љубомира Сарамандића, публика је чула песму „Тамо далеко“ у извођењу дечјег хора „Колибри“ и Бојићеву „Плаву гробницу“ у интерпретацији Драгана Николића, инсерт из документарног филма „Кад цвета лимун жут“.

Владана Стојадиновић, директор Народне библиотеке „Његош“ упутила је позив за сарадњу на прикупљање завичајне грађе за приређивање изложбе „Портрети учесника у Великом рату“.

 

Радно време

Књажевац
Радним данима:

08:30-19:30

Суботом:
09:00-13:00
Минићево
Радним данима:

08:00-15:00

Суботом:
не ради
Кална
Сваког другог петка у месецу
07:00-12:00

Суботом:
не ради

Адреса

Књажевац
Бранка Радичевића 1
19350 Књажевац
Минићево
Минићево ББ
19340 Минићево
Кална
Маршала Тита 11
19353 Кална

Контакт

 

Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. (Минићево)