година од оснивања
читалишта у Књажевцу (1860-)

Минијатура на зрну грашка

У сарадњи са Народном библиотеком Србије, Народна библиотека „Његош“ организовала је гостовање изложбе „Минијатура на зрну грашка“ аутора др Дејана Вукићевића.

Изложба представља минијатурна издања из фонда Старе, ретке и минијатурне књиге српске националне библиотеке. Међу изложених 38 књига, од којих су неке тако мале да се не могу читати голим оком, највише је наслова лепе књижевности – Његошев Горски вијенац, песме Едгара Алана Поа, Алфреда де Мисеа, Пушкина, хаику песника, Доситејево Писмо Харалампију, Шекспиров Краљ Лир, а заступљено је и неколико теолошких књига, језичких речника, политичких памфлета... Из фонда се посебно издвајају две ултра-микро-мини немачке књиге – Оченаш на седам језика из 1959. и Олимпијска заклетва, штампана поводом Олимпијских игара у Минхену 1972, као и изузетно редак примерак Ратног манифеста краља Фрање Јосипа I из 1914. године.

Ова несвакидашња изложба књига „патуљака“ за посетиоце ће бити отворена у читаоници Библиотеке од 19. новембра до 10. децембра 2015. године.