година од оснивања
читалишта у Књажевцу (1860-)

ДЕСЕТА ГЕНЕРАЦИЈА „ЗАВИЧАЈАЦА“

У Народној библиотеци „Његош“ током новембра окупили су се ученици шестог разреда три књажевачке основне школе, ђаци који су већ на првом сусрету са библиотекарима показали да понешто знају о географији, историји, култури, школству, здравству, путевима и пругама, привреди књажевачке општине.

Научили су и мноштво занимљивости о културним и природним добрима краја у којем живе, свакодневном животу у прошлости и садашњости, о значајним људима из света уметности и науке који су се родили, живели или боравили на књажевачком простору и за будућност оставили неки важан траг о њему. У заједничкој суботњој шетњи, „завичајци“ су сазнали о чему сведочи натпис над главним порталом књажевачке цркве, који су историјски подаци исписани у лапидаријуму спомен парка, ко је аутор скулптуре најлепше градске фонтане, а ко градитељ најстаријег књажевачког моста.

У наставку програма, у јануару 2018, „завичајци“ десете генерације представиће се својим вршњацима презентацијом о знаменитостима Књажевца.

Уз мото „Знање је важно, али је најважније знање о завичају“, Народна библиотека „Његош“ и Завичајни музеј Књажевац већ читаву деценију реализују едукативни програм „Завичајни појмовник“. Овај „курс о завичају“ од А до Ш, чији је главни циљ да основце научи важности очувања завичајне културне баштине, од 2008. са успехом је завршило 158 „завичајаца“.