година од оснивања
читалишта у Књажевцу (1860-)

Септембарски дани Бибиних „Чаробних полица“

Манифестација дечјег стваралаштва „Чаробне полице Биби Сликовчице“ 2017, званично и свечано отворена почетком априла премијером представе „Прича о две приче и читању“, окупила је током септембра стотину деце и младих на креативним програмима Бибиног новинарског, драмског, музичког, литерарног и ликовног атељеа.

Деца и млади књажевачких основних и средњих школа учили су и стварали уз помоћ професионалаца – редитеља Владимира Андрића, писца за децу Бранка Стевановића, ликовног уметника и педагога Радета Ристића, музичара и музичког педагога Владислава Допуђу, новинара Слађану Јеремић, и књажевачких библиотекара.

Овогодишња манифестација посвећена је стваралаштву за децу књижевника и редитеља Владимира Андрића. Изложбу у читаоници Библиотеке „Наш пустолов Владимир Андрић“ и истоимену презентацију, којом је Андрићев опус представљен средњошколцима, припремили су чланови Бибине редакције. Андрићево књижевно стваралаштво било је извор инспирације за писање, сликање, музицирање талентованих књажевачких основаца. На ликовни конкурс „Дај ми крила један круг“ јавило се 19 група предшколаца и првака. Сценарио и режију позоришне представе, коју припрема Бибина драмска дружина, и ове године потписује Владимир Андрић.

Бибина чаролија наставља се у новембру, када ће се на завршној свечаности својим остварењима публици представити овогодишњи учесници „Чаробних полица“, у друштву домаћина Манифестације Бранка Стевановића, редитеља Владимира Андрића и писаца за децу Душана Ђурђева и Дејана Алексића.