година од оснивања
читалишта у Књажевцу (1860-)

Библиотекари у посети школи са само два ђака

Књажевачки библиотекари посетили су два ученика трећег разреда издвојеног одељења Основне школе „Димитрије Тодоровић Каплар у Балановцу.
Књажевачки библиотекари користе сваку прилику да се друже са ученицима у сеоским школама, па макар оне имале само два ђака – као школа у Балановцу. У ствари, то је једна скромно опремљена мала учионица, али топла, весела и испуњена жељом за стицањем нових знања и вештина. Присуствовали смо њиховим ванредним школским часовима, када су у једном дану показали своју креативност и учили о традицији и вештинама израде употребних и украсних предмета од природних материјала. У „радну атмосферу“ на овим посебним часовима одлично се уклопила прича о завичају и завичајном писцу Брани Цветковићу, а било је времена и за уживање у чика Браниним причама за децу.  Двоје ученика трећег разреда на поклон од Библиотеке добили су сликовнице.

Ово дивно дружење организовала је Љиљана Михајловић из Удружења за неговање традиције „Извор“ и учитељица и помоћно особље издвојеног одељења школе „Каплар“ у Балановцу.