година од оснивања
читалишта у Књажевцу (1860-)
06 децембар 2021

БИБЛИОТЕКАРИ СА ЂАЦИМА У ВАСИЉУ, БАЛАНОВЦУ И ШТИПИНИ

Народна библиотека „Његош“ организовала је у октобру и новембру сусрете са ученицима сеоских школа у Васиљу, Балановцу и Штипини.
21 новембар 2021

КРЕИРАЈТЕ СВОЈ ДИГИТАЛНИ СВЕТ: стручни семинар за библиотекаре

У четвртак, 18. новембра, библиотекари Народне библиотеке „Његош“ присуствовали су акредитованом семинару „Креирајте свој дигитални свет“.
25 октобар 2021

„МАЧКЕ ПЕРУ ВЕШ - E MAČKE PARIN E GADA" СА ЂАЦИМА У ВИНИ

Народна библиотека "Његош" организовала је сусрет са ученицима издвојеног одељења ОШ "Димитрије Тодоровић Каплар" у Вини.
 • БИБЛИОТЕКАРИ СА ПРЕДШКОЛЦИМА И ПРВАЦИМА

  Током септембарских сунчаних дана Народна библиотека „Његош“ организовала је сусрете са предшколцима ПУ „Бајка“, у оквиру програма „Читаоница играоница“, и са првацима књажевачких основних школа, којима је намењен програм „Прваци у свету знања“.
  18 октобар 2021 84
 • „Мачке перу веш – E mačke parin e gada“ са ђацима у Подвису

  У оквиру двојезичног програма „Мачке перу веш – E mačke parin e gada“, књажевчаки библиотекари посетили су ђаке издвојеног одељења ОШ „Вук Караџић“ у Подвису.
  12 октобар 2021 98
 • НА ЖИЧКОМ САБОРУ БИБЛИОТЕКАРА: Библиотеке и културни туризам

  Као чувари и промотери завичајног културног наслеђа и установе које подстичу и презентују различите врсте стваралаштва, библиотеке имају важну улогу у унапређењу културне и туристичке понуде локалне средине.
  12 октобар 2021 96
 • НА СТРУЧНОМ СКУПУ О КУЛТУРНОМ НАСЛЕЂУ У МАНАСТИРУ ВЕЛИКА РЕМЕТА

  У библиотеци фрушкогорског манастира Велика Ремета одржан је 11. стручни скуп „Манастири и библиотеке – чувари културне баштине“.
  22 мај 2021 362
 • УРУЧЕНЕ НАГРАДЕ УЧЕСНИЦИМА СВЕТОСАВСКОГ КЊИЖЕВНОГ КОНКУРСА

  У Народној библиотеци „Његош“, на скромној свечаности и без присуства публике, уручене су награде Књажевчанима, учесницима XXIX Светосавског књижевног конкурса.
  04 март 2021 491
 • ИЗ ДИГИТАЛНЕ ЗАВИЧАЈНЕ ЗБИРКЕ „Књажевачке новине“ – лист који је обележио једно време

  Седамдесетих година 20. века, 4. септембар, Дан ослобођења града, у Књажевцу је протицао у знаку полагања камена темељца за изградњу новог дечјег вртића или сеоског водовода, пресецања траке приликом отварања Робне куће „Београд“, фабрике „Тимофлора“ или неког другог важног објекта.
  24 фебруар 2021 521
 • Default Image

  У тренутку једном не знам шта се деси

  У октобру 2020. расписан је XXIX Светосавски књижевни конкурс. У част 140 година од рођења Владислава Петковића Диса, писало се на тему „У тренутку једном не знам шта се деси“ (стих Дисове песме „Јутарња идила“).
  28 јануар 2021 560
 • НАРОДНА БИБЛИОТЕКА „ЊЕГОШ“ НА КОНФЕРЕНЦИЈИ БДС-а

  Седамнаеста конференција Библиотекарског друштва Србије „Мобилно библиотекарство: до удаљених корисника путем мобилних апликација, услуга и идеја“, одржана је у онлајн формату путем Zoom платформе од 14. до 16. децембра 2020. године.
  21 децембар 2020 561
 • ЛИСИЦА И МЕДВЕД У НОВОЈ СЛИКОВНИЦИ ЕДИЦИЈЕ „МАЧКЕ ПЕРУ ВЕШ“

  У издању Народне библиотеке „Његош“ објављена је двојезична сликовница „Лисица и медвед“. Ромску народну причу о лукавој лисици и наивном медведу ђацима ОШ „Димитрије Тодоровић Каплар“ испричала је наставница ромског језика Љубинка Симић. Поучна прича о лисици и медведу инспирисала је ђаке да је забележе на српском и ромском језику и да причу илуструју.
  15 децембар 2020 569
 • БИБИНИ ЧАРОБНИ СТВАРАОЦИ – ПЕТИ ПУТ НА СЦЕНИ, овога пута ВИРТУЕЛНОЈ

  Од 14. септембра до 4. децембра 2020. године у Народној библиотеци „Његош“ и у целом Књажевцу непрекидно је трајала чаролија звана Манифестација дечјег стваралаштва „Чаробне полице Биби Сликовчице“. Пета манифестација била је посвећена народним мудростима и шарму књажевачке вароши.
  03 децембар 2020 556
 • „КЊАЖЕВАЧКО ЗЛАТНО РУНО“ ПОПУ Д. ЂУРЂЕВУ

