година од оснивања
читалишта у Књажевцу (1860-)

Сима Жикић – сведок времена

У едицији „Завештање“ Народна библиотека „Његош“ објавила је осму књигу, посвећену стваралаштву књажевачког проте Симе Жикића.

 

Зборник радова Сима Жикић, сведок времена настао је с намером тумачења књижевног опуса Симе Жикића и представљања писца као значајног хроничара југоисточне Србије, па и ширег простора Србије с краја 19. и прве половине 20. века. Зборник садржи изабране раније радове о Жикићевим делима, штампане у књигама едиције „Завештање“ и другим публикацијама, те нове радове који се баве појединим темама о којима је писао. Радове је писало више аутора – проф. др Горан Максимовић, докторанди Јелена Алексов и Милица Алексић (Филозофски факултет, Ниш), мср Владана Стојадиновић (Народна библиотека „Његош“, Књажевац), Бојан Ристић (Техничка школа, Књажевац), мср Милена Милошевић Мицић (Завичајни музеј Књажевац) и протојереј Миодраг Павловић (Прво нишко архијерејско намесништво, Ниш). Као посебан прилог, у публикацији је штампана и библиографија Симе Жикића. Рецензенти публикације су др Данијела Поповић Николић и др Дејан Милутиновић (Филозофски факултет, Ниш), а рецензент библиографије мр Гордана Ђилас (Библиотека Матице српске, Нови Сад).

Зборник радова Сима Жикић, сведок времена намењен је широј читалачкој публици, као препорука за читање књижевних дела Симе Жикића, а и истраживачима и ауторима различитих струка и интересовања, ради даљег тумачења Жикићевог стваралаштва, како би овај значајан а заборављен и скрајнут писац у српској књижевности добио место које, према обиму и значају књижевног опуса, сигурно заслужује.