година од оснивања
читалишта у Књажевцу (1860-)

Књига на путу до корисника

Народна библиотека ,,Његош“ већ више од годину дана успешно реализује програм ,,Књига на путу до корисника“, који воде професор историје Мартин Стојановић и професор српског језика и књижевности Ивана Вуликић Вучић.

У Геронтолошком центру ову услугу користи четрнаест корисника, а сваки корисник у просеку узима по две или три књиге. На недељном нивоу, то је 17-18 књига, а на месечном око 60. Годишње се позајми око 700 књига. У овој установи веома успешно ради и „Читалиште“, сусрети испуњени читањем изабраних књига, разговором, полемикама о историји и књижевности и другим активностима.

У Дому за старе ,,Вила Катарина“ деветоро корисника користи библиотечке услуге ове врсте, а сваки добије по 2-3 књиге. То је 20 књига месечно и око 240 књига годишње. Занимљив је и податак да поједини корисници читају књиге на страном језику али и да њихово интересовање обухвата сликарство, историју, савремену књижевност, као и криминалистику. Треба рећи да се број корисника ове услуге повећава и да увек има заинтересованих за књигу. Књига је, дакле, пронашла пут до правих корисника.

Текст: Ивана Вуликић Вучић