  На виртуелној позорници Манифестације дечјег стваралаштва „Чаробне полице Биби Сликовчице 2020“ Народна библиотека „Његош“ уручила је сарадницима награде и признања за допринос реализацији програма Манифестације и подршку стваралаштву деце и младих.
  03 децембар 2020 544
 • XXIX СВЕТОСАВСКИ КЊИЖЕВНИ КОНКУРС

  НАРОДНА БИБЛИОТЕКА „ЊЕГОШ“ РАСПИСУЈE XXIX СВЕТОСАВСКИ КЊИЖЕВНИ КОНКУРС ЗА НАЈБОЉА ОСТВАРЕЊА У ОБЛАСТИ ПОЕЗИЈЕ И КРАТКЕ ПРИЧЕ ПОВОДОМ 140 ГОДИНА ОД РОЂЕЊА ВЛАДИСЛАВА ПЕТКОВИЋА ДИСА, ЖИРИ ЈЕ ИЗАБРАО ТЕМУ
  26 октобар 2020 891
 • Default Image

  ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА КОРИСНИКЕ

  У СКЛАДУ СА ЗАКОНОМ О БИБЛИОТЕЧКО-ИНФОРМАЦИОНОЈ ДЕЛАТНОСТИ,У НАРОДНОЈ БИБЛИОТЕЦИ „ЊЕГОШ" У ТОКУ ЈЕ РЕВИЗИЈА БИБЛИОТЕЧКО-ИНФОРМАЦИОНЕ ГРАЂЕ.БИБЛИОТЕКА НЕЋЕ РАДИТИ СА КОРИСНИЦИМА ОД 26. ОКТОБРА 2020. ГОДИНЕ ДО ДАЉЕГ.
  22 октобар 2020 509
 • СЕЛФИ ИЗ БИБЛИОТЕКЕ, стручни семинар за библиотекаре

  У Народној библиотеци "Његош", у оквиру обавезног сталног усавршавања и библиотечко-информационој делатности, одржан је стручни семинар "Селфи из библиотеке: рад са децом и младима на промоцији читања".
  15 октобар 2020 471
 • ШЕТЊА КРОЗ КЊАЖЕВАЦ СА БИБИ СЛИКОВЧИЦОМ

  У оквиру активности Манифестације дечјег стваралаштва „Чаробне полице Биби Сликовчице“, Народна библиотека „Његош“ објавила је сликовницу „Бибин водич кроз Књажевац“. Аутор „Водича“ је ликовни уметник Раде Ристић, који је само за ову прилику насликао петнаест акварела са мотивима најпознатијих књажевачких знаменитости.
  21 септембар 2020 509
 • (Раде Ристић, Портрет Биби Сликовчице, акварел, 2020)

  МАЛИ ЈУБИЛЕЈ „ЧАРОБНИХ ПОЛИЦА“

  Манифестација дечјег стваралаштва „Чаробне полице Биби Сликовчице“ окупиће и ове године више стотина талентованих књажевачких средњошколаца, основаца и предшколаца. Септембарски и октобарски дани „Чаробних полица“ посвећени су едукативним радионицама, на којима се полазници обучавају и усавршавају за различите врсте креативног изражавања, стварају своја мала ремек-дела и припремају се да преставе своје радове у зборнику Манифестације и, овога пута, путем друштвених мрежа.
  16 септембар 2020 481
 • СЛИКА КЊАЖЕВЦА ИЗ 1935.

  У едицији „Записи о завичају“ Народне библиотеке „Његош“ објављена је публикација „Заглавак, независан културно-економски лист“. Петнаеста књига ове едиције садржи фототипски репринт сачуваних бројева истоименог недељника који је у Књажевцу излазио 1935. године, библиографију листа и три истраживачка рада аутора Микице Сибиновића, Николе Милутиновића и Владане Стојадиновић, настала са циљем да употпуне сазнања о међуратној књажевачкој вароши, недељнику „Заглавак“ и времену које је забележио.
  15 септембар 2020 462
 • Default Image

  ПРИЛОГ НАРОДНЕ БИБЛИОТЕКЕ „ЊЕГОШ“ У БОРСКОЈ „БЕЛЕЖНИЦИ“

  У новом броју „Бележнице“, часописа за библиотекарство, књижевност и културу Народне библиотеке Бор, који је управо изашао из штампе, објављен је и прилог Народне библиотеке „Његош“.
  13 јул 2020 689
 • СТРУЧНИ СКУП БИБЛИОТЕКАРА У МАНАСТИРУ ВЕЛИКА РЕМЕТА

  У фрушкогорском манастиру Велика Ремета 29. и 30. јуна 2020. одржан је IX Стручни скуп „Манастири и црквене библиотеке – чувари културне баштине“. Библиотекари, учесници скупа, говорили су о културном благу, књигама и рукописној грађи која се чува у црквама и манастирима широм Републике Србије и о фондовима црквених и манастирских библиотека.
  01 јул 2020 678
 • Два издања библиотеке у откупу министарства културе

