година од оснивања
читалишта у Књажевцу (1860-)

„Срећа је bahtalipe“

У оквиру едукативно забавног програма „Мачке перу веш – E muce thoven gada“, на Дечјем одељењу Народне библиотеке „Његош“ организован је сусрет са ромском децом, ученицима Основне школе „Димитрије Тодоровић Каплар“.

Увод у радионицу била је двојезична презентација „Rromano grafemari – Азбука“ у коју су се укључили ученици тако што су представљајући појмове на свако од почетних слова азбуке уочавали сличности, специфичности и разлике два језика. У част Међународног дана детета, који се обележава у новембру, сусрет је настављен презентацијом књига „Фундо пе чаворикане ортура“ и „Буквар дечјих права“ Љубивоја Ршумовића. Читајући упоредо текстове на српском и ромском језику, ђаци су били у прилици да се упознају са дијалектом свог матерњег језика који не познају и да „на лицу места“ преведу познате Ршумове стихове. У креативном делу радионице деца су се забавила израдом малог сликовног речника. Добили су задатак да тридесетак речи са српског преведу на матерњи језик, илуструју задати појам и „своју“ реч употребе у реченици исписаној на ромском језику. У томе су им помогле Марија Симић, педагошки асистент и Љубинка Симић, наставник ромског језика – стални сарадници Народне библиотеке „Његош“ из школе „Каплар“ у програму који се на Дечјем одељењу реализује од 2013. године у циљу пружања подршке у образовању ромске деце.

Сусрету је присуствовала др Мирјана Мирић, истраживач сарадник Балканолошког института САНУ, и учесник у реализацији пројекта Библиотеке „Истраживање језика и фолклора Рома у Књажевцу“, који је 2016. и 2017. године финансирало Министарство културе и информисања Републике Србије. За потребе научног истраживања др Мирић направила је аудио и видео-записе едукативно-забавног програма „Мачке перу веш – E muce thoven gada“, интервјуисала све учеснике радионице, а деца су се забавила уз кратке неме цртане филмове које су препричавали на свом језику.