година од оснивања
читалишта у Књажевцу (1860-)

Са мисијом да се истражи, за будућност сачува и да се распространи знање о завичају, Народна библиотека „Његош“ и 2017. годину посветила је истраживању и објављивању грађе значајне за историју, науку, културну историју и културу књажевачког краја. У овогодишњој издавачкој продукцији Библиотеке преовладавају научне/научнопопуларне публикације.

На Дечјем одељењу Народне библиотеке „Његош“ у 2017. години реализовано је 12 едукативно забавних, креативних и информативних програма за децу и младе. Циљ свих активности је промовисање писмености, књиге и читања, подизање нивоа опште културе и информисаности, упознавање са завичајном, националном и светском културном баштином, европским вредностима, подршка осетљивим групама деце и младих, подстицање креативности и стваралаштва оних на којима почива будућност локалне заједнице.

Народна библиотека „Његош“ у 2017. години набавила је преко 2.300 нових публикација, од преко 80 издавача. Средствима из општинског буџета купљено је више од 1.300 књига, а из откупа Министарства културе стигло је преко 630 наслова.

Народна библиотека „Његош“ издавачку 2017. годину завршава научнопопуларном публикацијом Географски фактори развоја општине Књажевац др Микице Сибиновића, аутора који је своје научно интересовање усмерио у великој мери ка свом завичају.

Народна библиотека „Његош“ једна је од 34 библиотеке које су се као партнери укључиле у пројекат „Шта да читам“. Циљ пројекта је да креирањем националног онлајн сервиса за препоруке књига објављених на српском језику помогне читаоцима да одаберу добру књигу и библиотекама да позитивно утичу на културу читања у Србији.

Народна библиотека „Његош“ већ више година пружа подршку научним истраживањима угрожених дијалеката – тимочког и ромског, који су се, иако се њима служи све мањи број говорника, одржали на простору општине Књажевац.

Последњи сусрети са ученицима трећег разреда књажевачких основних школа, у оквиру едукативно-забавног програма „Од 1 до 5“, протекли су у знаку дечјих жеља и приче о емоцијама.

У Народној библиотеци „Његош“ током новембра окупили су се ученици шестог разреда три књажевачке основне школе, ђаци који су већ на првом сусрету са библиотекарима показали да понешто знају о географији, историји, култури, школству, здравству, путевима и пругама, привреди књажевачке општине.

У оквиру едукативно забавног програма „Мачке перу веш – E muce thoven gada“, на Дечјем одељењу Народне библиотеке „Његош“ организован је сусрет са ромском децом, ученицима Основне школе „Димитрије Тодоровић Каплар“.

Страна 1 од 7