  На списку за откуп књига за јавне библиотеке Министарства културе и информисања Републике Србије нашле су се две публикације Народне библиотеке „Његош“, објављене 2019. године.
  30 јун 2020 630
 • „ЧАРОБНЕ ПОЛИЦЕ“ 2020. УЗ ПОДРШКУ МИНИСТАРСТВА КУЛТУРЕ

  У области савременог стваралаштва – културних делатности деце и за децу и младе, Министарство културе и информисања Републике Србије подржало је и 2020. године један од најзначајнијих културних програма Библиотеке, Манифестацију дечјег стваралаштва „Чаробне полице Биби Сликовчице“.
  16 јун 2020 957
 • БЛИСТАВ ТРАГ СТЕВАНА ЈАКОВЉЕВИЋА

  Стеван Јаковљевић, писац једног од најчитанијих романа српске књижевности о Великом рату, „Српске трилогије“, аутор је и других књижевних дела у којима слика време у којем је живео, посебно године Другог светског рата. Захваљујући свом књижевном раду примљен је у чланство Српске академије наука и уметности.
  02 јун 2020 696
 • Default Image

  ОБАВЕШТЕЊЕ КОРИСНИЦИМА БИБЛИОТЕКЕ

  Народна библиотека „Његош“ омогућиће корисницима позајмицу библиотечке грађе ОД ЧЕТВРТКА 7. МАЈА 2020, уз строго поштовање прописаних мера заштите. Корисници су дужни да се придржавају наведених упутстава.
  04 мај 2020 751
 • ПРОМОВИСАНА КЊИГА „БИТИ ПРЕДСЕДНИК“

  Народна библиотека „Његош“ представила је 11. марта 2020. нову едицију, „Разговори“, и прву књигу ове едиције посвећену разговорима са људима који су били на челу књажевачке општине од 1973. до данас и са њиховим најближим сарадницима.
  12 март 2020 954
 • ДОДЕЉЕНЕ НАГРАДЕ УЧЕСНИЦИМА СВЕТОСАВСКОГ КОНКУРСА

  Народна библиотека „Његош“ окупила је 28. фебруара 2020. награђене учеснике XXVIII Светосавског књижевног конкурса. Тема овогодишњег конкурса била је „Теку дани као река времена“, у част Данилу Кишу.
  02 март 2020 690
 • XXVIII СВЕТОСАВСКИ КЊИЖЕВНИ КОНКУРС

  XXVIII Светосавски књижевни конкурс Народна библиотека „Његош“ расписала је у новембру 2019. У част Данилу Кишу, писало се на тему „Дани теку као река времена“.
  23 јануар 2020 862
 • РАЗГОВОРИ СА ПРЕДСЕДНИЦИМА ОПШТИНЕ КЊАЖЕВАЦ

  Последње дане 2019. године у Народној библиотеци „Његош“ обележила је нова књига у новој едицији.
  27 децембар 2019 770
 • ИЗЛОЖБА О КОСОВСКОМ БОЈУ ЗА КОРИСНИКЕ ПРОГРАМА „КЊИГА НА ПУТУ ДО КОРИСНИКА“

  У четвртак, 26. децембра 2019. године за кориснике Геронтолошког центра у Књажевцу организована је изложба под називом ʼʼКосовски бојʼʼ.
  27 децембар 2019 758
 • НОВОГОДИШЊА БАЈКА ЗА ПРЕДШКОЛЦЕ

  Народна библиотека „Његош“ организовала је последње дружење у овој години са предшкоцима, полазницима забавно-едукативног програма „Читаоница играоница“.
  13 децембар 2019 720
 • НОВЕ УСЛУГЕ У БИБЛИОТЕЦИ

  Почетком 2019. године, Народна библиотека „Његош“ је се прикључила пројекту „Дигитални грађанин“ Института за развој и иновативност младих (ИРИМ) из Хрватске, захваљујући коме је добила 20 микробит рачунара и 5 Босон сетова додатака.
  11 децембар 2019 893
 • „КАРИЈЕРНО ВОЂЕЊЕ“, НОВИ ЕДУКАТВНИ ПРОГРАМ

  Народна библиотека „Његош“ је у сарадњи са Техничком школом почела са реализацијом новог едукативног програма „Каријерно вођење“, који је намењен ученицима завршних разреда основних и средњих школа.
  28 новембар 2019 837
 • ЧИТАОНИЦА ИГРАОНИЦА: О РУЖНИМ РЕЧИМА

  Четврти сусрет са предшколцима, полазницима забавно-едукативног програма „Читаоница играоница“ био је посвећен употреби ружних речи.
  28 новембар 2019 723
 • „КЊАЖЕВАЧКО ЗЛАТНО РУНО“ РАДЕТУ РИСТИЋУ

  На завршној свечаности „Чаробних полица Биби Сликовчице 2019“, Народна библиотека „Његош“ доделила је сарадницима награде и признања за допринос реализацији програма Манифестације и подршку стваралаштву деце и младих.
  25 новембар 2019 713
 • ЗАВРШНЕ СВЕЧАНОСТИ „ЧАРОБНИХ ПОЛИЦА 2019“

  Извођењем премијере позоришне представе, концертом Бибине музичке дружине, изложбама радова, те представљањем учесника и доделом награда завршена је Манифестација дечјег стваралаштва „Чаробне полице Биби Сликовчице 2019“, чији су програми, под заједничким називом „Новембарске тачке“, били посвећени Душку Радовићу.
  25 новембар 2019 919
 • БИБИНИ ЧАРОБНИ СТВАРАОЦИ – ЧЕТВРТИ ПУТ НА СЦЕНИ

