година од оснивања
читалишта у Књажевцу (1860-)

У гостима са протом Жикићем

Народна библиотека „Његош“ у Књажевцу читаву је деценију посветила истраживању, тумачењу и публиковању писане заоставштине књажевачког проте Симе Жикића (1878–1964). У едицији „Завештање“, којом књажевачка библиотека настоји да читаоцима пружи сазнања о непознатим или заборављеним ауторима и њиховим делима, значајним не само за завичајну, већ и за националну културну историју и баштину, од 2010. до 2017. објављено је седам књига проте Жикића и зборник радова „Сима Жикић, сведок времена“, посвећен Жикићевом књижевном стваралаштву.

Као део програма Фестивала хришћанске културе, у Матичној библиотеци „Светозар Марковић“ у Зајечару 11. септембра 2017. представљено је књижевно стваралаштво Симе Жикића. О овом значајном писцу и хроничару Зајечара и Књажевца, па и ширег простора Србије последњих деценија 19. и прве половине 20. века, говорили су историчар књижевности проф. др Горан Максимовић и уредник едиције „Завештање“ Владана Стојадиновић. Одломке из пишчевих мемоара, романа и приповедака читао је Мирослав Стојиљковић. Промоцији протиних књижевних дела присуствовао је и епископ Тимочке епархије Његово преосвештенство г. г. Иларион.

Књижевно стваралаштво Симе Жикића представљено је 7. септембра и у Народној библиотеци „Стеван Сремац“ у Нишу. Одломке из дела проте Жикића, вештог приповедача који свет описује онако како га види оком врсног сликара, у нишкој је библиотеци читала Ивана Станковић.

Обе промоције посвећене Жикићевој заоставштини, у духу Жикићевог промишљања света и човека, завршене су поруком из његове приповетке „Једно опело“: „Тело иде у земљу јер је од земље, а душа Богу јер је од Бога. А шта остаје од човека – тек добре или рђаве успомене“.