година од оснивања
читалишта у Књажевцу (1860-)

Завештање Симе Жикића

Народна библиотека „Његош" организовала је промоцију књиге „Моји мемоари" Симе Жикића, чиме је приведен крају вишегодишњи озбиљан, обиман и темељан стручни рад на откривању и представљању јавности целокупне писане заоставштине књажевачког проте, човека вишеструких уметничких талената и изванредних људских особина.

Аутобиографску и мемоарску грађу из писане заоставштине Симе Жикића (1878–1964), обједињену под насловом „Моји мемоари", приредила је Владана Стојадиновић, виши дипломирани библиотекар, а публикација је штампана као седма књига едиције „Завештање" Народне библиотеке „Његош". Према речима приређивача, публикација садржи три дела Жикићевих мемоара и друге радове од значаја за изучавање пишчевог живота, рада и дела – дневник који је Жикић водио током школовања у царској Русији и две кратке поетске збирке, писане у младости. У мемоарима, насталим педесетих година 20. века, времешни прота Жикић описује многа места у којима је живео (понајвише подручје Зајечара и Књажевца), боравио или их посетио, те многе значајне личности које је сусретао, као и историјске догађаје чији је био учесник или сведок.
По речима историчара књижевности проф. др Горана Максимовића, аутора предговора, „приватни живот и мемоарска прича Симе Жикића представљају свједочанство личног и колективних доживљаја, као и историјског искуства у којем су наталожени важни датуми и догађаји, попут Српско-турских и Балканских ратова, Првог и Другог светског рата и сл.", те се овом књигом, као и целокупним својим књижевним и ликовним делом, Жикић сврстава у значајне хроничаре времена у којем је живео и стварао.
Промоција књиге била је и својеврстан јавни час из историје српске књижевности. Максимовић је публици говорио о томе какав је значај мемоара у књижевности и култури једног народа, зашто је нарочито важно не препустити забораву завичајну културну баштину и, у том смислу, књажевачку библиотеку истакао као пример добре праксе у очувању, неговању и промовисању завичајне грађе. Посебне похвале за исказану стручност приликом приређивања публикације упутио је Владани Стојадиновић, директору Народне библитотеке „Његош". Не само због доследности у обављеном послу, већ из због обиља тачних и поузданих информација датих у напоменама публикације које Мемоарима дају и „додатну вредност".

Публици су представљени одломци из књиге које је читала новинар Љиљана Павловић, један од уредника, а приказан је и документарни филм „Завештање Симе Жикића“, посвећен Жикићевом животу и делу. Филм је у продукцији Књажевацинфо, снимљен 2014. године, на педесетогодишњицу смрти Симе Жикића.

Промоцији књиге „Моји мемоари" присуствовали су потомци књажевачког проте Симе Жикића и многи Књажевчани.

Слађана Јеремић

 

20. новембар 2015