  Од 1. септембра 2019. године до Међународног дана детета који пада у новембру, у Народној библиотеци „Његош“ и у целом Књажевцу непрекидно је трајала чаролија звана Манифестација дечјег стваралаштва „Чаробне полице Биби Сликовчице“.
  25 новембар 2019 727
 • БИБИ СЛИКОВЧИЦА У ПОСЕТИ ШКОЛАМА

  Осим стваралаца за децу и непосредних учесника, предшколаца, основаца и средњошколаца, Манифестација дечјег стваралаштва „Чаробне полице Биби Сликовчице 2019“ окупила је и бројну публику, не само у Књажевцу.
  25 новембар 2019 676
 • ПРОМОЦИЈА СЛИКОВНИЦЕ „ВРАБАЦ ТУЖИБАБАЦ“ БРАНКА СТЕВАНОВИЋА

  Програм завршних свечаности Манифестације дечјег стваралаштва „Чаробне полице Биби Сликовчице 2019“, под називом „Новембарске тачке“, Народна библиотека „Његош“ почела је представљањем свог новог издања, сликовнице „Врабац Тужибабац“ Бранка Стевановића.
  25 новембар 2019 693
 • ЗАВРШЕНА „ЕВРОПСКА УНИЈА“

  Како је настала Европска унија, ко су њени оснивачи, како функционише, које су познате личности Европљани? Неке су од тема на којима се говорило на едукативном програму „Европска унија“, који Народна библиотека „Његош“ успешно реализује од 2017. године.
  14 новембар 2019 769
 • ЗАВРШЕНА РЕАЛИЗАЦИЈА ПРОГРАМА „ИСТРАЖИВАЊЕМ ДО ЗНАЊА“

  У Народној библиотеци „Његош“ протекле недеље завршена је реализација едукативног програма за средњошколце „Истраживањем до знања“.
  14 новембар 2019 684
 • О БАЈКАМА И ЈОШ НЕКИМ ВАЖНИМ СТВАРИМА

  Трећи сусрет едукативно-забавног програма „Читаоница играоница“ обележила је прича о бајкама.
  12 новембар 2019 2415
 • БИБИ СЛИКОВЧИЦА У ПОСЕТИ ДЕЦИ У КАЛНИ

  Библиотекари Народне библиотеке „Његош“ посетили су 8. новембра 2019. године децу вртића и ђаке ОШ „Дубрава“ у Кални.
  12 новембар 2019 636
 • СТРУЧНО УСАВРШАВАЊЕ У ОБЛАСТИ ДИГИТАЛИЗАЦИЈЕ

  Акредитовани семинар за библиотекаре, са темом „Развој дигиталне библиотеке. Избор свих типова грађе уз поштовање Закона о ауторским и сродним правима“, одржан је 5. новембра у Матичној библиотеци „Светозар Марковић“ у Зајечару. Семинару је присуствовао и библиотекар Народне библиотеке „Његош“.
  07 новембар 2019 674
 • УСПАВАНКА

  Тема другог сусрета са предшколцима забавно-едукативног програма „Читаоница играоница“ Народне библиотеке „Његош“ била је успаванка.
  29 октобар 2019 755
 • Default Image

  XXVIII СВЕТОСАВСКИ КЊИЖЕВНИ КОНКУРС

  НАРОДНА БИБЛИОТЕКА „ЊЕГОШ“РАСПИСУЈЕ XXVIII СВЕТОСАВСКИ КЊИЖЕВНИ КОНКУРС
  28 октобар 2019 761
 • „Од 1 до 5“: БИО ЈЕДНОМ ЈЕДАН ЛАФ

  Први сусрети у десетој сезони едукативно забавног програма „Од 1 до 5“ протекли су у знаку знаменитих личности науке и уметности.
  23 октобар 2019 743
 • ПОЧЕЛА „ЧИТАОНИЦА ИГРАОНИЦА“

  Народна библиотека „Његош“ је у оквиру едукативно-забавног програма „Читаоница играоница“ дочекала тринаесту генерацију предшколаца.
  18 октобар 2019 724
 • „ЧАРОБНЕ ПОЛИЦЕ 2019“ – ПРИПРЕМА ЗА „НОВЕМБАРСКЕ ТАЧКЕ“

  Манифестација дечјег стваралаштва „Чаробне полице Биби Сликовчице“, на девет едукативних програма окупила је ове године близу две стотине талентованих књажевачких средњошколаца и основаца.
  14 октобар 2019 909
 • НОВИ БИБИНИ АТЕЉЕИ НА „ПОЛИЦАМА 2019“

  Манифестација дечјег стваралаштва „Чаробне полице Биби Сликовчице“ окупила je ове године тридесетак основаца и средњошколаца, учесника нових Бибиних креативних програма – Фото-атељеа и Атељеа видео-креација.
  26 септембар 2019 892
 • ПРВАЦИ НА "ПОЛИЦАМА"

