година од оснивања
читалишта у Књажевцу (1860-)

Читаоница играоница

Реализује се од: 2007.

Библиотека спада у оно што зовемо елементарним културним нивоом сваке средине. Ово је била полазна основа 2007. године за креирање првог едукативно-забавног програма на Дечјем одељењу књажевачке библиотеке, намењеног најмлађима – предшколцима књажевачких вртића. „Читаоница играоница“ је први организовани облик рада са децом, који се реализује у сарадњи са књажевачким вртићима и сваке године окупља целу генерацију предшколаца.

Учесници: деца предшколског узраста и васпитачи ПУ „Бајка“

Циљ програма: промовисање књиге и културе читања, подизање нивоа опште културе, стварање навике код најмлађих за коришћењем библиотечко-информационе грађе и услуга.

Посебни циљеви програма: да се у едукативно-креативним радионицама малишани на оригиналан начин упознају са делима дечје књижевности а и другим темама из опште културе, да схвате значај образовања и писмености и библиотеку прихвате као место за доживотно учење.

Задаци програма: да се деци представе изабране басне, бајке, приче и песме, да се она подстакну на разговор о универзалним темама и да активно учествују у радионицама, маштају, играју се, забављају, развијају креативност, те науче да активно користе библиотечке ресурсе примерене њиховом узрасту.

Теме: библиотека, књига и читање, другарство, бонтон, дечја права, брига о животињама, васиона, љубав и срећа...

Трајање програма

октобар-април

Број радионица

8

Број сусрета

48-64

Број учесника

6 - 8 група,
160 - 200 предшколаца

Досадашња искуства:
Према стручном мишљењу педагошких радника Предшколске установе „Бајка“ овај програм вишеструко је користан и за децу и за вртиће и за Библиотеку – деца стичу елементарна знања о дечјој књижевности, постају чланови Библиотеке, подстиче се њихово интересовање за писану реч ван породице и вртића; вртић добија свестрану сарадњу са Библиотеком на остваривању циљева и задатака предшколског образовања и васпитања, сараднике за подстицање дечјег говорног стваралаштва и богаћења речника код деце пред полазак у школу; Библиотека добија будуће активне чланове и учеснике у културним и образовним програмима које организује.

Аутор и реализатор програма: Марија Петровић, самостални књижничар.

Радно време

Књажевац
Радним данима:

08:30-19:30

Суботом:
09:00-13:00
Минићево
Радним данима:

08:00-15:00

Суботом:
не ради
Кална
Сваког другог петка у месецу
07:00-12:00

Суботом:
не ради

Адреса

Књажевац
Бранка Радичевића 1
19350 Књажевац
Минићево
Минићево ББ
19340 Минићево
Кална
Маршала Тита 11
19353 Кална

Контакт

 

Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. (Минићево)