година од оснивања
читалишта у Књажевцу (1860-)

Завештање потомству

Народна библиотека "Његош" промовисала је нову књигу едиције "Завештање", још један бисер завичајне културне баштине настао из пера књажевачког проте Симе Жикића.

Роман "На своме послу" представља документ једног времена а у појединим аутобиографским деловима књиге Жикић расветљава и слике из свог свештеничког и породичног живота.

Сима Жикић један је најсвестранијих уметника који је живео на овим просторима. О томе сведочи богата рукописна грађа која ће тек бити објављена, али и његово богато ликовно стваралаштво. О Сими Жикићу, писцу, сликару, човеку који је имао безброј талената и кога су красиле најлепше људске особине говорили су Горан Максимовић, Милена Милошевић Мицић и Владана Стојадиновић.

Слику о проти који је увек и свуда био поштован и омиљен употпунила је дирљивом и топлом причом Олга Вуковић, деда Симина унука. Промоција је протекла у духу атмосфере коју доноси књига, у музичком делу програма наступила је певачка група "Славеј", а сусрет са публиком завршен је мудрим речима проте књажевачког: "Сваки је ковач своје среће, али ништа не бива без људи. Без људи није ни радост као радост, ни жалост као жалост."

30.11.2011.