година од оснивања
читалишта у Књажевцу (1860-)

СВЕ ЈЕ КУЛТУРА 2016

На Дечјем одељењу Народне библиотеке „Његош“ завршене су радионице едукативно-забавног програма „Све је култура“, који се на Дечјем одељењу реализује од 2012. године.

Овогодишњој генерацији ученика петог разреда књажевачких основних школа представљено је двадесетак великана чија су дела део локалне, националне и светске културне баштине. У игри откривања занимљивости из живота великана уметности и културе, њиховом стваралаштву, историјском периоду у ком су живели и њиховим савременицима, деца су обогатила и проширила школско знање и општу културу. У посебном делу овог програма деца су обучена да користе електронски каталог Библиотеке и самостално се сналазе у библиотечком фонду. Своје знање одмах су практично применили претражујићи каталог у потрази за грађом о Леонарду, Моцарту, Његошу или књигама Џека Лондона, Егзиперија, Бране Цветковића. Реализацијом програма „Све је култура“ библиотекари настоје да код деце развију свест о богатству културне баштине и месту библиотеке у процесу информисања и стицања знања. 
Програм се реализује у сарадњи са основним школама „Димитрије Тодоровић Каплар“, „Вук Караџић“ и „Дубрава“, организовано је укупно 6 сусрета, а учествовало више 120 ученика.