  Едукативни програм „Прваци у царству знања“, којим Народна библиотека „Његош“ почиње сваку школску годину, посвећен је и овог пута Манифестацији дечјег стваралаштва „Чаробне полице Биби Сликовчице“.
  23 септембар 2019 722
 • БИБИНА РЕДАКЦИЈА ПОНОВО У АКЦИЈИ

  Едукативни програми Манифестације дечјег стваралаштва „Чаробне полице Биби Сликовчице 2019“ почели су 16. септембра окупљањем чланова Бибине редакције, ученика Књажевачке гимназије и Техничке школе Књажевац.
  19 септембар 2019 732
 • ЈЕСЕЊИ ПРОГРАМИ „ЧАРОБНИХ ПОЛИЦА“

  Манифестација дечјег стваралаштва „Чаробне полице Биби Сликовчице“ окупиће ове године више стотина талентованих књажевачких средњошколаца, основаца и предшколаца. Септембарски и октобарски дани „Чаробних полица“ посвећени су едукативним радионицама, на којима се полазници обучавају и усавршавају за различите врсте креативног изражавања, стварају своја мала ремек-дела и припремају се за завршне свечаности Манифестације у новембру 2019. Домаћин „Чаробних полица 2019“ је књижевник Душан Ђурђев.
  19 септембар 2019 681
 • Default Image

  НИЖЕ ЦЕНЕ ЧЛАНАРИНЕ У БИБЛИОТЕЦИ

  Народна библиотека „Његош“ до 1. новембра 2019. године организује акцију КОЛЕКТИВНОГ УЧЛАЊЕЊА. Цена годишње чланарине (12 месеци) је 200 динара и плаћа се приликом учлањења у Библиотеку. Исто важи и за обнављање чланарине.У наведеном термину ову повољност могу користити:- ученици књажевачких основних и средњих школа, групно и појединачно;- запослени у књажевачким основним и средњим школама и вртићима, групно и појединачно.
  16 септембар 2019 655
 • МИХАИЛО ГАВРИЛОВИЋ, ИСТОРИЧАР И ДИПЛОМАТА

  Изложба посвећена животу и делу историчара и дипломате Михаила Гавриловића отворена је 10. септембра 2019. у Народној библиотеци „Његош“. На отварању је говорила Миљана Ђорђевић, аутор изложбе.
  11 септембар 2019 804
 • „ЧАРОБНЕ ПОЛИЦЕ“ НА САТЕЛИТ КОНФЕРЕНЦИЈИ ИФЛА У БЕОГРАДУ

  Библиотекари Народне библиотеке „Његош“ присуствовали су Сателит конференцији ИФЛА Секције за рад са децом и младима, чији је домаћин 22. августа 2019. била Народна библиотека Србије.
  23 август 2019 742
 • „Књига на путу до корисника“ о Душку Радовићу

  У Геронтолошком центру Књажевац, у оквиру програма „Књига на путу до корисника“, Народна библиотека „Његош“ организовала је сусрет са корисницима, на којем се, уз малу изложбу фотографија, занимљивих текстова и афоризама, говорило о животу и делу Душка Радовића.
  19 август 2019 727
 • АРХИТЕКТОНСКО НАСЛЕЂЕ КЊАЖЕВЦА НА КОЛАЖИМА МЛАДИХ ФОТОГРАФА

  У оквиру пројекта „Наслеђе 2.0“, 6. августа 2019. у Народној библиотеци „Његош“ одржана је једнодневна уметничка радионица израде дигиталних колажа, инспирисаних архитектонским наслеђем Књажевца.
  08 август 2019 727
 • НОВИ КОРИСНИЦИ УСЛУГЕ „КЊИГА НА ПУТУ ДО КОРИСНИКА“

  Резултат вишегодишње сарадње Народне библиотеке „Његош“ и Удружења МС је стално повећање броја корисника услуге „Књига на путу до корисника“.
  11 јул 2019 819
 • ТРИ ИЗДАЊА БИБЛИОТЕКЕ У ОТКУПУ МИНИСТАРСТВА КУЛТУРE

  На списку за откуп књига за јавне библиотеке Министарства културе и информисања Републике Србије нашле су се три публикације Народне библиотеке „Његош“, објављене 2018. године.
  17 јун 2019 952
 • О псима луталицама са предшколцима

  Посебном радионицом у оквиру едукативног програма „Читаоница играоница“, Народна библиотека „Његош“ подржала је мини пројекат васпитачице Соње Петровић „Мој љубимац“.
  10 јун 2019 829
 • Микробит програмирање у основним и средњим школама

  Народна библиотека „Његош“ је од 28. маја до 7. јуна одржала блок радионица програмирања у књажевачким основним и средњим школама, у оквиру пројекта „Дигитални грађанин“ Института за иновативност и развој младих из Загреба.
  10 јун 2019 943
 • Стручно усавршавање библиотекара

  У склопу обавезног стручног усавршавања, библиотекари Народне библиотеке „Његош“ присуствовали су стручном семинару „Иновације у библиотекарству – какву библиотеку желимо“, чији је аутор и водитељ Беба Станковић, библиотекар Народне библиотеке Србије.
  28 мај 2019 911
 • „Дигитални грађанин“ у књажевачким школама

  У оквиру пројекта „Дигитални грађанин“, Народна библиотека „Његош“ је организовала почетну едукацију о коришћењу микробит рачунара и Босон сета додатака, које је донирао Институт за развој и иновативност младих из Загреба.
  24 мај 2019 856
 • Библиотеkа и Музеј на стручном скупу у Каену

