година од оснивања
читалишта у Књажевцу (1860-)

Од 1 до 5

Реализује се од: 2009.

Учесници: ученици трећег разреда основних школа, учитељи.

Циљ програма: припремити најмлађе кориснике Библиотеке за успешно сналажење у друштву заснованом на информацијама и знању.

Посебни циљеви програма: успостављање континуитета у организованом раду са децом млађег школског узраста, кроз радионице које прате и допуњују део васпитно образовног програма; да се деци део школског градива презентује на другачији начин те да се тако на занимљив и њима разумљив начин припреме за улазак у свет стручне литературе.

Задаци програма: да деца, кроз игру и забаву, сазнају више о догађајима, местима и великанима историје, науке и литературе; да се малишани, на њима приступачан начин, припреме за улазак у свет стручне литературе и за успешно сналажење у друштву заснованом на информацијама и знању; да савладавају и користе вештине које им омогућавају да дођу до свих информација беу обзира на то у ком су облику, формату или медију.

Теме: промовисање услуга библиотеке и библиотечких ресусра на путу стицања знања; вредност породичног окружења у процесу развоја детета и његовог образовања; развој технологије и приналасци који су променили свет; настанак и развој писма, књиге и библиотека и нових информационих технологија; свет као глобално село, цивилизација, државе и народи, демократија и толеранција; како се пише прича; емоције и како их поделити са другима.

Трајање програма

октобар-децембар

Број радионица

5

Број сусрета

35-45

Број учесника

7-9 одељења,
160-200 ученика

Досадашња искуства:
Програм је усвојен као обавезна ваннаставна активност основних школа. Неописиво је задовољство и радост библиотекара када се на листи дечјих жеља током последње радионице нађе потреба за новом књигом, на списку другара омиљени библиотекар, а међу стеченим навикама уживање у читању и потреба да се библиотека користи током читавог живота.

Аутор и реализатор програма: Слађана Јеремић, самостални виши књижничар

Радно време

Књажевац
Радним данима:

08:30-19:30

Суботом:
09:00-13:00
Минићево
Радним данима:

08:00-15:00

Суботом:
не ради
Кална
Сваког другог петка у месецу
07:00-12:00

Суботом:
не ради

Адреса

Књажевац
Бранка Радичевића 1
19350 Књажевац
Минићево
Минићево ББ
19340 Минићево
Кална
Маршала Тита 11
19353 Кална

Контакт

 

Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. (Минићево)