година од оснивања
читалишта у Књажевцу (1860-)

Ћаскање са Братиславом Милановићем

Поводом романа „Поток“ и у част 155 година од оснивања Књажевачког читалишта, Народна библиотека „Његош“ приредила је сусрет са Братиславом Р. Милановићем, књижевником, уредником програма културе Радио Београда, књажевачким ђаком.

Своју причу о породици, пријатељству, ратним данима, љубави, смештену у три приповедна нивоа романа „Поток“, Братислав Милановић представио је књажевачкој публици у оквиру програма „Са Библиотеком кроз векове“,  којим најстарија установа културе у Књажевцу обележава свој велики јубилеј.  У разговору са директором Народне библиотеке „Његош“, Владаном Стојадиновић, награђивани писац, новинар и уредник програма културе Радио Београда открио је да је у друго издање романа „Поток“ сместио и измаштане догађаје свог раног детињства, проживљеног у рударским насељима источне Србије. Оно што није стало у многе Батине песме и приче, поделио је у непосредном контакту са публиком. Од безбрижних дана прведених у Књажевцу, преко силног узбуђења приликом првог наступа младог песника на Фестивалу кулутре младих Србије, до успешне каријере уредника програма културе Радио Београда и вишеструко награђиваног књижевника.
Публика је уживала у одломцима читаним из романа „Поток“ , а Братислав Милановић био је раположен и за ћаскање са средњошклима Техничке школе и Књажевачке гимназије који су тек закорачили у свет новинарства или начинили прве кораке као млади литерарни ствараоци.

 

 

18. mart 2015.