  У оквиру пројекта CLINK – Cultural heritage as a link diversity of Europe (Културна баштина као спона која повезује локалне заједнице), 15. и 16. маја 2019. у француском граду Каену одржана је конференција чија је тема била „Учешће грађана у очувању културног наслеђа локалне заједнице“.
  20 мај 2019 865
 • ИЗЛОЖБА "КЊАЗ МИЛОШ У ГУРГУСОВЦУ"

  Неки од најзначајнијих датума у историји књажевачког краја и књажевачке вароши везани су за име кнеза Милоша Обреновића. Светли књаз је својим присуством „благоизволео почастити“ народ овога краја у две прилике – у јулу 1833, непосредно после ослобођења од османске власти и припајања Тимочке крајине Кнежевини Србији, и у јануару 1859, када је „благоволио изjавити да се варош Гургусовац у напредак зове Књажевац“.
  14 мај 2019 908
 • ГОСТОВАЊЕМ ЈАСМИНКЕ ПЕТРОВИЋ И БОБА ЖИВКОВИЋА ОТВОРЕНЕ „ЧАРОБНЕ ПОЛИЦЕ 2019“

  Мајски дани Манифестације дечјег стваралаштва „Чаробне полице Биби Сликовчице“ протекли су у дружењу књажевачких предшколаца и основаца са писцем за децу Јасминком Петровић и ликовним уметником Добросавом Бобом Живковићем.
  10 мај 2019 1204
 • ЗАКЉУЧЦИ НАУЧНЕ КОНФЕРЕНЦИЈЕ „КЊАЖЕВАЧКИ КРАЈ – ПОТЕНЦИЈАЛИ, СТАЊЕ И ПЕРСПЕКТИВЕ РАЗВОЈА“

  Захваљујући Протоколу о пословној сарадњи између Српског географског друштва и Народне библиотеке „Његош” из Књажевца, у Књажевцу је 19. и 20. априла 2019. реализована је заједничкa организацијa научног скупа интердисциплинарног карактера.
  07 мај 2019 871
 • Default Image

  УНАПРЕЂЕЊЕ УСЛУГА БИБЛИОТЕКЕ УЗ ПОДРШКУ МИНИСТАРСТВА КУЛТУРЕ

  У области библиотечко-информационе делатности, Министарство културе и информисања Републике Србије подржало је реализацију пројекта „Од игле до микробит рачунара“ Народне библиотеке „Његош“.
  25 април 2019 971
 • Пројекат „Дигитални грађанин“

  У оквиру пројекта „Дигитални грађанин“ у Библиотеци града Београда 17. априла одржана je друга у низу микробит обука за библиотекаре јавних библиотека у Србији, којој су присуствовали и библиотекари Народне библиотеке „Његош“.
  24 април 2019 816
 • НАУЧНА КОНФЕРЕНЦИЈА О КЊАЖЕВАЧКОМ КРАЈУ

  Под покровитељством Општине Књажевац, и захваљујући дугогодишњој сарадњи, Народна библиотека „Његош“ и Српско географско друштво организовали су 19. и 20. априла 2019. Научну конференцију „Књажевачки крај - потенцијали, стање и перспективе развоја“.
  23 април 2019 765
 • „Читаоница играоница“ о тајнама небеских тела

  Васиона – тема је која сваке школске године, већ дуже од деценије, изазива пажњу и буди радозналост најмлађих полазника едукативних програма Народне библиотеке „Његош“. На другом пролећном сусрету предшколаца и библиотекара говорило се о планети на којој живимо и тајанственом свету који је окружује.
  17 април 2019 747
 • DSC 1277

  „СВЕ ЈЕ КУЛТУРА“: О генијалцима који су мењали свет

  На Дечјем одељењу Народне библиотеке „Његош“ завршене су радионице едукативно-забавног програма „Све је култура“.Ученицима петог разреда књажевачких основних школа представљено је двадесетак личности чија су дела део локалне, националне и светске културне баштине. У игри откривања занимљивости, смешних и дирљивих догађаја из живота великана уметности, науке и културе, њиховом стваралаштву, историјском периоду у ком су живели и њиховим савременицима, деца су обогатила и проширила школско знање и општу културу.
  15 април 2019 746
 • DSC 1273

  Завршен едукативни програм „Култура надохват руке“

  У Народној библиотеци „Његош“ одржан је још један циклус радионица едукативног програма „Култура надохват руке“, који је намењен ученицима првог разреда средње школе.
  15 април 2019 718
 • o vuku 01

  О Вуку Караџићу у Геронтолошком центру

  У Геронтолошком центру Књажевац, у оквиру програма „Књига на путу до корисника“, Народна библиотека „Његош“ организовала је сусрет са корисницима Центра, на којем се, уз малу изложбу фотографија и занимљивих текстова, говорило о животу и делу Вука Караџића.
  11 април 2019 763
 • DSC 1353

  У БИБЛИОТЕЦИ ОБЕЛЕЖЕН МЕЂУНАРОДНИ ДАН РОМА

  Народна библиотека „Његош је поводом 8. априла, Међународног дана Рома, организовала дружење са ромским малишанима, учесницима едукативно- забавног двојезичног програма „Мачке перу веш – Е mačke parin e gada“.
  09 април 2019 772
 • „ЧАРОБНЕ ПОЛИЦЕ“ 2019. УЗ ПОДРШКУ МИНИСТАРСТВА КУЛТУРЕ

