година од оснивања
читалишта у Књажевцу (1860-)

„Чаробне полице Биби Сликовчице“ угостиле Бранка Стевановића и Дејана Алексића

У оквиру Манифестације дечјег стваралаштва „Чаробне полице Биби Сликовчице“, Народна библиотека „Његош“ организовала је за децу у Минићеву, Кални и Књажевцу сусрет са писцима за децу Бранком Стевановићем и Дејаном Алексићем, као и позоришну представу „Прича о две приче и читању“.

Током дводневног гостовања у књажевачкој библиотеци, Бранко и Дејан најпре су посетили ученике у сеоским школама у Минићеву и Кални. Занимљивим, креативним, интерактивним приступом заинтересовали су малишане за своје песме и приче, разговарали, загонетали, одгонетали и измамили пуно осмеха и аплауза. Са искреним одушевљењем деца су се дружила и са маскотом Дечјег одељења Биби Сликовчицом.
Другог дана програма, који Библиотека сваке године у мају поклања својим најмлађим корисницима, мали глумци Бибине драмске полице извели су на великој сцени Дома културе позоришну представу „Прича о две приче и читању“. Бибине глумце припремала је Владана Стојадиновић, виши дипломирани библиотекар, која је по мотивима прича Дејана Алексића написала и сценарио. Тако су предшколци и прваци упознали писца чије књиге тек „освајају“ и поново се дружили са омиљеним Бранком, кумом Биби Сликовчице и аутором песме о овчици која живи на Дечјем одељењу књажевачке библиотеке и стално подсећа децу на важност књиге и читања. Са велике сцене Дома културе, кроз своје стихове и приче, исте поруке упутили су Дејан и Бранко у још једном дружењу са ученицима млађих разреда школа „Каплар“, „Вук Караџић“ и „Дубрава“ и специјалног одељења школе „Каплар“. 
Нови сусрет деце и оних који детињство чине лепшим заказан је за септембар када се настављају активности Манифестације дечјег стваралаштва „Чаробне полице Биби Сликовчице“.

(4. и 5. мај 2017)