година од оснивања
читалишта у Књажевцу (1860-)

Беше једном један...

Књажевачка библиотека представила је још један значајан документ о животу предратног грађанског друштва у Књажевцу. Реч је о петој књизи едиције „Времеплов вароши“ - „Беше једном један...“ Слободанке Станковић Илић.

Промоција је одржана у четвртак, 27. маја у холу Дома културе, уз подсећање на књажевачке улице и прве фотографе, музику тридесетих година прошлог века  и, за ову прилику, неизоставне ситне колаче из кухиња наших бака.

Како се последњих година ређају књига за књигом едиције „Времеплов вароши“, тако се потврђује оно што је њено уредништво усвојило као мото – мисао Данила Николића: „Судбина свих ствари је да нестану. Остаје, међутим, прича“. Наравно, прича о вароши коју треба сачувати да и она не ишчезне, рекла је на отварању промоције Владана Стојадиновић, директор Народне библиотеке „Његош“.  Била је то овог пута прича о ђачком споменару Надежде Наде Бисић из 1935. који сведочи о ђачком животу из тог периода и који, као и претходна књига „Нови живот књажевачког споменара“ може да послужи за даља истраживања о споменарској литератури. Други, албумски, део књиге садржи фотографије које сведоче о интересовањима и животу младих у старом Књажевцу и указују на то да је Књажевац тридесетих био сасвим  уобличена грађанска средина. О томе су сведочили  и изложени предмети, фотографије и једна уметничка слика , власништво Слободанке Станковић Илић која  нам и овом књигом поручује да „било какво подсећање на стари Књажевац не може бити сувишно“.

25.05.2011.