година од оснивања
читалишта у Књажевцу (1860-)

У Библиотеци обележен Светски дан Рома

Светски дан Рома, који је установљен како би се указало на тежак положај Рома и подстакла светска заједница да обрати посебну пажњу унапређивању њиховог положаја, у Народној библиотеци „Његош“ обележен је са најмлађим корисницима уз поруке о важности образовања, писмености, културе,  традиције.

Гости Дечјег одељења Библиотеке били су ученици Основне школе Димитрије Тодоровић Каплар. Библиотекари су за ову прилику малишанима припремили презентацију ромске бајке „E muce thoven gada“ – „Мачке перу веш „ која им је прочитана на ромском и српском језику. Био је то увод у причу о важности књиге, читања, образовања и, пре свега, редовног похађања наставе. Ромским девојчицама и дечацима упућена је порука да развијају позитиван став према себи, свом језику и култури, култури и традицији средине у којој живе и националној културној баштини. На крају, Дечје одељење  Библиотеке добило је нову колекцију ликовних радова, а библиотекари су, на радост малишана, научили како се на ромском језику каже сунце, дете, књига, љубав...
Сусрет са децом поводом Светског дана Рома,  организован је у сарадњи са Љубинком Симић и Маријом Симић, педагошким асистентом у школи „Каплар“ и део је едукативно забавних програма који се у сарадњи са основним школама реализују у Библиотеци  током целе године.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 8. april 2015.