година од оснивања
читалишта у Књажевцу (1860-)

Промоција књиге „Рурални простор општине Kњажевац : антропогеографске основе развоја“

Народна библиотека „Његош“ организовала је промоцију књиге „Рурални простор општине Kњажевац : антропогеографске основе развоја“. О књизи су говорили аутори, професори Географског факултета у Београду др Микица Сибиновић, др Марија Антић, др Даница Шантић и проф. др Иван Раткај. Научна монографија резултат је теренских истраживања спроведених прошле године на територији општине Књажевац и „представља свеобухватно географско дело, намењено научној и стручној јавности у области руралне, економске, регионалне географије, а и у области социјалног и економског развоја. Она има вишеструки значај и применљивост у различитим областима друштвене праксе, а нарочито у конституисању рационалне и научно утемељене просторне организације у руралном простору општине Књажевац.“ И поред невеселе слике илустроване и неким поражавајућим подацима из области демографије и аграрног развоја, промоција је завршена у оптимистичком тону и са поруком да је управо научноистраживачки рад неопходна карика у послу планирања локалног развоја.

Промоција је окупила бројну публику и сараднике на пројекту, међу којима је, према речима аутора, драгоцена помоћ Народне библиотеке „Његош“, од организације и учествовања на  теренским истраживањима до прикупљања података и прибављања неопходне библиотечке грађе и извора. Била је ово прилика и за промоцију Географског факултета у Београду и разговор са професорима. Промотивни материјал и информатори биће подељени књажевачким средњим школама.

„Рурални простор општине Књажевац, антропогеографске основе развоја“ шеста је књига едиције „Књажевачким крајем“. Суиздавач публикације је Српско географско друштво.