  Према управо објављеним резултатима конкурса Министарства културе и информисања Републике Србије, Народној библиотеци „Његош“ одобрена су средства за суфинансирање пројекта у области савременог стваралаштва – културних делатности деце и за децу и младе. Министарство културе подржало је ове године један од најзначајнијих културних програма Библиотеке, Манифестацију дечјег стваралаштва „Чаробне полице Биби Сликовчице“ и за то определило 250.000 динара.
  09 април 2019 841
 • ПОКЛОН ОПШТИНЕ КЊАЖЕВАЦ КЊАЖЕВАЧКИМ БИБЛИОТЕКАМА

  Захваљујући сарадњи Општине Књажевац и Завода за уџбенике из Београда, јавна и школске библиотеке књажевачке општине на поклон су добиле око пет стотина књига. Реч је о публикацијама научног карактера, књигама за децу и младе, делима српске и светске књижевности, публикацијама на страним језицима.
  09 април 2019 676
 • DSC 1312

  МЕЂУНАРОДНИ ДАН ДЕЧЈЕ КЊИГЕ У ЗНАКУ ДОБИТИНИКА НАГРАДЕ „ПЛАВИ ЧУПЕРАК“

  У недељи када се у целом свету 2. април, дан рођења „краља бајки“ Ханса Кристијана Андерсена, обележава као Међународни дан дечје књиге, Народна библиотека „Његош“ организовала је програм за ученике трећег разреда свих књажевачких основних школа. Библиотекари су за ову прилику припремили презентацију о Мирославу Мики Антићу и његовом „Плавом чуперку“, на чији је 50. рођендан од објављивања установљена истоимена награда коју додељују Змајеве дечје игре за најбољу књигу за децу.
  05 април 2019 753
 • IMG 20190328 100020

  ПОЧЕО ПРОЛЕЋНИ ЦИКЛУС „ЧИТАОНИЦЕ ИГРАОНИЦЕ“

  С почетком пролећа, почео је и нови циклус радионица едукативно-забавног програма за предшколце „Читаоница играоница“. Осим одушевљења што се сусрети одвијају у новом простору Народне библиотеке „Његош", малишани су показали и велику заинтересованост за авантуре симпатичног вука који је научио да чита и пише. Прича „Просвећени вук“ подстакла је предшколце на размишљање и на разговор о важности стицања знања, па тиме и самопоуздања. Групни радови будућих првака, на којима су исцртали догодовштине просвећеног вука, изложени су на Дечјем одељењу Библиотеке.
  01 април 2019 739
 • DSC 1236

  СУСРЕТ НАГРАЂЕНИХ УЧЕСНИКА XXVII СВЕТОСАВСКОГ КЊИЖЕВНОГ КОНКУРСА

  Народна библиотека „Његош“ организовала је сусрет са учесницима XXVII Светосавског књижевног конкурса. Сусрету су присуствовали и одабраној публици се представили књажевачки аутори најуспелијих поетских и прозних радова, добитници награда и похвала жирија. Утиске о конкурсу са учесницима је поделио члан жирија Небојша Ђорђевић, похвалио награђене и још једном истакао једногласно мишљење жирија да се међу радовима у конкуренцији млађих од 15 година посебно издвајају аутори из оних средина у којима се посебна пажња поклања књижевном стваралаштву.
  26 март 2019 746
 • DSC 1209

  „Мачке перу веш“: Потрага за јунацима сликовнице „Кућа од воска и кућа од соли“

  На Дечјем одељењу Народне библиотеке „Његош“ одржан је сусрет са ромским малишанима из школе „Каплар“, који се друже, уче и негују матерњи језик у оквиру едукативно-забавног двојезичног програма „Мачке перу веш – E mačke parin e gada“. Библиотекари су за малишане организовали игру - малу авантуристичку потрагу за племенитом баком и намћор деком, јунацима двојезичне сликовнице „Кућа од воска и кућа од соли“.
  26 март 2019 732
 • DSC 1231

  ЋАСКАЊЕ О КЊИЖЕВНОСТИ СА ПРОФЕСОРОМ ГОРАНОМ МАКСИМОВИЋЕМ

  Поводом Светског дана поезије и објављивања збирке „Песме“ Љубомира Симића (Књажевац, 1880 – Ниш, 1900), Народна библиотека „Његош“ организовала је Ћаскање са историчарем књижевности проф. др Гораном Максимовићем, редовним професором Филозофског факултета Универзитета у Нишу.Тема разговора са проф. Максимовићем била је српска књижевност с краја 19. века, када, на прелазу из епохе реализма у модерну, долази до значајног искорака из доминантне реалистичке поетике и појаве парнасо-симболизма који почиње са Војиславом Илићем.
  22 март 2019 730
 • ИНТЕРНЕТОМ ДО ЗАНИМАЊА: „Идемо у средњу!“

