година од оснивања
читалишта у Књажевцу (1860-)

Интернетом до занимања

Реализује се од: 2010.

Учесници: Програм је пажљиво осмишљен за најосетљивију групу потенцијалних и активних корисника библиотечких услуга. То су ученици осмог разреда, будући средњошколци, који треба да закораче у свет одраслих.

Сарадници у програму: разредне старешине ученика осмог разреда, педагози и психолози школа; у сарадњи са Националном службом за запошљавање за мале матуранте припрема се списак дефицитарних занимања у општини Књажевац.

Циљ програма: да ученици добију основне информације о мрежи средњих школа и високошколских установа, условима уписа, броју незапослених, дефицитарним занимањима у општини Књажевац, добрим и лошим странама одређених професија, како би лакше решили недоумице везане за професионалну оријентацију и изабрали занимање у складу са својим способностима, жељама и склоностима.

Посебан циљ програма: превазилажење осећање отуђености од библиотеке, које није неуобичајено у овој старосној групи.

Задаци програма: у оквиру програма ученици су у прилици да чују нешто више и разговарају о професионалној оријентацији. Уз помоћ библиотекара, лако и брзо приступају свим изворима информација које се односе на мрежу средњих школа, услове уписа, карактеристике образовних профила и занимања.

Трајање програма

април-мај

Број радионица

5

Број сусрета

6-10 групних
и више индивидуалних

Број учесника

100-120

Досадашња искуства: У анкетама које се спроводе на почетку програма, ученици се изјашњавају да се још увек двоуме око избора средње школе и наводе да им је потребна помоћ при одлучивању. Помоћ очекују од родитеља, старијих другова, психолога, педагога и разредних старешина. Како углавном немају или имају непотпуне информације о мрежи средњих школа и карактеристикама образовних профила и занимања, очекују да све што их занима сазнају на интернету, из презентација средњих школа, Информатора Министарства просвете и спорта, на телевизији. Иако на прво место стављају интернет, готово је правило да нису упућени у то где могу да пронађу праве информације о упису у средње школе. Резултати рада у програму видљиви су одмах после првог сусрета, када добију адресе „корисиних“ сајтова. После тога чешће долазе у Библиотеку у потрази за додатним информацијама  које проналазе самостално или уз помоћ библиотекара. Разредне старешине све више се опредељују да на сусрете доводе цело одељење, а бележе се и појединачне посете родитеља будућих средњошколаца.

Аутор и реализатор програма: Слађана Јеремић, самостални виши књижничар

Радно време

Књажевац
Радним данима:

08:30-19:30

Суботом:
09:00-13:00
Минићево
Радним данима:

08:00-15:00

Суботом:
не ради
Кална
Сваког другог петка у месецу
07:00-12:00

Суботом:
не ради

Адреса

Књажевац
Бранка Радичевића 1
19350 Књажевац
Минићево
Минићево ББ
19340 Минићево
Кална
Маршала Тита 11
19353 Кална

Контакт

 

Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. (Минићево)