година од оснивања
читалишта у Књажевцу (1860-)

Култура надохват руке

Едукативни програм „Култура надохват руке“ успешно је реализован у Народној библиотеци „Његош“. Учесници програма били су ученици првог разреда Техничке школе и Књажевачке гимназије.

Ученици су најпре посетили највеће библиотеке у свету, Конгресну библиотеку у Сједињеним Америчким Државама, Британску националну библиотеку у Лондону, библиотеку Александрину, наследницу старе Александријске библиотеке, као и Народну библиотеку Србије. Следећи сусрет био је посвећен највећим музејима света, музеју Лувр у Паризу, Националном природњачком музеју у Вашингтону, музеју Метрополитен у Њујорку и Ватиканском музеју. Затим су „прошетали“ кроз Саграда фамилију, римокатоличку базилику у Барселони, „скокнули“ до Њујорка и Кипа слободе, мало се задржали на Кинеском зиду и виртуелну посету завршили у Египту, обилазећи Велике пирамиде у Гизи. Четврти сусрет био је посвећен великанима светске уметности и културе, где се говорило о детаљима из живота и уметничког стварања Вилијама Шекспира, човека који се сматра највећим писцем на енглеском језику и драматургом светског гласа, Јохана Гутенберга, изумитеља штампарске пресе, Леонарда да Винчија, италијанског ренесансног архитекте, проналазача, сликара и вајара и Салвадора Далија, једном од највећих уметника 20. века. Циљ овог програма је да се учесници поведу у виртуелну шетњу кроз најзначајније институције културе и уметности и да се укаже на њихов значај.

Програм је завршен презентацијом радова учесника о институцијама културе књажевачког краја, а трајао је од 25. априла до 23. маја 2017. године.