  Народнa библиотекa „Његош“ реализовала је информативни програм „Интернетом до занимања“, намењен малим матурантима и посвећен њиховој професионалној оријентацији.Циљ програма је да ученике осмог разреда подстакне да се, пре доношења коначне одлуке о избору средње школе, детаљно информишу о свету образовања и свету рада, да истраже себе као највећу загонетку пуну интересовања, способности, потреба, жеља и направе прави избор средње школе.
  20 март 2019 697
 • DSC 1182a

  „КУЋА ОД ВОСКА И КУЋА ОД СОЛИ“ У МИНИЋЕВУ

  Зашто је важно бележити народне приче, шта се из њих може научити и шта све треба да се догоди да би се оне нашле у књигама, нека су од питања на која су књажевачки библиотекари, у разговору са ђацима ОШ „Дубрава“ у Минићеву, добили занимљиве и тачне одговоре. Повод за овај сусрет, организован у сарадњи са педагошким асистентом Дамиром Османовићем, била је двојезична сликовница „Кућа од воска и кућа од соли“, коју је Народна библиотека „Његош“ објавила 2018. године у едицији „Мачке перу веш“.
  07 март 2019 752
 • poklon knjige biblioteka

  НАБАВКА КЊИГА 2019. ПОЧЕЛА ПОКЛОНОМ

  Овогодишњу набавку књига Народна библиотека „Његош“ почела је вредним поклоном, публикацијама из богате издавачке продукције Завода за уџбенике из Београда. Фонд Библиотеке богатији је за педесетак наслова научне литературе, књига за децу и младе и публикација на страним језицима. Поклон је у Библиотеку стигао захваљујући сарадњи Завода за уџбенике и Општине Књажевац.
  26 фебруар 2019 988
 • DSC 1179

  O ромским говорима књажевачког краја на Међународни дан матерњег језика

  На Међународни дан матерњег језика, 21. фебруара, Народна библиотека „Његош“ организовала је промоцију научног пројекта „Језик и фолклор Рома у Књажевцу“. Уз помоћ језичких консултаната, познавалаца ромског језика из Књажевца, Љубинке Р. Симић, Дарка Ибрића, Љубинке С. Симић, Катарине Ибрић, Загорке Симић и других учесника у пројекту, теренским истраживањима и обрадом на терену прикупљеног материјала бавили су се лингвисти Балканолошког института САНУ, др Биљана Сикимић, др Светлана Ћирковић и др Мирјана Мирић.
  25 фебруар 2019 892
 • 20190215 180745

  ПОРТРЕТИ УЧЕСНИКА ВЕЛИКОГ РАТА У РГОШТУ

  Изложба „Портрети учесника Великог рата“ Народне библиотеке „Његош“ гостовала је од 15. до 17. фебруара у Ргошту. Гостовање је организовано у сарадњи са Месном заједницом Ргоште.
  18 фебруар 2019 791
 • Изложба „Портрети учесника Великог рата, из збирки и сећања потомака“

  Изложба Народне библиотеке „Његош“ „Портрети учесника Великог рата, из збирки и сећања потомака“, посвећена стогодишњици ослобођења Књажевца у Првом светском рату, отворена је у Геронтолошком центру Књажевац. Изложбу су отворили историчар Мартин Стојановић и библиотекар Владана Стојадиновић.
  29 јануар 2019 862
 • Default Image

  РЕЗУЛТАТИ XXVII СВЕТОСАВСКОГ КЊИЖЕВНОГ КОНКУРСА

  XXVII Светосавски књижевни конкурс Народна библиотека „Његош“ расписала је у новембру 2018. године. У част јубилеја Милоша Црњанског, писало се на тему „Негде... где нисам био...“. Учесника на конкурсу било је 159, а на адресу организатора стигло је 216 радова из 43 места из Србије и из иностранства. У Конкурсном зборнику XXVII/11, који ће из штампе изаћи у фебруару 2019, биће штампано 25 радова, које је жири – књижевници Слободанка Станковић Илић и Небојша Ђорђевић и библиотекар Владана Стојадиновић, одлучујући усаглашено и једногласно, оценио као најуспелије.
  23 јануар 2019 913
 • Библиотека у пројекту „Дигитални грађанин“

  Народна библиотека „Његош“ једна је од 20 библиотека из Србије, које су се почетком 2019. укључиле у регионални пројекат „Дигитални грађанин“. Пројекат ће Библиотеци омогућити развој нових услуга и активности у едукацији различитих категорија корисника уз примену напредних технологија. Реализација пројекта у Србији започела је едукацијом библиотекара, а прва микробит обука, којој су присуствовали и књажевачки библиотекари, одржана је 18. јануара 2019. у Народној библиотеци Србије у Београду.
  21 јануар 2019 822
 • „Језик и традиција књажевачких Рома“, најновије издање Библиотеке

  Вишегодишњи научни пројекат „Језик и фолклор Рома у Књажевцу“ успешно је окончан крајем 2018. објављивањем научне публикације „Језик и традиција књажевачких Рома“. Пројекат је реализован од 2016. до 2018. године, уз финансијску подршку Министарства културе и информисања Републике Србије, а њему су, осим научника, лингвиста Балканолошког института САНУ, др Биљане Сикимић, др Светлане Ћирковић и др Мирјане Мирић, велики допринос дали локални активисти, обучавани у претходне три године за теренска истраживања и лексикографску обраду прикупљене грађе.
  19 јануар 2019 908