година од оснивања
читалишта у Књажевцу (1860-)

БИБИНИ ЧАРОБНИ ДРУГАРИ

 

Од 1. септембра 2016. године до Светског дана детета који пада у новембру, у Народној библиотеци „Његош“ и у целом Књажевцу непрекидно је трајала чаролија звана Манифестација дечјег стваралаштва „Чаробне полице Биби Сликовчице“, ове године посвећена свестраном уметнику Брани Цветковићу.

Не треба чаролију кварити бројевима, али се post festum обично своде рачуни. Дакле, окупила је Бибина чаролија велики број деце и младих, који су, као полазници едукативних радионица Бибиних атељеа или учесници ликовног конкурса стварали права мала уметничка дела.

Ликовни конкурс инспирисао је 36 група (или одељења) предшколаца и првака да измаштају мишју несаницу и конкуришу за једну од три награде о којима је одлучивао стручни жири – академски сликар Драгослав Живковић, сликар, вајар и ликовни педагог Раде Ристић и библиотекар Владана Стојадиновић. Свих 36 радова нашло се на ликовној изложби „Несаница снашла миша“, отвореној током завршне свечаности Манифестације, 21. новембра 2016. у Великој галерији Дома културе.

Након литерарног конкурса „Старопланинска бајка“, од 82 ученика све три књажевачке основне школе, место у Бибином књижевном атељеу заузела су 33 аутора. Последње недеље у септембру пуно се писало. И поезија и проза. О наградама, у категоријама млађег и старијег основношколског узраста, одлучио је стручни жири – руководиоци радионица писци за децу Бранко Стевановић и Игор Коларов и виши књижничар Слађана Јеремић.

Бибин ликовни атеље, којим је руководио ликовни уметник и педагог Раде Ристић, похађало је 14 надарених младих сликара, чији је задатак био да илуструју радове својих вршњака окупљених у Бибином књижевном атељеу.

Аудиција за избор глумаца за улоге у позоришној представи „Шумска бајка“ окупила је 47 основаца. У Бибином драмском атељеу и на „даскама које живот значе“ опробало се 14 малих глумаца, који су уз редитеља и драматурга Владимира Андрића научили много о глуми и позоришту. И сви су наступили на претпремијери и премијери „Шумске бајке“, 21. и 22. новембра 2016. у Великој сали Дома културе.

Новинарски посао био је поверен редакцији Бибиног дневника коју чини 13 ученица Књажевачке гимназије и Техничке школе. Бибина редакција имала је још један озбиљан задатак – да одлучи о посебним Бибиним наградама за најбоље писце, најбољег илустратора и најбољег глумца.

Награде су победници примили на завршној свечаности Манифестације, 21. и 22. новембра 2016, када их је аплаузима поздравило више од 1.000 вршњака и одраслих поштовалаца дечјег стваралаштва.

 

НАГРАЂЕНИ УЧЕСНИЦИ МАНИФЕСТАЦИЈЕ:

 

Ликовни конкурс за групни рад за предшколце и прваке „Несаница снашла миша“:

 

ПРВА НАГРАДА: Одељење 1/2 ОШ „Вук Караџић“

 

ДРУГА НАГРАДА: Припремна предшколска група 2 вртића „Црвенкапа“

 

ТРЕЋА НАГРАДА: Одељење 1/3 ОШ „Димитрије Тодоровић Каплар“

 

ПОСЕБНА БИБИНА НАГРАДА ЗА НАЈМАШТОВИТИЈИ РАД: Одељење 1/2 ОШ „Вук Караџић“

 

Бибин књижевни атеље:

Млађи узраст:

ПРВА НАГРАДА: Лана Тасић 3/4 ОШ „Димитрије Тодоровић Каплар“

ДРУГА НАГРАДА: Арсеније Петровић 3/4 ОШ „Димитрије Тодоровић Каплар“

ТРЕЋА НАГРАДА: Никола Милошевић 4/1 ОШ „Дубрава“

ПОСЕБНА БИБИНА НАГРАДА НАЈБОЉЕМ ПИСЦУ: Искра Ђорђевић 4/2 ОШ „Вук Караџић“

 

Старији узраст:

ПРВА НАГРАДА: Тамара Миленковић 7/3 ОШ „Димитрије Тодоровић Каплар“

ДРУГА НАГРАДА: Илија Пунчић 5/5 ОШ „Димитрије Тодоровић Каплар“

ТРЕЋА НАГРАДА: Катарина Радивојевић 8/2 ОШ „Дубрава“

ПОСЕБНА БИБИНА НАГРАДА НАЈБОЉЕМ ПИСЦУ: Андреа Митић 7/3 ОШ „Вук Караџић“

 

Бибин ликовни атеље:

ПОСЕБНА БИБИНА НАГРАДА НАЈБОЉЕМ ИЛУСТРАТОРУ: Ана Трајковска 6/1 ОШ „Вук Караџић“

ПОСЕБНА БИБИНА НАГРАДА ЗА ИЛУСТРОВАЊЕ ЧИКА БРАНИНЕ „ШУМСКЕ БАЈКЕ“: Ивана и Милица Џонић 8. разред специјалног одељења ОШ „Димитрије Тодоровић Каплар“

 

Бибин драмски атеље:

ПОСЕБНА БИБИНА НАГРАДА НАЈБОЉЕМ ГЛУМЦУ: Марина Крстић 4/2 ОШ „Вук Караџић“