година од оснивања
читалишта у Књажевцу (1860-)

ЧИКА БРАНА ПОНОВО ЖИВИ У КЊАЖЕВЦУ

Народна библиотека „Његош“ организовала је завршну свечаност Манифестације дечјег стваралаштва „Чаробне полице Биби Сликовчице."

Круна вишемесечних активности које су окупиле децу у књижевним, ликовним, новинарским и драмским радионицама била је позоришна представа „Шумска бајка“, коју су најпре погледали предшколци и прваци. Премијера представе, по мотивима истоимене приче Бране Цветковића, а према сценарију и у режији Владимира Андрића изведена је на Великој сцени Дома културе у уторак, 22. новембра. Поред Владимира Андрића, Домаћина овогодишње манифестације, у програму су учествовали директор Змајевих дечјих игара Душан Ђурђев и писац за децу Бранко Стевановић. Проглашен је први добитник Награде „Књажевачко златно руно“, коју Народна библиотека „Његош“ додељује за допринос стваралаштву за децу и разиграном детињству. Лауреат је Игор Коларов, писац за децу, сарадник манифестације и дугогодишњи пријатељ књажевачке библиотеке. Најбољим младим ствараоцима из области литерарног, ликовног и драмског стваралаштва уручене су прва, друга, трећа и посебна награда Бибине редакције. Признања за допринос реализацији манифестације и подршку стваралаштву деце и младих уручена су сарадницима, покровитељима, пријатељима и спонзорима „Бибиних полица“.
Као пратећи део свечаности, организована је изложба групних ликовних радова предшколаца и првака „Несаница снашла миша“. Организовани су сусрети са свим учесницима свих радионица. Промовисан је зборник „Чаробне полице Биби Сликовчице“ кога су, уз књиге и дипломе, добили сви учесници манифестације.
Манифестација дечјег стваралаштва „Чаробне полице Биби Сликовчице“ била је посвећена чувеном чика Брани Цветковићу и организована у част Светског дана детета. Судећи по реакцијама многобројне публике, све је заиста било „по мери детета“ и „чаробно културно“. То је, у свом обраћању деци, потврдио и председник општине Књажевац Милан Ђокић, који је Владани Стојадиновић, директору Народне библиотеке „Његош“, књажевачким библиотекарима и деци пожелео да се чаролија“ Бибиних полица“ настави током читаве године.
Покровитељи Манифестације „Чаробне полице Биби Сликовчице“ су Министарство културе и информисања и општина Књажевац.